torsdag 30 januari 2020

Ge myggorna mindre tid

De viktigaste frågorna
Vi tycker alla olika om vilka enskilda sakfrågor som är de viktigaste. Så är det. Och vad vi tycker beror mycket sällan på vilken ideologi vi kanske tycker oss tillhöra. Tyckandet avgörs av vad som är viktigast för oss själva i vårt eget liv och i den livssituation vi befinner oss. Det är ett mänskligt beteende. Samtidigt kan man tycka att demokratiska institutioner som Sveriges Riksdag och Uppsala kommunfullmäktiges byråkratiska processer bättre skulle klara av att avsätta betydligt mycket mer tid på att snabbare processa de stora frågorna. Frågorna som påverkar vår morgondag mycket mer än alla småfrågor som sedan länge får för mycket kraft. Två sådana stora frågor som går pinsamt långsamt framåt i Sverige är hur en ny beskattning av fordonsrörelser ska ske. Den andra är hur skatteunderlaget för att säkerställa en hög generell välfärd ska säkerställas när allt fler robotar tar över väldigt många människors arbetsuppgifter. Hur ska alla människor som inte klarar av att vara attraktiva på en allt mer krävande arbetsmarknad försörja sig?

Vad tycker du om kilometerskatt? Personligen tror jag inte det finns några bra alternativ. Helt klart är att i högskatte Sverige kommer ingen regering bara låta alla skatter på oljedrivmedel gå förlorade. Det kommer att komma nya modeller av skatter som ändå gör att staten tar väldigt mycket av våra pengar när vi kör bil. Jag gillar dock differentieringen av skatterna beroende av var i landet man kör. Personligen vill jag ha mycket mer av den flexibla skattetillämpningen då den bland annat för politiken än viktigare och roligare. Som du kanske minns tycker jag till exempel att vi kan ha en särskilt hög punktskatt på socker och sockertillsatser för att främja folkhälsan som ett exempel på vad dagens teknologi enkelt kan göra. Och redan idag finns i huvudsak tekniken för att mäta hur mycket vi kör. Som vanligt blir en av de stora utmaningarna med ett liknande beskattningssystem av drivmedel hur staten ska skydda sig från kreativa kriminella som kan blåsa staten på massor av pengar. Möjligheten att blåsa någon på massor av pengar brukar attrahera kriminella och begåvade personer.
https://teknikensvarld.se/kilometerskatt-sa-dyr-blir-den-enligt-forslag/
https://teknikensvarld.se/kilometerskatt-i-sverige-hogst-sannolik/
Dagens besvikelse
Heltidspolitiker som inte rimligt tidigt konstruktivt reagerar på samhällsproblem och föreslår förbättringslösningar. Och ser till att tillämpa förbättringslösningarna. För 10 år sedan fick jag mycket uppmärksamhet för att jag konstruktivt tyckte att vi måste ta i problemen med ökande övervikt och fetma. Mitt fokus var folkhälsa. Mitt förslag på en effektiv metod för att försöka bryta trenden var/är någon form av särskild skatt på socker och sockertillsatser. Jag var också tydlig med att pengarna skulle användas för mer fysiska aktiviteter i skolan, annat förebyggande hälsoarbete och stärka finansieringen av alla sjukdomar som är vanliga kopplade till övervikt och fetma. Mitt fokus har hela tiden varit på ett problem och på problemlösningen. Det är inte enskilda människors fel att vi blir överösta med beroendeframkallande sockerprodukter. Jag är inte för förbud. Jag är för bonus malus även kopplat till hälsofrågor. Nu finns ytterligare en forskningsstudie som stödjer min position. Sjukt att Sveriges riksdag alltid tycks vara sega i alla andra frågor än till exempel ”Gymnasielagen”... Idag intervjuas jag av SR om detta.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7391025

Dagens stjärna
Anna Odell. Det är inte många konstnärer som blir särskilt allmän kända i dagens informationsbrus. Odell lyckas genom sin kreativitet och annorlunda "uppmärsamhetsgrepp" bli ett namn som intresserar. Blir jag lite upprörd över till exempel belastning av sjukvården när ett självmordsförsök är ett "konstverk"? Ja. Kan jag ändå gilla hennes kreativitet för att ge uttryck för det hon upplever värt att få fler att förstå? Ja. Få saker i livet är svarta eller vita.
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/RRBlv5/aftonbladet-testade-skandalomsusade-anna-odells-senaste-upplevelse



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar