fredag 17 september 2021

Lagom spekulativ

Alltid upp och ner

Inflationen är främst på fastighets- och aktiemarknaden. Det kan inte ha undgått någon som följer den ekonomiska utvecklingen. De som belånat sig tungt och som gjort ok investeringar i fastigheter och aktier har fått en enorm hävstång på dessa lån. Inte minst i ljuset av låga räntor och dessutom fortsatta höga ränteavdrag. De som inte haft någon fastighet eller ok aktier har relativt sätt förlorat stora möjliga värdeökningar jämfört med dem som haft det. Samtidigt ska man ha klart för sig att både aktier och fastigheter snabbt kan tappa i värde.

Om vi bortser ifrån den stora invandringen till Sverige har den stora förmögenhetsskillnaden mellan dem som har och dem som inte har helt varit kopplad till denna ekonomiska verklighet. Vi har med andra ord under en längre tid haft tillgångsinflation. Den inflationen har tagit extra mycket fart efter att de flesta av jordens länder efter Lehman Brothers kraschen 2008/2009 låtit sina sedelpressar gå varma samt att de köper företagsobligationer. På toppen av detta vansinne som kommer att sluta i ett Bang har kreditmarknaden (lån) bara svällt och svällt. 

https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/inflationssp%C3%B6ket-oroar-ekonomer/ar-AAMdhXA

https://www.svenskfast.se/guider/ranteavdrag/

Du som vill sova gott, och ha ett så fritt liv som möjligt, ska dock inte belåna dig för mycket. Att det under en tid varit väldigt fördelaktigt att belåna köp av fastigheter och aktier innebär inte att det fortsätter att vara så. Det kan vi lätt lära av vår historia. Även den här gången kommer ett bakslag och då gäller det att klara av kraftiga nedgångar i tillgångsvärden och räntor som är mer "normala". De av oss som var med på kraschen på 1990-talet vet att det finns en hel del idag levande som då gick ekonomiskt mycket snett och som fortfarande inte återhämtat sig.

Nedan del av SVT Ekonomibyrån är värt att lyssna på. Cervenka är en klok journalist som dessutom verkar ha en personlig integritet som jag respekterar mycket. Vi behöver fler liknande journalister och det är viktigt att ett samhälle som vill vara demokratiskt och så fritt från korruption som möjligt säkerställer att vi har resurser för grävande journalistik.

"Bäst affär har den som som köpte bostad strax efter 1990-talskrisen gjort, eftersom det var då prisökningen började ta fart på allvar. Nationalekonomen Daniel Waldenström på Institutet för näringslivsforskning menar att de senaste 25 åren saknar motstycke i historien.

– Bostäder har ökat lika mycket i värde som börsen till hälften så stor risk. Nu har fortsatt värdeökning blivit något många tar för givet när de lånar till en bostad.

Förklaringarna bakom de senaste årtiondenas skenande bostadspriser är flera: Svenskarna har blivit fler och många som flyttat till större städer för att jobba har ”tvingats” köpa sitt boende eftersom det inte funnits några lediga hyresbostäder. Slopad fastighetsskatt och ränteavdrag har eldat på utvecklingen liksom de historiskt låga räntorna."

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-rika-har-svenskarna-blivit-pa-sitt-boende

Konjunkturer går upp och ner. Så har det alltid varit. Så kommer det alltid att vara. Tro aldrig att sedelpressarna hållbart år efter år kan glöda heta  eller att mycket låga räntor alltid kommer att råda.

https://www.so-rummet.se/kategorier/konjunkturer

Om vi talar om idioti med att skuldsätta sig kraftigt kan nedan ge dig ett intressant dagsfärskt företagsexempel. 3000 miljarder kronor är mycket i skulder även i Kina. Och många miljarder kommer att gå upp i rök även för kapitalförvaltare i västvärlden om Kinas regering tillämpar marknadsekonomi på riktigt och låter aktieägare och långivare ta smällarna, inte skattebetalarna. Det blir intressant att se hur det går. New-York Times skriver nedan läsvärt om denna sannolika megakrasch.

”Evergrande is faced with more than $300 billion in debt, hundreds of unfinished residential buildings, and angry suppliers who have shut down construction sites.”  

https://www.google.se/amp/s/www.nytimes.com/2021/09/10/business/evergrande-debt-crisis.amp.html

Skuldbergen bara växer och växer… Inte minst i USA där en ny finansminister, Janet Yellen, konstaterar att om inte det lånetak som ändrats gång efter gång efter gång återigen höjs till vansinniga nivåer har USAs förenade statsapparat snart inga pengar. Nedan artikel i Financial Times är läsvärd om man vill försöka förstå dårskapen som sker i USA.

https://www.google.se/amp/s/amp.ft.com/content/4433d8ef-7d18-4c07-ba08-7f05fcbdb0b8

Enligt Buffetindikatorn är vi snart vid vägs ände av många år av kraftiga börsuppgångar. Vi får se när. Som en nära vän brukar säga, ”till sist får du rätt”. Warren Buffet är en av vår nutids mest framgångsrika kapitalförvaltare.

https://www.dagensps.se/bors-finans/varldens-borser-kan-krascha-buffett-indikatorn-142-procent/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=QAs0BczzpUD87s



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar