söndag 19 september 2021

Mäktigast i Europa

Ombytta roller

Vem som är ”herre” och ”dräng” skiftar lite då och då när enskilda liv levs och olika samhällen förändras. Stormakter har kommit och gått. Det är inte länge sedan Sverige var en stormakt, under den Karolinska tiden. Den geografiska yta som idag är USA har inte alltid varit en självständig stat. Spanjorer, holländare och britter tillhör dem som härjade där. Innan de efter hårda strider blev fria från brittisk underlydnad var de en brittisk koloni. 

Britternas enorma imperium vittrade under 1800- och 1900-talet sönder. Inte minst 1:a och 2:a världskriget kostade på och USA och Ryssarna blev världens mäktigaste samhällskrafter/imperium. Efter Sovjetunionens kollaps blev USA ensam global stormakt. På häpnadsväckande kort tid skapade dock kinesernas arbetsmoral, företagsamhet och kunnande i kombination med det kortsiktiga västs finansmarknad ett åter ekonomiskt och starkt Kina. Ett mycket folkrikt ekonomiskt starkt Kina. Med tanke på de historiska så kallade opiumkrigen där brittiska handelsmän kopplat till opiumhandel lyckades kuva Kina upplever många kineser västvärldens finansiering av deras snabba industrialisering som en första "pay-back". Det är viktigt att förstå att krig och maktkamper nästan alltid handlar om affärer och tillgång till kritiska råvaror.

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet/amerikanska-revolutionen

https://www.so-rummet.se/kategorier/opiumkrigen

https://www.svd.se/kinas-frigorelse-borjade-med-opiumkriget

Bara den som själv är mäktigast ogillar konkurrens om att vara mäktigast. Alla andra gillar möjliga alternativ för att balansera maktförhållanden eller för att ha alternativa parter att samarbeta med om den du just nu samarbetar med börjar behandla dig respektlöst och snålt. 

Nu är det britterna som styrs av USA. Det som annonserades av USA, Storbritannien och Australien den 16/9 är mycket intressant ur ett maktspelsperspektiv. Ur ett USA AB perspektiv formerar USA nu ett Europeiskt huvudkontor i England och ett APAC (Asien/Pacifics) huvudkontor i Australien. I ljuset av att britterna lämnade EU har nu Storbritannien blivit det globala samarbetets representant i Europa. Även om inte britterna längre är högst upp på täppan i världen ger det dem en kortsiktigt starkare position i Europa än inom EUs tröga och allt för byråkratiskt styrda system. Kanske har detta gjort Storbritannien/England till Europas enskilt starkaste makt. Vi får se. Det blir intressant att se hur relationen mellan Storbritannien och EU utvecklas nu. Inte minst intressant är det att konstatera att Storbritannien har en mycket lättare uppgift än övriga Europa att freda sig från kraftiga folkvandringar från Afrika och Mellanöstern. SVT beskriver lite nedan om den nya "säkerhetspakten" som självklart också är en ny handelspakt.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/britterna-usa-och-australien-i-sakerhetspakt

Och herr Johnson i Storbritannien driver på för att avvika allt mer ifrån EU och liera sig allt mer med USA. Blir spännande att följa. 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/boris-johnson-oppnar-for-att-byta-ut-kilo-mot-pounds-sa-krangligt-ar-det

Och du, tro aldrig annat än att affärsperspektiv alltid finns med i bilden när pakter skapas. Nu kanske Frankrike måste sälja till Kina istället. 300 miljarder kronor är mycket pengar. Även i en tid där staters riksbanker låter ”sedelpressarna gå varma”. Och många av de prisökningar vi nu upplever, som driver på inflationen, är kopplade till det handelskrig som mer eller mindre pågår mellan västländer och Kina. Det borde skrivas mer om handelskrigets konsekvenser.

https://www.expressen.se/nyheter/franska-ilskan-kallar-hem-ambassadorerna/

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/franska-utrikesministern-australien-och-usa-ljuger



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar