fredag 1 oktober 2021

En värdig död

Rätten att själva bestämma

Människan är djurrikets kronjuvel, därom råder ingen tvekan. Genom en fantastisk förmåga att tänka, ständigt utvecklas och samarbeta har vi blivit den starkaste kraften i näringskedjan på jorden. På jorden, idag, är det bara naturen i total form som är oss övermäktiga. Som till exempel på Kanarieöarna där jorden åter upplever vulkanutbrott. Vulkanutbrott som minst fyra gånger genom jordens historia har slagit ut nästan alla då befintliga arter. Vissa, oftast religiöst kopplat, har fått för sig att denna kronjuvel (människan) till varje pris ska leva så länge som hjärtat slår. Samtidigt anser ofta samma människor att det är självklart att hjälpa till exempel en hund, katt eller häst att få dö när de lider av allvarliga sjukdomar eller skador. Det är verkligen hög tid att vi som vill ska kunna få samma "rättigheter" som hundar, katter och hästar i Sverige. Kraftigt lidandet människor och samhället i stort skulle tjäna mycket på att Sverige inför rätten till en värdig död. 

Expressens ledare skriver mycket klokt om att det är hög tid att även vi svenskar, i Sverige, får rätt till assisterad dödshjälp när vi är allvarligt och obotligt sjuka eller skadade. En rätt som är mycket värdefull för den enskilde hopplöst sjuke och lidande och för eventuella anhöriga som bryr sig. Tiden är dock inte mogen för att "utreda" frågan igen. Det gjordes nyligen och slutsatsen av utredarna var att inte gå vidare med frågan. Precis som i alkoholfrågor i riksdagen är våra företrädare där långt ifrån i synk med dem de ska företräda. Tiden är mogen för en lag om rätten till ett assisterat döende. 

"Kanske är det för att 40-talisterna börjat bli gamla och sjuka som frågan om assisterat döende har blivit stor. Generationen som alltid krävt att få leva sina liv efter eget huvud kanske också kommer att förändra hur vi tillåts dö." 

"Förra året sällade sig Nya Zeeland till de länder som tillåter både assisterat döende (när en dödligt sjuk person får en dödlig dos medicin utskrivet av läkare i syfte att ta sitt liv) och eutanasi (när en läkare också ger läkemedlet). I våras röstades ett liknande lagförslag igenom i Spanien, tänkt att träda i kraft i mitten av juni: ”I dag har vi blivit ett humanare, rättvisare och friare land”, kommenterade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter."

"Att ge en dödligt sjuk människa självbestämmande över hur och när hon vill lämna jordelivet kan absolut sägas vara humant. Men även den som i grunden är positiv till dödshjälp måste erkänna att det finns mycket goda skäl till att ha en restriktiv lagstiftning – för att garantera att det verkligen är patientens fria vilja som kommer till uttryck, och inte press från anhöriga eller en rädsla att ligga andra till last."

"Åtta av tio svenskar är positiva till dödshjälp, och fyra av tio läkare. Tiden är mogen att utreda en lag om assisterat döende även i Sverige."

https://www.expressen.se/ledare/tiden-ar-mogen-for-assisterat-doende/

Nyligen släpptes en film som heter "The father" med Anthony Hopkins i huvudrollen. Den handlar om en äldre man som allt mer försvinner in i demens. Filmen är lärorik för alla som inte vill gömma sig och som vill slippa se jobbiga verkligheter. Som du vet är jag inte den typen av människa. Som du vet har vi tyvärr gott om sådana människor i dagens Sverige. Möjligen med undantaget för oron över "klimatet". Filmen ger en känsla för hur en allt mer dement person upplever sin omgivning. Filmen beskriver också anhörigperspektivet. Anhörigperspektivet är mycket viktigare än vad många vill förstå när det gäller allvarliga sjukdomar. Allvarligt sjuka människor hamnar naturligt helt i fokus och eventuella nära anhöriga kämpar i det tysta på med både psykisk ohälsa och fysisk ohälsa som konsekvens av en situation som ofta är tung och som känns hopplös. Personligen vill jag inte leva om min hjärna tackar för sig men mitt hjärta fortsätter att slå. Jag vill då ha rätten att få medmänsklig hjälp att rimligt värdigt få avsluta mitt liv. Självklart ska jag enligt konstens alla regler, i sinnens fulla bruk, ha klargjort denna vilja i bindande kontrakt. Ett kontrakt som inte innebär att en nära anhörig måste fatta ett beslut, det är mitt beslut som ska verkställas. Jag hoppas få dö rimligt värdigt och jag vill absolut inte bli en daglig belastning och ett ständigt dåligt samvete för mina närmaste. Det är mer än hög tid för Sverige att under mycket reglerade former tillåta hjälp med aktiv dödshjälp. Varför ska det bara vara möjligt för rika människor som har råd att avsluta sitt liv på till exempel en klinik i Schweiz? Nedan en länk om filmen ”The father”.

"Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och företställningar. The Father är en rörande och ögonoppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan".

https://www.sfanytime.com/sv/movie/the-father?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7JwwYb4GN833RmYialmq7kMYJbd5d40jVNibWQvkwvpbM-rFX1-8alkaApXcEALw_wcB



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar