måndag 13 januari 2020

Meriter, meriter och meriter

Är du dum?
Jag tror inte att du är dum. Det finns dock människor som är dumma. Bland annat är det tveklöst enkelt att förstå att det alltid är bäst för alla om de som är mest meriterade för ett uppdrag också konkurrerar om ett tillgängligt uppdrag. Eller en tillgänglig plats. Meritokrati kallas det. Och meritokrati är också det mest rättvisa urvalssystemet, allt annat blir mindre rättvist, korrupt och känslostyrt.

Adam Cwejman, GP, tycker jag nedan bjuder på några bra perspektiv om varför kvotering nästan alltid är fel väg att gå. En synonym till meritokrati är elitism. Varför skulle vi vilja styras av andra än de mest lämpliga? Elitism i detta perspektiv är inte synonymt med att de rikaste eller de som ärvt titlar är mest meriterad för ett uppdrag. Meritokrati är det bästa urvalssystemet.
https://www.synonymer.se/sv-syn/meritokrati
https://www.fonstret.se/artikelarkivet/forr/lat-den-basta-styra/

"Mångfald framhålls ofta som ett sätt att rätta till historiska orättvisor. Eftersom icke-vita, minoriteter och kvinnor förtryckts så behövs det åtgärder för att politik, universitet och media bättre ska "spegla" samhället som det ser ut och inte som det patriarkala och vita förtrycket har förvrängt det till att se ut. Men vad händer om en minoritetsgrupp sett till sin andel av befolkningen inte är underrepresenterad på exempelvis universitet, utan överrepresenterad? Hur ska de som förespråkar mångfald och kvoter för särskilda grupper agera då? Faktum är att det inte finns något bra svar på den frågan. Eftersom hela mångfaldsidén är feltänkt från början är det inte underligt att den, väl tillämpad i verkligheten, också får märkliga konsekvenser i praktiken."
https://www.gp.se/ledare/kvoteringsid%C3%A9n-%C3%A4r-felt%C3%A4nkt-fr%C3%A5n-b%C3%B6rjan-till-slut-1.21965173
Dagens besvikelser
Ett skolsystem som inte klarar av att säkerställa bra och trygg utbildning för alla våra elever.
Det är pinsamt hur illa vissa skolor sköter sin verksamhet. Enskilda barn och föräldrar drabbas på ett oacceptabelt negativt sätt. Karin Pihl, GP, ger nedan några skrämmande exempel från Göteborg. I en värld där meriter har stor betydelse är det oacceptabelt att Skolan och dess system har så många brister i Sverige.

"Det är kaos i skol-Göteborg. Vid årsskiftet fick Vetenskapsskolan stänga efter att Skolinspektionen dragit tillbaka tillståndet att bedriva utbildningsverksamhet. I veckan kom nyheten att Cybergymnasiet, en friskola som ägs av Swedish Education Group AB som i sin tur ägs av det amerikanska investmentbolaget Riverside, tvingas lägga ner. Orsaken är att hyreskontraktet gått ut och att skolan helt enkelt inte har hittat några nya lokaler."
https://www.gp.se/ledare/klart-att-eleverna-st%C3%B6kar-n%C3%A4r-de-vuxna-skapar-kaos-1.22404716

Det ständiga grova våld som blivit en del av den svenska vardagen. Redan tycker jag allt fler börjar bli avtrubbade. Två nya sprängningar i Uppsala och Stockholm.
https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-explosion-pa-ostermalm/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GG2pe6/kraftig-explosion-vid-nattklubb-i-uppsala

Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Han är inte bara en påläst skribent, han är bildad också. Han har en bakgrund som ger honom trovärdig tyngd. Svart/vita ideologiska perspektiv är korkade. Ideologier är inga naturlagar. Jag delar dock inte Wetterbergs önskemål om regionförbund för gymnasier. Lägg ner regionerna och flytta delar till staten och andra till kommuner och kommunförbund. Den regionala politiska nivån som idag kan med fördel avvecklas. Vi skulle spara massor av pengar, rikspolitiker skulle få något operativt viktigt att ta ansvar för och ”svarte petter” turerna mellan regioner och kommuner kan minskas. Dessutom kan konkurrensen bland politiker om färre heltidsuppdrag stärkas. Vad väntar vi på?

”I praktiken har det knappast blivit så. De välvilliga etableringsreglerna i LOV och andra sammanhang har öppnat vägen för den ekonomiska brottsligheten. Skurkarna har brett ut sig inom LSS-området, lycksökarna har lekt lotsar inom arbetsmarknadspolitiken, men varken skolan eller sjukvården har gått fri från svindlare. Och vart tog kvaliteten vägen, den som skulle ursäkta allt det andra?”

”Grundfelet i LOV-ideologin är att den utgår från att kvaliteten skulle vara lätt att urskilja för de välinformerade konsumenter som väljer mellan utförarna. Varken det ena eller det andra stämmer. Många av välfärdens tjänster är komplexa, svåra att granska för dem som står utanför professionen, och dessutom långsiktiga – det kan dröja åratal och mer innan det visar sig hur bra skolan egentligen var. Inte heller premissen om de välinformerade konsumenterna håller. Tvärtom – en stor del av det offentliga uppdraget handlar om att hjälpa och stötta de som bäst behöver det, att utjämna klassamhällets skillnader och att förebygga olyckor som kan drabba den enskilde. I sådana situationer riktar sig tjänsterna till medborgare som ofta har ganska dåliga förutsättningar att göra välöverlagda val.”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/skurkar-far-ta-for-sig-av-valfarden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar