Utvärdera ärligt och öppet
Det är alltid viktigt och värdefullt att utvärdera arbetsinsatser och investeringar. Syftet med utvärderingar är att vi ska lära oss av misstag och bättre kunna sprida framgångssatsningar. Tyvärr är ett problem i sammanhanget att de som är ansvariga för en verksamhet, till exempel politiker vid makten, gör allt de kan för att dölja misslyckanden. Inget konstigt med det, det är fullt mänskligt. När det handlar om våra skattepengar och hur de används är det dock en oacceptabel ordning och en viktig del av ett bra oppositionsarbete att lyfta fram misslyckanden. Både för att tydliggöra ett bristande ledarskap men främst för att vi ska sträva efter att inte gång efter gång göra om tidigare misstag.
Nedan artikel om att se misslyckanden som del av en viktig lärandeprocess är läsvärd. Det är få saker som utvecklas positivt som inte också under utvecklingsarbetet upplever mer eller mindre stora motgångar. De flesta av våra mest berömda forskare och entreprenörer har gott om misslyckanden i sitt bagage.
”De flesta av oss får en jobbig känsla i bröstet när vi hör talas om misstag. Vår första basala instinkt är ofta att dölja misstag eller att fundera på om det egentligen inte var någon annans fel.”
”När andra berättar vågar vi
Fast om en kollega berättar om ett misstag är den första instinkten istället ofta att hjälpa. Och om chefen avslöjar sina tabbar blir vi själva mer benägna att berätta om våra egna klavertramp. I de här mekanismerna finns en massa kraft som organisationer och grupper kan använda för att bli bättre, mer kreativa och göra mer rätt över tid.”
https://healthforwealth.se/podcast/119-misstagen-som-utvecklar-oss/
Mathias Bred, GP, skriver intressant om brister i Sveriges pandemihantering nedan.
"Jämförelser med andra länder pekar på att de politiska besluten påverkade utfallet. Innan koleran nådde Sverige hade den kommit till Norge men där hade man minimerat antalet döda genom att spärra av smittade orter. Danmark upprätthöll en strikt karantän under hela pandemin och undgick helt farsoten. Just jämförelsen med Danmark är återigen aktuell i vår tid. I Sverige har hittills fler än 14 000 människor dött men i Danmark bara drygt 2500. En färsk forskningsrapport från Imperial college som fått stor uppmärksamhet i Storbritannien jämför utfallen för Storbritanniens, Sveriges och Danmarks strategier för att hantera covid-19."
"Rapporten uppskattar att om Storbritannien använt samma strategi som Sverige skulle mellan dubbelt och fyrdubbelt så många britter ha mist livet. Om Sverige hade agerat som Danmark, och gjort mindre men tidiga nedstängningar, hade hälften av alla dödsfall här kunnat undvikas."
https://www.gp.se/ledare/d%C3%B6dstalen-i-en-pandemi-beror-p%C3%A5-politiska-beslut-1.53624522
I Expressen kan vi också läsa intressant om hur olika Nordens länder hanterat problemen med Covid-19. Självklart måste vi även utvärdera dessa skillnader och dess olika effekter för att lära oss att hantera nästa pandemi bättre.
”Danmark har också registrerat dystra rekord i antalet bekräftade fall, men där har myndigheterna valt att lätta på restriktionerna i stället för att stänga ner samhället igen.”
”En majoritet av de nordiska ländernas vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. I Sverige har 72 procent av alla över 18 år blivit fullvaccinerade.”
https://www.expressen.se/nyheter/nordens-olika-val-nar-smittan-fortsatter/
Det är dock inte alltid som handlingskraften lyser med sin frånvaro. Som till exempel när makten ska försvaras och vi skattebetalare åter drabbas av kostsam idioti som också drabbar dem som har det svårast att komma in på arbetsmarknaden. Förändringen av Arbetsförmedlingens uppdrag har sannerligen inte skötts bra. Uppsala och Sverige kan skötas betydligt bättre än nu. Det borde nästan varje svensk röstberättigad inse.
”Reformen riskerar att bli oerhört dyr när både AF och privata aktörer ska utföra delvis samma arbetsuppgifter. Det finns dessutom stora oklarheter kring kommunernas roll, vad som ska hända på orter som de privata aktörerna ratar liksom med långtidsarbetslösa som inte anses lönsamma nog. Så här oseriöst kan man faktiskt inte bedriva politik.”
https://www.expressen.se/ledare/hej-och-ha-kaoset-kring-af-reformen-rullar-pa/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar