söndag 5 januari 2020

Majoriteten av folket är ofta klokt

Respekt för sunt förnuft och egen omtanke
Gång efter gång genom åren inom politiken har jag förundrats över överförmyndarinställningen till folket bland många kollegor inom politiken. Gång efter gång har jag förundrats över okunskapen om att summan av en större grupps reflektioner och åsikter ofta är balanserat klok. Och gång efter gång förundras jag över att allt för många politiker och tjänstemän inte tror att de allra flesta människor förstår sitt eget bästa. Sammanställningen av en invånargrupps åsikter är nästan alltid klok. Mycket klokare än vad några få experter är. Därför är det alltid viktigt att lyssna på invånare och medarbetare. Väldigt många experters tyckande är inte byggda utifrån naturvetenskapliga lagar. De är uttryck för en mindre grupp människors ”best effort” analyser och några människors ambitioner. Kloka ledare lägger tid på att förankra samhällsutvecklande ”best effort” analyser och önskade målbilder genom folkbildning innan de drivs igenom med full kraft. Toppstyrningen som på många sätt länge styrt även i den demokratiska världen fungerar inte längre. Mer makt behöver på riktigt flyttas närmare invånare och medarbetare. Utan att tro att det är kommunistiska system som är lösningen. Människan är ett flockdjur. Även om alla människor tillhör en och samma ras, homosapiens sapiens, är vi alla med i många olika flockar runt om på vår jord. Med olika flock kulturer och olika flockledare. Så är det. Så kommer det att fortsätta att vara. En klok flockledning lyssnar noga på sina flockmedlemmar.

Håkan Boström, GP, är klok. Om vi vill få en bättre gemensam framtid måste vi hjälpas åt att välja fler erfarna och kloka politiska ledare som trovärdigt kämpar för invånarnas bästa. ” Samhället befinner sig i ständig förändring. Det gör även vår kunskap om det. Vilket är anledningen till att ledarskap kräver ett stort mått av kreativitet och omdöme, snarare än att enbart köra vidare i invanda hjulspår.
Just den balansgången, mellan kontinuitet och förändring, mellan frihet och kontroll, är en utmaning i såväl det lilla livet som det stora. Det kräver erfarenhet, eller mod och tur, som kan kanaliseras till ”vishet”. Men visheten lämnar till skillnad från experterna inga garantier.”
”Det är ingen hemlighet att svenskarna i snitt är högt belånade. Enligt Riksbanken utgör belåningsgraden hela 185 procent i förhållande till hushållens disponibla inkomster. En avgörande orsak bakom detta är åren av historiskt låga räntor. Situationen innebär naturligtvis en risk för svensk ekonomi. Skulle räntorna av någon anledning stiga kommer det slå hårt mot konsumtionen.”

”Att förstå expertisens, liksom samhällsforskningens, bundenhet till det redan passerade och förhandenvarande är också en nyckel till att förstå dess begränsade förmåga att sia om framtiden. Samhället befinner sig i ständig förändring. Det gör även vår kunskap om det. Vilket är anledningen till att ledarskap kräver ett stort mått av kreativitet och omdöme, snarare än att enbart köra vidare i invanda hjulspår.”


”Samhället befinner sig i ständig förändring. Det gör även vår kunskap om det. Vilket är anledningen till att ledarskap kräver ett stort mått av kreativitet och omdöme, snarare än att enbart köra vidare i invanda hjulspår. Just den balansgången, mellan kontinuitet och förändring, mellan frihet och kontroll, är en utmaning i såväl det lilla livet som det stora. Det kräver erfarenhet, eller mod och tur, som kan kanaliseras till ”vishet”. Men visheten lämnar till skillnad från experterna inga garantier.”
https://www.gp.se/ledare/den-som-%C3%A4r-vis-inser-expertstyrets-begr%C3%A4nsningar-1.22141517
Dagens besvikelser
Donald Trump. Hans ageranden stärker samarbetet mellan länder jag ogärna ser samarbeta. Tänk om västvärldens makter alltid entydigt stått bakom demokratiska krafter. Den amerikanska konstitutionen  är tveklöst en av världens bästa. Samtidigt är USAs val av president en demokratisk process helt styrd av enorma valrörelsedonationer. Valda presidenter är på mer eller mindre sätt köpta. Tänk dig själv om du fått 200 miljoner kronor till sin valkampanj från en donator att det sannolikt inte är villkorslöst.. Och det är ingen hemlighet att många länders folk tycker att USAs presidenter agerat allt för egoistiskt genom åren i deras områden. Magda Gad ger några exempel nedan. Eftersom USAs president framförallt har en enorm makt utanför USAs gränser är det främst beteenden utanför USA som vittnar om vilkas ärenden amerikanska presidenter går. Det finns mycket i den generella amerikanska kulturen jag gillar, särskilt fokuset på individuell frihet och respekten för människor som vågar förlora genom att våga vara ambitiös. Jag ogillar dock ytligheten och kortsiktigheten. Kortsiktighetens pris betalar nu demokratiutvecklingen i världen. Att slå ut diktatorer för miljarder i militärkampanjer räcker aldrig. Miljarder måste också satsas för att bygga upp ett folks bildningsnivå, sjukvård och infrastruktur. Exemplen på att det senare inte finansierats är för många. Även människor i tydligare toppstyrda länder kan genomskåda insatser av egennytta. Balanserad nytta är långsiktigt klokt att eftersträva.
https://www.expressen.se/kronikorer/magda-gad/usa-kan-ha-oppnat-helvetets-portar-i-iran/

De partier som drev igenom Gymnasielagen i strid med nästan alla remissinstansers rekommendationer. Mycket långsiktigt oansvarigt.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Op2oBE/gymnasielagen-ar-ett-grymt-skamt?fbclid=IwAR3zTiHFZydLWs2421_AkgbtUqhBr3qEWpWlEEBkaoMdZOPrYrPhLO2NjCY

Dagens stjärna
Expressens ledare. Det är alltid oacceptabelt att människor ger uttryck för hat och förtryck mot en etisk grupp, människor med något funktionshinder eller vuxen avvikande sexuell läggning. Hela grupper kan nästan aldrig anklagas för hemska saker. Enskilda människor kan anklagas för hemska saker och ska ställas till svars för det. Enskilda israeler gör, som alla andra, oacceptabla mänskliga överträdelser. Israel som stat genomför under sina olika ledare oacceptabla mänskliga överträdelser. Att se ner på till exempel judar som grupp bara för att de är judar är lika korkat som att se ner på alla svenskar för att några av oss är idioter. Jag känner flera fantastiska människor som är etniska judar. Man måste kunna skilja mellan sak och person som vuxen människa. Det finns massor av judar och israeler som önskar fred och försoning med bland annat palestinierna. Det finns många judar och israeler som tycker att Israels annekteringar av palestinsk mark är vidriga och att även palestinierna har rätt till en egen stat som lever i fred med Israel. Nationella och kommunala ledare i Sverige måste glasklart uttrycka nolltolerans mot rasism och generellt hat mot enskilda folkgrupper. Antisemitism är ett sådant oacceptabelt exempel.
https://www.expressen.se/ledare/antisemitismen-i-malmos-skolor-ar-en-stor-skam/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar