tisdag 31 december 2019

Gott Nytt år

Massor av möjligheter
Livet är fantastiskt, på många sätt. ”Bara” att veta att varje dag bjuder på mat på bordet och tak över huvudet gäller inte miljontals människor på vår jord. Den som förstår det kan också förstå värdet av ”det lilla” i livet. I Sverige har vi också mycket natur som är fritt tillgänglig för oss. Natur som bjuder på sinnesfrid och övrigt välbefinnande. Som den storstadsmänniskor jag är älskar jag samtidigt då och då helande naturupplevelser. Helst i lugn och vacker miljö. Som just nu på Råö i Halland. Årets sista dag är fantastiskt vacker. Strålande solsken, vindstilla och olika djur som bjuder på sina läten. Tänk ”bara” hur närvarande och lustfyllt det är att stå i soldränkt vackert väder och sakta stryka handflatorna mot några buskar och se ut över ett hav. Denna naturens skönhet är också gratis. Mycket av det bästa livet har att erbjuda är gratis. Som starka besvarade positiva känslor till andra människor. Den insikten är viktig i ett mycket materiellt samhälle i behov av sundare hushållning av begränsade naturresurser.

Aldrig tidigare under människans utveckling har de enskilda möjligheterna varit större än nu. Aldrig tidigare har kunskapsnivån bland människor varit så hög som nu. Aldrig tidigare har så många människor, under kort tid, gått från fattigdom till medelklass liv som nu. Då och då är det viktigt att lyfta blicken. Även om man själv, och/eller det samhälle man lever i, har stunder av stora problem kan den större bilden vara positiv. För oss i Sverige är det i dessa lokalt negativa tider viktigt att inse att vi självklart åter kan göra våra särskilda samhällen generellt framgångsrika igen, utan stora trygghetproblem.
https://www.iva.se/event/framsteg-inom-forskning-och-teknik-2019/
https://www.va.se/nyheter/2019/07/03/10-heta-teknologier-2019/

Det är oftast oklokt att ge generella råd eftersom vi alla är unika och lever mer eller mindre unika liv. Jag ska ändå ge dig två råd. Ett är att köpa boken ”En stund på jorden”. I sin komplexitet och sin sammanfattning av en bok som skulle kunna vara på 10.000 sidor får du garanterat många viktiga insikter som är av central betydelse för att vi på 20-talet framgångsrikt ska städa upp i det kraftiga stök som 10-talet skapat.
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900?gclid=CjwKCAiAuqHwBRAQEiwAD-zr3SkhnJEyM56lTkxSVgb9pxxefYhzMksOtNz2cB1D6h7nM85XmoGW-BoCPsUQAvD_BwE

Det andra rådet är att klicka på nedan youtube länk och lyssna ordentligt på texten som sjungs. Dagens prylsamhälle är på många sätt ohälsosamt. Självkänsla och ett positivt liv byggs inifrån och inte genom prylar. Och för mycket skrytsamma prylar skapar massor av ”måsten” som inte förgyller tillvaron. Lyssna på sången och satsa mer på utvecklande sysselsättning och att omge dig med människor som får dig att utvecklas. Ja-sägare utvecklar dig inte.
https://m.youtube.com/watch?v=ACGroez-ZTg
Dagens besvikelse
Att allt fler låter bli att vaccinera sig och därigenom försämrar flickskyddet mot allvarliga pandemier. Det är mycket viktigt med vaccinationer. Och mycket korkat egoistiskt att inte vaccinera sig mot allvarliga sjukdomar.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaxande-vaccinmotstand-maste-bekampas-med-kunskap-30872

Dagens stjärna
Paulina Neuding. Skolan är tveklöst den enskilt viktigaste offentligt finansierade verksamheten i ett samhälle. I ett samhälle med höga välstånds- och jämlikhetsambitioner. Neudinger konstaterar i nedan artikel att förbättringspotentialen är mycket stor i dagens skola. Skolresultaten är skrämmande dåliga. I en AI, 3D printing, VR och robotik tid kommer allt fler ”enkla jobb” försvinna. För att samhällskontraktet ska hålla måste alla arbetsföra också ha nödvändiga baskunskaper för att kunna utföra de jobb som erbjuds, eller de nya som skapas.

”En slutsats av detta är att de svenska Pisa-resultaten sannolikt inte längre är jämförbara med tidigare års resultat, att de inte är jämförbara med andra länders resultat, och att de inte heller är ett tillförlitligt mått på elevernas kunskap. Men vad kan man, trots detta, göra för antaganden om kunskapsnivån bland alla svenska elever?”
”Bland dem som skrev provet låg 18,4 procent på den lägsta nivån i läsning. Henrekson och Wennström gör ett försiktigt estimat av kunskapsnivån i den grupp som överhuvudtaget inte deltog i proven, och landar i slutsatsen att åtminstone en dryg tredjedel av alla 15-åringar i Sverige kan antas befinna sig på samma låga nivå vad gäller läsfärdighet. Nivå ett av sju. Det är, med förlov sagt, en bra bit kvar innan krisen i den svenska skolan är över.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/krisen-i-svensk-skola-ar-langtifran-over-30778

Festa ordentligt ikväll! År 2020 kommer att bli ett spännande och turbulent år. Brytningstiden fortsätter och Sverige leds förvirrat. Och handelskrig sägs skapa allvarliga leveransproblem för många företag år 2020. Samtidigt kan du och jag varje dag fylla livet meningsfullt. Och det är viktigt att då och då festa tillsammans med nära och kära. Livet är här och nu, inte sen. Gott Nytt år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar