tisdag 7 september 2021

Till vilket pris

Aborträtt och räddade spädbarn 

Vet du att det i Sverige idag i stort sett är i samma vecka som man får genomföra aborter som också för tidigt födda barn kan få stora sjukvårdsinsatser för att eventuellt överleva? Det är 22 veckor. Så är det. Det är inte konstigt att det finns en hel del personer som tycker att mycket kan ifrågasättas kring dessa fakta. Vad tycker du om dessa fakta? Tycker du att man ska få vänta så länge som idag för att genomföra en abort som får hjälp av sjukvården? Tycker du att det är rimligt att försöka rädda så för tidigt födda barn? I väldigt stor utsträckning finns det många skäl till varför ett barn stöts bort ifrån mamman långt innan det är dags för en födsel efter runt 9 månader.

De flesta som har barn vet hur mycket glädje de skänker. Vi vet också hur mycket arbete som krävs för att de ska utvecklas positivt. Särskilt mycket arbete under de första femton åren. Även detta perspektiv ska vägas in när man funderar på rätten till abort. Ett barn som föds in i ett oönskat sammanhang riskerar en mycket sämre uppväxtmiljö än en som i vart fall har föräldrar som vill ha barn eller landat i att "om det händer är det kul".

En sak är helt självklar för mig och det är att det ska vara möjligt att få genomföra aborter med hjälp av sjukvården. Det är inte minst viktigt för att motverka egna försök till abort som riskerar kvinnans liv och hälsa. Det är också viktigt för att det ibland finns mycket goda argument för aborter i till exempel fall av graviditet efter våldtäkt och om en kvinna i helt fel läge i sitt liv av misstag blivit gravid. Visst kan man tycka att alla har ett stort eget ansvar för att skydda sig från att bli gravid med preventivmedel. Det händer dock att även personer som är bra på att skydda sig ändå blir oönskat gravida. Jag tycker också att det är en kvinnas rätt att själv bestämma hur hon vill göra. Fallen med en och samma kvinna som regelbundet får genomföra aborter är få och är då nästan alltid kopplat till någon form av psykisk ohälsa. Det är viktigt att stå upp för aborträtten. Amnesty International beskriver i nedan länk väl varför det är viktigt att stå upp för aborträtten.

https://www.amnesty.se/aktuellt/fyra-anledningar-till-varfor-du-maste-sta-upp-abortratten/

Det är mycket olyckligt att delar av USA blir allt mer restriktiva till aborter. Det finns fortfarande mycket bra i det amerikanska samhället. Det finns också mycket dumt. Nedan exempel ifrån Texas tycker jag är mycket beklagligt. Till vilket pris ska barn få födas till vår jord? Till varje pris tycker vissa. Inom rimliga gränser tycker andra. Vad tycker du? Abort innan fostret hunnit bli sex veckor innebär att väldigt många inte ens insett att de blivit gravida. Och framförallt anser jag att kvinnor själva ska ha mycket makt över sin egen kropp även kopplat till en graviditet, självklart under en rimligt begränsad tid. Sex veckor är 16 veckor tidigare än när det är möjligt att genomföra en abort i Sverige. Jag har bott i Dallas, Texas. Jag skäms över att deras konservativa kristna drivit fram något så dumt som de nu gjort kopplat till statens abortregler. Det är positivt att USA federala makt lagt sig i frågan och nu driver att Texas beslut strider mot vad federala lagar sätter för gränser för vad enskilda stater själva kan besluta om.

"Den nya abortlagen i Texas är en följd av Donald Trumps tid vid makten menar Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg. Lagen förbjuder aborter efter sex veckors graviditet och fler delstater kan väntas ta efter. Samtidigt har president Joe Biden riktat skarp kritik mot lagen – och undersöker nu möjligheter hur den ska kringgås."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experten-om-nya-abortlagen-i-texas-ett-angiverisystem-pa-laglig-vag

https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2021/09/02/texas-abortion-law-pregnant-women-risk-mental-health-issues/5684937001/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar