fredag 10 september 2021

Vilka räknar smartast

Enkla exempel på skillnader

Vi tillhör alla rasen homosapiens sapiens, människan. Så är det. De stora skillnaderna mellan oss människor beror på kulturella skillnader och utbildningsbakgrunder. Var vi är födda, var vi växer upp våra första 15 år och i vilken samhällsklass vi fötts in i har mycket påverkan på hur vi tänker och beter oss. Den som inte förstår detta ordentligt, och som inte tar det på största allvar, kommer alltid gå snett i kontakten med människor från andra kulturer. Och den som inte på allvar har stor respekt för dessa skillnader kommer att misslyckas med alla försök att få lag av människor från mycket olika kulturer att samarbeta bra. Det går. Det finns det gott om exempel av inom näringslivet och inom olika föreningar runt om i världen. 

BBCs reportage nedan är ett utmärkt exempel på hur tänkt enkla skillnader skiljer många människor åt kopplat till var i världen vi växer upp. 

"How would you count to 10 on your fingers? Do you start with the thumb or the index finger? Left hand or right? Dactylonomy (counting on your hands) seems like such a simple and natural thing to do that you might assume it's nearly the same everywhere. But it turns out that people around the world have vastly different techniques for keeping track of numbers on their hands."

https://www.bbc.com/future/article/20210902-how-finger-counting-gives-away-your-nationality

Hos BBC kan vi också ta del av en betraktelse av oss svenskar och delar av kulturella drag som betraktas som svenska. 

"A high income is a badge of success in many countries, but in Sweden a deep-rooted cultural code called Jantelagen stops many from talking about it." 

https://www.bbc.com/reel/video/p07qgx5d/jantelagen-why-swedes-won-t-talk-about-wealth

En sak är helt säker och det är att MPs företrädare vare sig tycks ha lärt sig mängdlära eller beteendevetenskap. Det är häpnadsväckande vilken ständig naivitet miljöpartistser uppvisar kopplat till utmaningarna med stora kulturella skillnader. Patrik Kronqvist, Expressen, beskriver väl hur destruktiva MP är för Sveriges välmående.

Integration är förstås också en komplex fråga. Visst är det problematiskt att politikerna inte har mjukat upp de stela jobb- och bostadsmarknaderna eller reformerat bidragssystemen. Men Sveriges svårigheter beror också på att vi har haft en omfattande invandring av personer med låg utbildningsnivå till en kunskapsekonomi. Vad ska Arbetsförmedlingen göra? Trolla?

"När Märta Stenevi uttalar sig om migrationsfrågan saknas dock sådana nyanser. Då är det bara Sveriges förmåga som brister – inget annat. Tilltron till vad välfärdsstaten skulle kunna åstadkomma är närmast religiös. Det är lika oseriöst som om MP bara skulle lita till tekniska lösningar – speglar i rymden, svaveldioxid i stratosfären, koldioxidinlagring – för att få bukt med klimatförändringarna."


"För att hårdra det: Det borde inte anses finare att vara klanförnekare än klimatförnekare.”


Adam Cwejman, GP, skriver också klokt om hur skadligt det är att MP tillåts påverka Sveriges regeringspolitik.


"Varför har segregationen blivit så allvarlig i Sverige? Hur kommer det sig att invandrare är så överrepresenterade bland de som dömts för våldsamma brott? Och varför är dessa problem så mycket värre i just Sverige än i många andra, likartade västeuropeiska länder? Enligt det miljöpartistiska språkröret, tillika ansvarigt statsråd för arbetet mot segregation, Märta Stenevi så kan "vi kan ta emot betydligt fler än vad vi gör i dag" (SvD 5/9). Stenevi tillägger att det inte är "asylsökande som skapar integrationsproblem – det är svensk politik."


"Vad är då felet med svensk migrations- och integrationspolitik? För att besvara den frågan kan det vara värt att sätta svensk politik på detta område i ett internationellt jämförelseperspektiv. Hur välkomnande är Sverige egentligen gentemot nyanlända?"


"Det årligen sammanställda MIPEX-indexet mäter migranters möjlighet i olika länder att söka jobb och tillgången till samma förmåner som medborgare i form av utbildning, sjukvård och möjlighet att påverka politiskt. Likaså undersöker man möjligheter till familjeåterförening, enkelhet att få permanent uppehållstillstånd och hur besvärligt det är att bli medborgare. Lite förenklat skulle man kunna säga att det land som befinner sig högt upp i MIPEX-indexet är det land som på pappret bereder nyanlända flest möjligheter och rättigheter för att ta sig in i samhället. Och på samtliga områden som MIPEX mäter hamnar Sverige på förstaplats i hela världen. Efter Sverige finner vi Finland, Portugal och Kanada i fallande ordning."


"Det är en myt att Sverige under de föregående decennierna skulle vara utsatt för dramatiska nedskärningar inom offentlig sektor vilket skulle förklara det djupa utanförskap vi bevittnar i Sveriges förorter. Minskningen har totalt varit liten och i enskilda områden har det stått stilla eller ökat en smula."


"Sverige är på det stora hela ett land som erbjuder migranter fantastiska möjligheter utifrån ett rättighetsperspektiv. En välfinansierad välfärd som inbegriper gratis sjukvård och utbildning under ett helt människoliv, samt en ekonomi som är förhållandevis jämlik och en befolkning som är positivt inställd till invandrare. Trots allt detta har Sverige sannolikt de värsta problemen i Europa just nu med utanförskap och därtill relaterad gängkriminalitet. Och Miljöpartiets ena språkrör vidhåller att det handlar om att svensk politik är grundproblemet och inget annat. Detta säger alltså en representant för den regering som styrt landet i snart åtta år och som torde haft något sorts inflytande på den där politiken."


https://www.gp.se/ledare/miljöpartiet-har-fel-om-segregationen-1.54426172




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar