Incitament
Vänstermänniskor och naivister har uppenbarligen inte förmågan att tänka tillräckligt lateralt för att miljö och klimatpolitiken fortare ska bli mer effektiv. Är det förvånande? Nej. De är ofta känslostyrda aktivister. Och de saknar ofta förmågan att förstå hur det som driver våra ekonomier fungerar. Det som i huvudsak driver världens ekonomier är företagsamhet i alla jordens olika former. Och det är forskning och utveckling på universitet och i företag som driver vår utveckling mot nya generella verkligheter. Därför är lösningen för att öka tempot i att förbättra miljö- och klimatarbetet att framförallt jobba med ekonomiska incitament för att uppnå de resultat man önskar.
Vare sig man gillar det eller ej styrs världen genom ekonomiska system och lagar. Ett samhälle som Uppsala kommun eller Sverige i sin helhet har begränsade resurser. Den som ska använda de resurserna måste klokt hushålla med dem. För att finansiera något nytt måste man antingen belasta kunder eller skattebetalare med högre priser eller skatter eller skära bort någon verksamhet. Bonus malus innebär att finansieringen av en tänkt miljöförbättrande åtgärd ska betalas av dem som gör mer skada för miljö- och klimatutvecklingen. I grunden en klok tanke. Inte minst inom bilskatteområdet används denna metod som incitament för att driva fram det som anses bättre.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Styrmedel/bonus-malus/
Incitament och kreativt tänkande behövs för att bättre och snabbare göra kloka omställningar. Som jag skrivit om många gånger genom åren är det även ur försvarssynpunkt och näringslivssynpunkt bra att så fort som möjligt göra oss av med oljeberoendet. Olja är fortfarande en mycket billig och kraftfull energikälla. Värdet av att göra oss mycket mindre oberoende av olja är för ett samhälle som det svenska mycket stort. Mer incitament bör användas för att öka takten. Inte minst att vi svenskar generellt har väldigt mycket kvadratmeter per person som boarea är inte imponerande ur miljö- och klimatsynpunkt. I Sverige skulle till exempel ett incitament att bo med färre kvm per person, jämfört med många kvm per person, ha stor positiv miljö- och klimatpåverkan. Vissa kan tycka att incitamentet att en liten lägenhet kostar mindre än en stor räcker. Ur ett större miljö- och klimatperspektiv är det dock oklokt ur ett energiförbruknings och ytanvändningsperspektiv. Det är bra att EU verkar ta miljö- och klimatproblemen på allvar. Lilla Sverige kan inte göra tillräcklig positiv omställning. Och alla borde inspireras mer av Svante Axelsson.
https://www.huvudsidan.se/kreativitet/lateralt-tankande/
https://youtu.be/sEMam5PbOgM
Konsten att tänka i system är alltid mycket värdefull. Nedan artikel i GP är mycket läsvärd för att förstå hur dumt det blir när inte människor som driver på för en åtgärd förstår sannolika konsekvenser.
"Tron att konsumentmakten är avgörande för att lösa miljöfrågan är på många sätt naiv. Den överskattar inte bara vår rationalitet utan även vår förmåga att hålla kolla på alla variabler: transporter, energiåtgång, slitage, alternativkostnader, med mera."
"Vi har fått lära oss att känna flygskam, att ta tåget till Europa, ja till och med segelbåtar och zeppelinare har kommit på modet igen för miljöns skull. Det handlar inte så lite om symbolpolitik. Vad som känns rätt. Som SVT:s Agenda uppmärksammade i söndags står till exempel klädindustrin för större klimatutsläpp än flyget och sjöfarten tillsammans. Svensken köper i genomsnitt 14 kilo kläder per år (exklusive näthandeln som uppskattas stå för en sjättedel av marknaden), och slänger mer än hälften i kilo under samma tid. Unga kvinnor är i detta fall de största miljöbovarna, samma grupp som oroar sig mest över klimatet."
"Även i den nationella miljöpolitiken kan det nämligen lätt uppstå oavsiktliga effekter om man försöker planera fram åtgärder och inte gör en ordentlig analys av vilka konsekvenserna blir i ett globalt perspektiv. SNS-forskarna framhåller till exempel att en ensidig svensk satsning på eldrivna transporter kan leda till att vi exporterar mindre fossilfri el till Polen och Tyskland, vilket ökar dessa länders utsläpp. Nettoeffekten kan bli negativ för miljön. De pekar också på motsättningen mellan att satsa på spjutspetsteknologi inom miljöområdet som kan gynna svenska företag och att satsa på teknik som lätt, och billigt, kan sättas in i utvecklingsländer."
https://www.gp.se/ledare/konsten-att-skapa-r%C3%A4tt-drivkrafter-f%C3%B6r-milj%C3%B6n-1.22863008
Dagens besvikelse
Stress bidrar till att vi fortare blir gråhåriga. Jag slutar aldrig att imponeras över all forskning som också leder till en ständig och fantastisk utveckling inom till exempel hälsoområdet. Lite stress har jag alltid haft i livet. Det måste vara därför som jag börjar bli både tunn- och gråhårig...
https://www.nytimes.com/2020/01/22/science/gray-hair-stress.html
Dagens stjärna
Jona Eling Knutsson. Även den ansvariga ministern för svensk sjukvård verkar vara inne på att nätläkare enbart ska kunna vara tillgängliga till dem som också är anslutna till en gammelfysisk vårdcentral i ett upptagningsområde. Av många skäl är det en rimlig ordning. Om jag till exempel förstått rätt är det idag mest personer med god närhet till gammeldags vårdcenteraler som använder nätläkarmöjligheterna. Nätläkarna erbjuder en mycket bra tillgänglighetsservice men den måste bättre vägas in i att säkerställa ett fungerande helhetssystem för den sjukvård vi ska kunna förvänta oss för alla de skattepengar vi betalar.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/stockholm-misskoter-varden-mamma-staten-swishar-pengar-31148
söndag 26 januari 2020
Effektiv miljöpolitik
Etiketter:
Boström,
incitament,
miljöansvar,
Naivister,
stress,
Svante Axelsson,
systemtänkande,
vänstertänkare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar