tisdag 14 januari 2020

Ett värdigt åldrande

Omsorgsfullt slut
Jag tycker att det är en självklarhet att ett anständigt och rikt samhälle tar hand om sina äldsta invånare väl. Barnen är i stor utsträckning föräldrarnas ansvar. I den typ av samhälle vi i Sverige har byggt upp är det vår gemensamma offentliga sektor som har det främsta ansvaret för att våra äldsta invånare får den omsorg och den vård de behöver. Höga skatter har betalats för att få det stödet när det behövs. Eventuella barn behöver bidra på arbetsmarknaden och säkerställa fortsatt värdeskapande utan att riskera utbrändhet för att man också ska försöka vårda sina föräldrar. Och det finns gott om äldre i behov av omsorg och vård som inte har några barn att förlita sig på. Håkan Boström, GP, skriver klokt om hur ett civiliserat samhälle förhåller sig till sina äldsta invånare nedan.

”När vi under det kommande decenniet går mot en situation där andelen 80-plussare väntas öka markant kommer det bli nödvändigt att skjuta till stora resurser till äldreomsorgen. Frågan är varifrån de ska tas. Kommunerna har en generellt ansträngd ekonomi. Visserligen borde det gå att skära ned på en del onödiga kommunala utgifter, framförallt inom administration, men det lär inte räcka (och knappast ske i tillräcklig utsträckning). Kommunernas självbestämmande är också begränsat. Staten kommer därför att behöva skjuta till pengar.”

”I grunden handlar det om att prioritera ett anständigt samhälle. Ett sådant tar hand om sina sjuka och skröpliga. Samhällskontraktet föreskriver att generationerna inte bara har rättigheter utan gör sin plikt: Ger för att sedan få tillbaka. Får för att sedan ge tillbaka.”
https://www.gp.se/ledare/ett-anständigt-samhälle-tar-hand-om-sina-äldre-1.22446922?fbclid=IwAR30oGCrZ8RZSAn1NFqmqWAQ9n2RdgkLCem3CP_YymZBdraCWH6xBmIHcTU

För många av våra äldsta invånare i behov av vård är det idag inte en värdig behandling av dem. Om du säg tre gånger besöker en barnakut och en akutmottagning i större städer idag kan jag garantera att du kommer att se vissa tydliga mönster. Ett av dem, av naturliga skäl, är att akutmottagningarna är fulla med människor som tillhör våra äldsta invånare. Under många år har svenska politiker och relevanta tjänstemän känt till den demografiska utmaningen. Att vi får allt fler +80 åringar i vårt samhälle. På toppen av det har vår befolkning kopplat till invandring kraftigt ökat de senaste åren. Att vi inte bättre redan idag kan tillhandahålla snabbare vård är ett stort planeringsmisslyckande. Känslomässigt gör det ont i mig att vi behandlar många av våra äldsta invånare i behov av vård på detta dåliga sätt. Och att en dålig arbetsmiljö gör att sjukvården får farliga kvalitetsproblem.
https://www.expressen.se/nyheter/akutpersonalens-svar-till-svenonius-absurt/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/risk-for-allvarliga-vardskador-under-leveranskrisen-sjukhuset-anmalt
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/akdemiska-sjukhuset-starka-reaktioner-pa-besparingarna
Dagens besvikelse
Helena Edlund har rätt i sin oro och kritik över tillståndet i vår demokrati. Problemen är många. Inte minst det hon lyfter upp att även de med många identiteter kan smutsa ner val. En person och en röst per val måste gälla och upprätthållas. Till exempel ett fingeravtryckssystem kan med fördel användas i ett system för att säkerställa att en människa enbart har en identitet. Inte minst vid passkontroller är det önskvärt för att hindra att flera personer kan använda ett pass. Känslomässigt blir jag förbannad över hur ansvariga politiker och relevanta myndigheter låter något liknande hända.
http://helenaedlund.se/demokratins-grundprincip-ar-forlorad-sverige/?fbclid=IwAR0_rLPUfUpgbkVnccHY8wPPX3gzpzNkN-DUk_nrYKzJKkPbVxqRTP7tx1s

Dagens stjärna
Göran Rosenberg. Känslor är subjektiva, det vill säga unika för varje enskild människa. De ska tas på allvar. Samtidigt har Rosenberg helt rätt att allt för många blivit ”farligt” lättkränkta i Sverige. Farligt ur perspektivet att viktiga debatter hämmas av att överkänsliga personer, eller bara politiska aktivister, inte klarar av eller väljer att inte skilja mellan sak och person. En sak är helt klar och det är att allt för många av våra svaga och sjuka inom omsorg och vård idag blir ordentligt kränkta. Det är kränkande att få hem runt 20 olika personer från hemtjänsten under en 14 dagars period. Det är kränkande att ligga i fyllda korridorer på akutmottagningar och må dåligt inför allas beskådan.

”Det är lätt att bli kränkt idag. Kanske alltför lätt. I varje fall krävs inte mycket för att dra igång en utredning om saken. På vissa arbetsplatser, exempelvis Lunds universitet som jag råkar ha inom synhåll, räcker det med att en lärare eller student säger sig vara utsatt för kränkande särbehandling för att en formell utredning ska dras igång. Vilket i sin tur skapat en växande marknad för privata konsultfirmor som specialiserat sig på kränkthetsutredningar. Det krävs inte mycket för att en kränkthetsutredningstaxameter ska börja rulla någonstans.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7382208&fbclid=IwAR0XwnQXvvqcqOS9Snmlatnby9tc_zMLNWc4GaE4xnoNRMd9FxqCIZRMmjE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar