tisdag 28 september 2021

Kasta ägg

Vad är ägget och vad är hönan i ett välståndsbygge?

När jag bodde i Kuala-Lumpur, Malaysia, fick jag lära mig att befolkningen där hade särskilt stora bekymmer med höga kolesterolvärden på grund av att de äter för mycket ägg. Den som studerar folkhälsan runt om i världen kan finna intressanta varianter kopplat till ohälsa som är kopplade till att vi har olika matkulturer. Matkulturer som bland annat påverkats av vilken tillgång till olika livsmedel olika delar av jorden erbjuder.

Nedan reportage i BBC beskriver väl att det är klokt att äta ägg i måttliga mängder. För höga värden av kolesterol i våra kroppar är inte bra för vårt hjärta och våra kärl. Jag gillar ägg. Jag åt till exempel ägg senast till frukost. Mer och mer börjar jag dock inse att det är klokt att balansera kosten mer och att äta mer frukt och grönt. I mitt fall blir det gärna då och då en köttbit också. Varierat och inte för mycket är en bra regel för kosthållningen. Lätt att förstå, svårt att leva efter.

https://www.bbc.com/reel/video/p08ngz2r/the-truth-about-eating-eggs

https://www.doktorn.com/sjukdomar/allt-om-h%C3%B6gt-kolesterol/

Även om ägg i stora volymer är dåliga för vår hälsa kan de vara utmärkta att använda i demonstrationer mot dumhet. Under tio år har jag argumenterat för att bidrag till fullt friska människor måste matchas mot mätbara arbetsprestationer. Det måste vara en självklarhet i ett land med ambitionen att vara ett generellt välfärdssamhälle. Uttrycket "hönan och ägget" kan möjligen användas för att belysa att utan en mycket stor andel självförsörjande vuxna  invånare är ett generellt välstånd omöjligt att uppnå eller upprätthålla. I ett högskatteland som Sverige är det också orättvist att vissa sliter hårt och betalar skatt medans andra kan leva tillräckligt gott helt på bidrag från andra. Utan mätbara krav på arbetsprestationer för långvarigt vuxna bidragsberoende växer andelen av den vuxna befolkningen som inte är självförsörjande på ett ohållbart sätt. Vuxna människor som åtminstone utför någon form av samhällsvärdefull insats kommer att i snabbare takt öka sannolikheten att kunna få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. 

I en tid där Socialdemokraterna vill lasta den döda Alliansen för allt är det viktigt att minnas att Alliansen till stora delar vann för att de hade en bättre "Arbetslinje" än Socialdemokraterna. En övergödd bidragsekonomi skapar inget hållbart välfärdssamhälle. Det vet även Socialdemokraterna men de är fast i vänsterträsket för att ha en chans till makten. Alla som inte förstår att självförsörjningskvoten måste upp ordentligt i Sverige måste hållas långt ifrån makten i Uppsala kommun och i Sverige som land. Expressens ledare skriver intressant om hur Socialdemokraterna försöker skylla alla nuvarande problem på Alliansen. Efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern snart haft makten, och ledaransvaret, i åtta år.

"Stefan Löfvens stora politiska bedrift som S-ledare var att han splittrade borgerligheten. Det är onekligen ironiskt att hans efterträdare nu väljer att gå till val mot alliansen."

https://www.expressen.se/ledare/s-for-en-heroisk-kamp-mot-den-stendoda-alliansen/

Som vanligt är det andra Nordiska länder som tidigare än i Sverige genomför nödvändiga förbättringar. I nedan danska fall också en socialdemokratisk regering som bättre än i Sverige förstår att rättigheter bättre än nu måste matchas mot rimliga skyldigheter. Och att "arbetslinjen" alltid måste gälla i ett land med generella välståndsambitioner. Självklart ska rimliga och mätbara skyldigheter gälla alla invånare som har en massa rättigheter, inte bara invandrare. Alla människor som kan ska förväntas bidra till att samhället som helhet blir positivt.

Danmarks regering vill att medborgare med ”integrationsbehov” ska omfattas av en 37 timmars arbetsplikt per vecka för att få rätt till det allmännas stöd.”

”Målet är att alla medborgare med ett integrationsbehov – både nyanlända och personer som har varit en längre tid i bidragssystemet – på sikt ska omfattas av kravet på 37 timmars arbetsplikt”, står det i utspelet.”

https://bulletin.nu/danmark-vill-tvinga-invandrare-med-bidrag-att-jobba-heltid

Nu vill jag inte uppmuntra till äggkastning men om man tänker sig virtuella ägg i ett politiskt dataspel skulle jag med glädje kasta ägg på alla politiker som bär en stor skuld till varför Uppsala och Sverige utvecklats till en mycket otrygg plats. Och samhällen där antalet människor som inte är självförsörjande växer kraftigt. Förutom att det är bedrövligt för oss som bor här nu ökar det också riskerna för att allt fler mycket attraktiva företagare och arbetskraft emigrerar, det vill säga lämnar Sverige. Det sista Sverige nu behöver är att vi drabbas av omfattande "brain-drain". Det vill säga att våra mest kompetenta får nog av otryggheten i Sverige och drar. Trygghetsfrågorna är huvudsaker i alla människors liv. Att vi kan få en omfattande "Brain-drain" är absolut inte omöjligt eftersom människor som är attraktiva på arbetsmarknaden, och som talar bra engelska, är mycket attraktiva i många andra samhällen än det svenska. Sprängningen i en bostad i Göteborg är bara en av alla våldshandlingar som kraftigt försämrat betydelsen av att vara svensk. Vi behöver ett nytt politiskt ledarskap i Uppsala och Sverige!

https://www.expressen.se/gt/just-nu-explosion-stor-insats-pa-platsen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar