fredag 3 september 2021

Arbetslinjen

Alla vuxna som kan ska bidra

Den svenska samhällsmodellen bygger på att tillräckligt många vuxna som kan studera eller arbeta gör det och i utbyte mot höga skatter ska kunna få en massa välfärdstjänster med kvalitet. Studierna måste uppvisa mätbara goda resultat och arbetsinsatser som gör någon form av samhällsnytta. Den svenska samhällsmodellen, ambitionen om en generell välfärd, är inte möjlig att upprätthålla om en allt större andel av den vuxna befolkningen inte arbetar eller långvarigt befinner sig i olika studieprogram. 

Att inte alla vuxna som har förmågan mätbart når utbildningsmål, eller utför arbetsinsatser, är orättvist mot alla nuvarande skattebetalare (de som är självförsörjande genom arbete eller pension). Att allt fler vuxna invånare inte bidrar till våra gemensamma systems finansiering urholkar finansieringsmöjligheterna när mängden människor med samma rättigheter ökar. Det är inte heller rättvist mot barnen till människor som behöver studera eller arbeta men som inte gör det. De barnen går ofta bland annat miste om att tidigt i livet integreras med andra barn och allt som det innebär. 

Nedan ledarartikel i GP är läsvärd. Svensk migrationspolitik måste inriktas på att under överskådlig tid enbart acceptera självförsörjande högkvalificerad arbetskraftsinvandring och motverka svensk Brain-drain. Integrationspolitiken måste kräva utbildningsresultat eller många timmars arbetsinsatser per vecka. Annars måste alla bidrag kraftigt trappas ner. Många fler i Sverige måste bli självförsörjande och inkluderade in i vårt gemensamma svenska samhälle.

"För den enskilde innebär långvarig arbetslöshet en ökad risk för att drabbas av depression. Pensionen blir sämre. För samhället är det en ekonomisk kostnad i form av bidrag och uteblivna skatteintäkter. Enligt GT kostar de långtidsarbetslösa staten 30 miljarder per år."

"Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, lovade Stefan Löfven inför valet 2014. Så blev det inte. I våras hade Sverige den fjärde högsta arbetslösheten i unionen. Kanske är det därför inte så förvånande att arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekreterare försökt påverka publiceringen genom att höra av sig till GT och anklaga tidningen för att ”flörta med SD”. Att en medarbetare till en minister anklagar nyhetsjournalistik för att vara propaganda är, som GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf skriver i en kommentar, farsartat."

"Hur kan så många vara arbetslösa så länge, trots att det finns branscher som lider av arbetskraftsbrist? En förklaring är att det med olika former av bidrag och ersättningar går att komma upp till en inkomstnivå som motsvarar lönen för ett lågkvalificerat arbete. Det minskar drivkrafterna att lära sig språket och söka ett jobb. En översyn av ersättningsnivåerna och skattelättnader för låginkomsttagare, i kombination med krav på att flytta dit jobben finns, skulle kunna förändra detta. Men sådana reformer måste ske varsamt. Det går inte att strypa bidragen från den ena dagen till den andra. Det skulle resultera i fattigdom och hemlöshet."

"Men för den som endast har gått tre-fyra år grundskola i hemlandet och dessutom inte talar svenska är den svenska arbetsmarknaden mycket svår att ta sig in på. De jobb som inte kräver någon utbildning alls – de ”enkla jobb” Centerpartiet vill se – är få. De är i praktiken bortrationaliserade och automatiserade."

"Arbeten som matkassepackare eller skoputsare är inte ekonomiskt lönsamma för samhället och accepteras inte i Sverige av kulturella skäl. Likaså är skattesubventionerade anställningar – statliga ”hittepåjobb” – som egentligen inte efterfrågas på arbetsmarknaden inte ekonomiskt rationella. Lösningen på långtidsarbetslösheten måste främst handla om utbildning och att skapa drivkrafter att tillgodogöra sig utbildning."

"Samtidigt måste Sveriges migrationspolitik anpassas efter en verklighet där många som varit i Sverige i flera år inte ännu lyckats ta sig in på arbetsmarknaden. Detta problem får inte förvärras."

https://www.gp.se/ledare/arbetsl%C3%B6sheten-%C3%A4r-l%C3%B6fvens-bortgl%C3%B6mda-misslyckande-1.53796446 

Jag har länge sagt till dem inom politiken som vill bli av med mig att det blir de den dag då inga vuxna utan allvarliga funktionshinder kan leva på bidrag utan mätbara motprestationer genom utbildning eller arbete. Ingen fråga är så viktig som just denna, arbetslinjen, för att Sverige ska fungera bra för alla landets invånare. Inte minst har det en avgörande betydelse för en integrationspolitik värd namnet. Jag har skrivit det förr. Jag skriver det igen. Höjda skatter är inte en klok väg framåt. Många fler vuxna som går från försörjningsstöd till självförsörjning får en kraftigt positiv effekt på den svenska ekonomin. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar