Att våga leda
Makt lockar många människor. Makt innebär inflytande att påverka i större utsträckning än andra. Mäktigast av alla är de som kontrollerar störst finansiella och materiella resurser på vår jord. De finansiella musklerna styrs i hög utsträckning av mycket förmögna människor. De materiella resurserna i form av militär och poliskrafter styrs av länder. I många länder är de mycket förmögna och de som kontrollerar militär och polis samma människor. Maktambitioner har alltid funnits hos människor. Vår historia är full av berättelser om maktkamper, i det lilla och i det stora. Att vilja ha makt är inte samma sak som att man är lämplig att ha makt.
En av de viktigaste egenskaperna hos meriterade ledare med makt är att de klarar av att prioritera. Det är svårt att prioritera. I en värld med begränsade resurser är det dock nödvändigt. Särskilt politiker är idag inte tillräckligt duktiga på att våga prioritera. Varje försök att tydligt prioritera blir en mer eller mindre smärtsam opinionsstorm i både gammel- och ny media.
Jag fick en av mina första ordentliga träningar i förmågan att prioritera under min militärtjänstgöring. I samband med en krigshändelse med många skador och dödsfall krävs krassa prioriteringar när man arbetar sig fram mellan döda och skadade kroppar. I Hans Roslings bok Factfullness bjuder han också på skarpa exempel på varför man måste göra svåra prioriteringsval. I hans fall handlade det om riktiga prioriteringar om vilka patienter man skulle försöka rädda och vilka som lämnades att dö. Livet är fullt av prioriteringsbehov. Vissa är svårare än andra. De skickligaste ledarna är mästare på att prioritera.
Svensk sjukvård, eller sjukvården generellt i världen, blir allt duktigare på att bota sjukdomar och att laga skador. Det är ett fantastiskt faktum. Ett annat faktum är att i varje samhälle på vår jord är över 80% av sjukvårdskostnaderna kopplade till multisjuka äldre. I Sverige växer antalet bland våra äldsta invånare kraftigt. Det är positivt men bland dem finns också dessa 80% vilket innebär att volym som vanligt får många konsekvenser. Att sjukvården också kan bota mycket mer för varje dag som går innebär att vi alla som drabbas vill ha den vård som är möjlig. Ur ditt och mitt perspektiv oavsett vad den kostar. På toppen av ovan har vi i Sverige de senaste åren hjälpt miljontals människor varav många med behov av många former av vård. Inte minst traumavård i olika former.
Benjamin Kalischer Wellander, GP, skriver mycket läsvärt nedan om vad som är viktigast för att komma till rätta med många av de problem sjukvården lider av. Det handlar om politiskt mod att prioritera bland begränsade resurser i en värld där fler och fler insatser kan erbjudas om personal och pengar finns.
"Akut platsbrist, växande köer, bristande kontinuitet och överbelastad personal är idag mer standard än undantag. Hundratals vårdanställda runtom i landet är just nu varslade och facken larmar om bristande patientsäkerhet. Den politiska debatten går het och det jagas syndabockar till höger och vänster."
"Att dessa obekväma frågor sällan diskuteras öppet verkar bero på att de är just obekväma. Den i svensk kultur starka oviljan att tala öppet om målkonflikter kommer här särskilt illa till pass. Sveriges Kommuner och Regioner gödslar gärna med snömos som ”kvalitet”, ”tillgänglighet”, ”jämlikhet” och ”patientcentrering” men fyller dessa sällan med ett konkret innehåll och är än mindre benägna att tala i termer av prioriteringar."
https://www.gp.se/ledare/vi-m%C3%A5ste-v%C3%A5ga-diskutera-prioriteringar-i-v%C3%A5rden-1.21657847
En bra fiskare är både bra på att prioritera val av plats att fiska på samt tidpunkt för att ta sig mot hamn om vädret kräver det. Vill du vara på en båt med en kapten med den förmågan?
Dagens besvikelse
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som mot en stor andel av Sveriges befolkning representerar regeringsmakten. Det är hög tid att Sverige får en regering som lägger allt fokus på att stötta näringslivsutvecklingen parallellt med att ”lappa och laga” alla kvalitetsbrister som offentliga uppdrag idag brottas med. Nedan bifogade SVT/Novus mätning talar sitt eget tydliga språk. Gör om! Gör rätt!
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringspartiernas-valjare-missnojda-med-politiken-efter-januariavtalet
Dagens stjärnor
Alla nya medier som försöker ge olika perspektiv på verkligheten. Alla rimligt välutbildade människor förstår idag hur viktigt det är att vara källkritiska. Och alla mediekanaler är mer eller mindre subjektiva. Det är fortfarande människor som väljer ämnen och vinklingar på reportage. Det gäller även SVT och SR. Personligen följer jag många mediekanaler med olika inriktningar, inte minst politiska inriktningar. Jag tycker att det både är viktigt och värdefullt för att forma mig bästa möjliga bild av den verkliga verkligheten. Samtidigt vet jag tyvärr att många människor inte är mottagliga för andra verklighetsbeskrivningar än dem de själva bestämt sig för, oavsett faktabaserade motargument. Glöm till exempel aldrig att en välutbildad som ärvt stora förmögenheter, eller som tjänar massor av pengar, nästan alltid har en mycket annorlunda verklighetsuppfattning än en medellös och outbildad. Ett nytt medium som försöker bredda samhällsdebatten och lyfta fram verklighetsbilder som inte matchar framförallt vänsterns och vissa nyliberalers är SwebbTV. Nedan en i veckan genomförd intervju med mig i det mediet. Uppsala och Sverige måste ledas mer ansvarsfullt för dem som svenska politiker ska företräda. Vi kan mycket bättre. Vi måste kunna mycket bättre.
https://youtu.be/1k7GudyrJ8g
https://www.swebbtv.se/
lördag 11 januari 2020
Förmågan att prioritera
Etiketter:
fiskare,
framsteg,
källkritik,
medier,
prioriteringar,
resurser,
Sanningen,
Sjukvården,
SwebbTV,
verkligheten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar