måndag 27 januari 2020

Feltänkt

Översmart blir lätt synonymt med dum
Hur långt sträcker sig lojaliteter? Hur mycket fel accepterar politiskt engagerade människor från partiledningar innan de väljer att hoppa av? I verkligheten är det sannolikt mycket få aktiva med ledande uppdrag inom politiken som byter parti när det de en gång valde kör i diket. Hur kan det vara så? Ett problem är att många ser partier som typ ett idrottslag. Man har valt ett lag och är lojal mot laget. Men är inte politik en fråga om att vara lojal mot politikens inriktning? Och när ett parti förändras mycket är det väl inte konstigt om många som tidigare gillade partiet inte längre gör det. Ändå byter få ledande företrädare parti. Kan det vara på grund av att de har en värdefull plattform och inte önskar börja om från början i ett nytt parti? Jag tycker inte det är bra att jämföra en fotbollsklubb med ett politiskt parti. Ett favoritlag i fotboll är som ett land för många supportrar. Det är en stark tillhörighetskänsla till lagnamnet och lagets kamper. Ett parti handlar om ideologiska inriktningar och konkreta sakfrågor. Om ideologin ändras och man tycker att viktiga sakfrågor behandlas i strid med vad man själv tycker borde man söka sig till alternativ. Istället för att se ett partimedlemskap som ett idrottslag är det klokare att se det som en aktieinvestering.

De som tyckte att de var smarta och formade Januariöverenskommelsen var inte så kloka. Deras "översmarta" drag kan tveklöst översättas som dumt. Sossarna har fått som de ville ur ett maktperspektiv och dess medlemmar verkar köpa att de förlorar allt mer väljare när de försöker leda med ett rörigt 73-punkts program. Nedan finns bifogade länkar till några reflektioner om den röra riksdagsgänget försatt oss i.

”Det märkligaste i hela historien är dock inte att Centerpartiet ilsknat till över att riksdagen stoppar deras arbetsmarknadssubventioner. Det mest udda är den totala bristen på självinsikt.”
”Den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson tycker att M ägnar sig åt spel: ”…om det skulle vara så att de säger att ’vi skiter i sakpolitiken, för oss är det viktiga att sabotera och göra upp med våra värsta motståndare för att kunna blockera’. Då har vi ju fått en ny formering inom svensk politik”, säger han till Expressen. Jonsson klagar alltså på att Moderaterna kommer överens med ett parti som de står långt ifrån ideologiskt och verkar mena att det är någon form av maktkartell mot regeringen som bildats. Men vad var det Centerpartiet gjorde för ett år sedan? Var det inte precis samma sak? De ingick samarbete med Socialdemokraterna trots att de under hela valrörelsen lovat att inte bli Stefan Löfvens stödhjul. De gjorde upp med sina motståndare ”för att kunna blockera”, för att låna Jonssons egna ord. Det C ville stoppa handlade inte ens om konkret politik utan att förhindra ett annat parti från att få inflytande. Det var trots allt Centerpartiet (och Liberalerna) som skapade den nya formeringen i svensk politik genom att föredra en socialdemokratisk statsminister framför en borgerlig.”
https://www.gp.se/ledare/osmickrande-bitterhet-från-centerpartiet-1.23005561
https://www.svt.se/nyheter/inte-forvantat-mig-att-m-och-kd-skulle-komma-overens-med-v
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-januariavtalet-kan-monteras-ner-del-for-del

Hur svår är tanken att oppositionen kan tänkas samlas gång efter gång för att demonstrera att en minoritetsregering är en minoritetsregering? I detta fall en minoritetsregering som har två regeringsstödjande partier och ändå inte får ihop en majoritet i riksdagen. Dumt att inte förstå det. Så går det om man förblindas av att se sitt huvuduppdrag vara att inte låta SD få göra sina väljares röst hörd. Så går det när man har en sektledning full av sig själv. Ja, som de konstaterar kan C inom kort ha försatt sig i ett politiskt ökenläge. Jag är inte förvånad. Jag imponerades aldrig.
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1429419?programid=4743

Igår på SVT Agenda möttes en ledande moderat och en ledande centerpartist i en "debatt". Objektivt vann moderaten stort. Självklart ska Moderaterna och andra partier i opposition driva sin politik. Det är oppositionspolitikens stora fördel. Och det är aldrig ett problem om andra partier tycker lika. Dessutom är det hög tid att Januarigänget börjar inse att de inte har majoritet i Sveriges riksdag.
https://www.svtplay.se/video/25175370/agenda/agenda-26-jan-21-15?start=auto
Dagens besvikelse
De som inte förstod att Januariöverenskommelsen är en usel konstruktion.
Viktor Barth-Kron ger en bra beskrivning av hur fel konstruktionen är.
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/januariavtalet-ar-i-praktiken-dott/

Dagens stjärna
Anna Dahlberg, Expressen. Man kunde önska att Löfven ska visa på kompetent ledarskap. Det är tyvärr att hoppas på för mycket.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofven-maste-visa-ledarskap-eller-avga/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar