måndag 20 september 2021

Rymdkamper som utvecklar

Kampen om dominans i rymden

I alla tider har framåt personer tävlat om olika saker. Tävlingarna om att kontrollera och att ta över platser känner vi väl till genom människans historia. På jorden var européerna experter på det under många hundra år. Idag vet vi att det inte längre anses vara en klok och ekonomiskt klok metod att med våld försöka ta över ett annat folks samhällen. Det positivt och jag hoppas att det fortsätter att vara en rådande ordning även om grupper av människor kommer att fortsätta att konkurrera om begränsade och viktiga naturtillgångar. 

Idag upplever vi framförallt "territoriekamper" till våra poler på jorden och i rymden. Det är intressanta kamper och det är som vanligt starka aktörer som tävlar mot varandra. Kampen i rymden är särskilt intressant då några av världens rikaste personer satsar enorma resurser på att nå störst framgångar där. Det positiva med alla satsningar som görs kopplat till rymdteknologi är att det också leder till viktiga utvecklingssteg även på jorden. Den som tror att vi redan varit tillräckligt kreativa, och inte kommer att fortsätta att med hjälp av teknik förenkla våra liv på jorden, har mycket att lära av vår historia. Samtidigt är det allt viktigare att som samhällen bättre börja förhålla oss till en allt mer komplex och teknikberoende tillvaro. 

Det är inte bara i Sverige som upphandlingar av myndigheter överklagas. Nedan kamp mellan Jeff Bezos, mäktig grundare av Amazon, och Elon Musk, mäktig grundare av bland annat Tesla, är intressant att följa. För människans utveckling är det toppen att de som har enorma resurser till sitt förfogande "strider" och även med privata medel bidrar till viktig teknisk utveckling. BBC beskriver nedan lite om en av många turer i "krigen" mellan dessa två herrar i kampen om herravälde i rymden.

"Jeff Bezos's space firm Blue Origin is suing Nasa over a decision to award a $2.9bn (£2.1bn) lunar lander contract to Elon Musk's SpaceX.

The former Amazon boss's firm said there were "fundamental issues" with the deal, calling it unfair.

The row stems from a decision in April to hand the deal to one company, not two as expected, because of a funding shortfall.

Nasa is yet to comment, but it has the backing of a federal watchdog.

In a court filing on Friday, Blue Origin said it continued to believe that two providers were needed to build the landing system, which will carry astronauts down to the Moon's surface as early as 2024.

It also accused Nasa of "unlawful and improper evaluation" of its proposals during the tender process."

https://www.bbc.com/news/business-58235479

https://www.fokus.se/2021/01/kriget-om-rymden-sa-tog-elon-musk-stafettpinnen-i-rymdkapplopningen/

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/internationella-rymdstationen/kampen-om-rymden/

Inte minst har första stegen mot rymdturism nu startat. SVT rapporterar om det nedan. Det blir intressant att följa hur denna turism utvecklas. En sak är helt säker, den är inte miljövänlig men samtidigt säkerligen häftig för de får som har råd att köpa en biljett.

"Three, two, one, zero... and liftoff! De bevingade orden blev aktuella runt två natten till torsdag svensk tid, då det privata SpaceX-företaget skickade upp fyra människor i rymden. Den här gången är ingen av dem professionell astronaut.


En affärsman med en hel del pengar över, en dataingenjör, en läkarassistent och en geologiprofessor. Så ser besättningen vid namn Inspiration4 ut som i natt 02.02 svensk tid lyfte från Kennedy Space Center i Florida. De är de första civila som befinner sig i jordens omloppsbana."

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-skjuts-de-upp-ska-bli-de-forsta-civila-i-jordens-omloppsbana

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rymdturisterna-nere-pa-jorden-igen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar