onsdag 1 januari 2020

Nya lagar och urbaniseringens ”tyngdlag”

Land ska med lag byggas
I en värld som återigen, i allt större grad, styrs av "starka män" vill jag slå ett tydligt slag för lagen och dess grundläggande betydelse för ett rättssamhälle. Människor ska föreslå och besluta om lagar men de ska gälla oss alla jämlikt. Oavsett om vi är en av oss svenskar med sämst socioekonomisk kraft eller om vi är en av H&M grundarens miljardärsbarn.

Nu, 2020, har några nya lagar blivit verklighet i Sverige. Nedan följer de. Om du gillar dem eller inte spelar ingen roll, de gäller oss alla i Sverige. Det enda sättet att ändra på det är att kämpa för att partier som tycker mer som du får mer inflytande över lagstiftningen. I den bästa av världar hålls till exempel partier som stiftar lagar som Gymnasielagen långt ifrån regeringsmakten. Helst långt ifrån något inflytande alls.

ANSTÄLLNINGSSKYDDET FÖRLÄNGS

Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyller 68 år. Först då kan arbetsgivaren säga upp arbetstagaren utan att det krävs saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande. Den 1 januari 2023 kommer åldersgränsen höjas till 69 år.

MER SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE

Kommuner blir skyldiga att erbjuda minst 100 timmars samhällsorientering för nyanlända, en höjning från det tidigare kravet om 60 timmar. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för det svenska samhället och ge ”en grund för fortsatt kunskapsinhämtande”.

BEGRÄNSAD BIDRAGSRÄTT FÖR ASYLSÖKANDE SOM BOSÄTTER SIG I UTSATTA OMRÅDEN

Asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med ”socioekonomiska utmaningar” ska som regel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande. Syftet är att få asylsökande att i stället välja att bosätta sig i mindre utsatta områden.

BANKER BLIR SKYLDIGA ATT TILLHANDAHÅLLA BANKOMATER

Banker blir skyldiga att säkra tillgången till platser för kontantuttag. Syftet är bland annat att göra det möjligt att betala med kontanter över hela landet. 

SKÄRPT STRAFF FÖR MORD

I straffbestämmelsen ska det som skäl för livstids fängelse särskilt beaktas om gärning föregåtts av ”noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös”. Syftet är att fler livstidsstraff ska utdömas vid mord.

SÄNKNING AV AKTIEKAPITAL

Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

VÄRNSKATTEN TAS BORT

Värnskatten, den extra skatt på 5 procent som dras på inkomster över 59 000 kronor, försvinner från och med den första januari 2020.

DRIVMEDEL

Koldioxid- och energiskatten på bensin och diesel sänks. 

BARNKONVENTIONEN

FN:s barnkonvention blir svensk lag. Domstolar och myndigheter får en större skyldighet att sätta barnets rättigheter i fokus.

PENSIONÄRER

Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla som har en fullt intjänad garantipension. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor per månad.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lagar-som-trader-i-kraft-nasta-ar
Dagens besvikelse
De som vägrar att förstå enkla samband och starka globala trender. Urbaniseringen är inte ett svenskt fenomen, det är globalt. Drivkrafterna för urbanisering är starka. Vi kan nästa jämföra kraften med tyngdlagen. Tio till femton mils radier runt större städer kommer att blomstra. Övriga kommer med få undantag avvecklas eller i stor utsträckning bli rekreationsplatser för storstadsbor och därför i huvudsak leva på Max 2-3 månaders intäkter per år. Inget fel med det, men en viktig verklighetsinsikt. Expressens ledare har rätt, det är oklokt att satsa pengar på fel saker. De som vill reparera och stärka Sverige inser det. Och som jag lyft många gånger genom åren behövs många rekreationsytor för stressade stadsbor. Och mycket mer kan skapas i 10-15 milsradier runt storstäder.

”De senaste tio åren har vi blivit nästan en miljon fler invånare i Sverige, främst på grund av invandring. Ändå har var femte kommun fortsatt tappa befolkning. Få föds där, fler dör. Krymplistan, som sammanställts av TT, toppas av Övertorneå i Norrbotten. Där försvann var åttonde granne. Sista november var de 4 308 personer kvar i kommunen. När den bildades 1969 fanns där 7 997 själar.”

”Höjda statsbidrag i all ära, men det blir nästan alltid dyrare att vidta akuta åtgärder än att avveckla i god ordning. Det är dags sluta drömma om tillväxt i hela Sverige.”
https://www.expressen.se/ledare/avfolkningen-fortsatter-i-smaorter-planera-for-det/

Dagens stjärna
Ebba Busch-Thor. Bra skriven debattartikel. Löfven måste tycke att de flesta svenskar är korkade som ger löften efter löften som ekar tomt. En stor andel svenskar är inte längre så lättlurade.

”Nu går vi äntligen mot 2020. Det är dags för nya löften. Kommer ni ihåg vad vi skulle ha år 2020? Vi skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det lovade Stefan Löfven inför riksdagsvalet 2014. Han upprepade det gång på gång. När han blev statsminister lät det likadant. Målet skrevs in i regeringsförklaringen och statsbudgeten. Alla hans ministrar i regeringen stämde in. EU:s lägsta arbetslöshet 2020. I dag vet vi hur det har gått. När Löfven först satte upp målet låg Sverige på plats 12 av EU:s 28 medlemsländer. Efter fem år med socialdemokratiskt ledd regering ligger Sverige, enligt de senaste siffrorna från EU:s statistikbyrå Eurostat, på plats 22. I stället för att få lägst arbetslöshet i EU, har vi närmat oss länderna med allra högst.”
https://www.expressen.se/debatt/har-arloftet-som-lofveninte-kan-halla/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar