onsdag 29 januari 2020

Vem ska skyddas

Gemensamt ansvar
Det är ett samhälles gemensamma ansvar att se till så att det är tryggt och trevligt. Det kan vi väl vara överens om? Samtidigt finns brottslingar som är farliga. Och enligt en SR P1 intervju jag nyligen hörde med poliser som kommenterade det hemska kvinnomordet i Norrland, då det tog över en timme för polisen att komma fram efter larmet, ska vi inte ingripa mot våldsamma människor. Polischefen för Norrland var så övertydlig om att det var olämpligt att sätta sig själv i fara att han till och med var mycket tydlig med att kommunalråd och aktivister som tycker att vi har en skyldighet att ingripa har helt fel. Först ska man sätta sig själv i säkerhet. Därefter kontakta polisen. Människor som misshandlar är farliga människor. Och det är enbart polisen som har våldsrätt i Sverige.

Bra av Moderaterna att Sverige ska följa i flera andra länders riktning och regelbundet börja publicera bilder på personer som jagas av Polisen.
https://www.gp.se/nyheter/sverige/m-f%C3%B6rslaget-l%C3%A5t-polisen-publicera-bilder-p%C3%A5-fler-misst%C3%A4nkta-brottslingar-1.22869131

Det är tröttsamt att ta del av alla synpunkter om att kameror överallt skulle minska antalet brott. Självklart bidrar kameror till att brotten minskar. Framförallt bidrar kameror till att kriminella lättare kan lagföras för brott som begås. Därom finns gott om länder som kan intyga. Och de som är lite pålästa om kriminologi vet att många brott utförs av återfallskriminella. När återfallskriminella sitter i fängelse har de betydligt svårare att begå nya brott. Jag tillhör skaran som ogillar det enorma övervakningssamhälle vi idag har. Varje människas beteenden är idag väldigt spårbart. Samtidigt anser jag att kameror i offentliga områden inte får anses som integritetskränkande i en verklighet där hederliga människor och företagares trygghet måste prioriteras. Det är hög tid för oss i Sverige att sätta hederliga invånares intressen före de få grovt kriminella som gör mycket skada för enskilda och samhället i stort.
Ett annat viktigt gemensamt ansvar är att hålla rent ifrån människor och rörelser som föraktar andra människor till den grad att de är beredda att "bara" utifrån etnisk tillhörighet förfölja, förnedra och mörda dem. Historiens hemska utrensningsförsök är många. Andra världskrigets utrensningar under Hitler och Stalin tillhör tveklöst mänsklighetens värsta exempel. Det är viktigt att vi håller dessa hemska berättelser vid liv för att minimera riskerna för att liknande händer igen. Ja, Jag håller med Expressens ledare. Med fördel kan ett förintelsemuseum förläggas till Malmö. Betalt får det anses vara för alla de miljarder som Malmö får i kommunala utjämningsbidrag.
https://www.expressen.se/ledare/ett-forintelsemuseum-i-malmo-vore-ratt-signal/

Dagens besvikelse
Att vi inte värdigare kan stötta våra ekonomiskt svagaste pensionärer, oftast kvinnor. Och jag uppmanar alla som tar ett större ansvar hemma och som tjänar mindre än sin partner att enligt Karin Pihls rekommendation, bifogad nedan, säkerställa att den som tjänar mer flyttar pensionskraft till den som tjänar mindre.

"Att höja garantipensionen kan därför tyckas vara en sympatisk åtgärd, men tanken med pensioner är inte att det ska vara ett allmänt bidrag. Idén är att det ska vara uppskjuten inkomst. Det blir så klart problem för den som inte har haft så mycket till lön tidigare i livet."

"Men människor måste ta individuellt ansvar. Sedan två år tillbaka är det enkelt att föra över premiepensionen mellan makar. Alla par där den ena parten – oftast kvinnan – arbetar deltid bör göra detta. Den flexibiliteten borde vara möjlig för en större del av den allmänna pensionen. Sambopar där en part tjänar mer kan också starta ett eget sparande och skriva det på sin partner, som en säkerhet. Det hjälper inte situationen för de kvinnor som har det knapert i dag, men kan förhoppningsvis skapa större jämställdhet på sikt."
https://www.gp.se/ledare/sverige-gl%C3%B6mmer-de-kvinnliga-fattigpension%C3%A4rerna-1.22959098

Dagens stjärnor
Torkild Strandberg. ‪Klok ordförande för kommunstyrelsen i Landskrona. Många, sannolikt alla, Sveriges kommuner måste nu ha 100% fokus på att få till mycket bättre integration och att vi främst i större städer bryter allt negativare segregation. EBO skapar oacceptabla problem.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7392207&fbclid=IwAR2JvaFEcNOX2BWrTCR5AGochPa3zIfLQTkxsRtbE8DexyHUaER0FudAoQo

Isak Skogstad. Det är viktigt med rimliga regler och lagar. Det är viktigt att det finns intresseföreningar som tillvaratar olika gruppers intressen så gott det går. Särskilt svaga gruppers intressen eftersom andra brukar lösa det bra själva på olika sätt. Det är viktigt att barnens perspektiv får respekt. Samtidigt måste lärare få använda rimlig kraft för att upprätthålla ordning i en klass. Inte minst för att tillvarata alla skötsamma elevers intresse före några enstaka bråkmakares intressen. Ett alternativ till att lärarna får anständigare arbetsvillkor är att alla barn som utåtagerande beteenden får gå i särskilda skolor, vill vi se den utvecklingen?

"I tider av ständiga larm om lärarbrist måste vi se vilket monster vi har skapat. Det kanske inte är konstigt att ämneskunniga akademiker inte ser läraryrket som attraktivt, när de förväntas upprätthålla studiero – men förbannas om de gör vad som krävs."
https://www.gp.se/ledare/vi-har-skapat-ett-monster-1.22746462

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar