torsdag 23 januari 2020

Regler och system

Attraktivt och konkurrenskraftigt
Jag minns tydligt turerna som var när Centerpartiet hade sitt senaste så kallade idéprogramsarbete och den påföljande "Idéprograms stormen". Visst var det intressant med förslagen om månggifte och slopad skolplikt men det fanns andra inslag i det nyliberala som tydligt vittnade om en oförmåga att bygga väl fungerande samhällen som kan leverera attraktivitet och konkurrenskraft till ett samhälles invånare. Avskyn mot regler och systemtänkande var mycket tydliga. Individperspektivet skulle vara det helt viktiga. Men de allra flesta individers bästa behöver regler och rättvisa system för att inte bara de starkaste ska få det bra. Och för att undvika anarki. Svenska ingenjörers och byråkraters fantastiska systemtänkande har också bidragit till en tidigare mycket bra tidigare statsförvaltning och bidrar fortsatt till stora internationella företagsframgångar.

Jag tycker att man ska hålla nere lagstiftning och regelverk till det minimala. Samtidigt upprepar jag att ett rimligt fungerande och rättvist samhälle kräver lagar och regler. Tyvärr driver bland annat mäktiga lobbyister på i EU och i Sveriges riksdag för regler och lagar som syftar till att skydda de redan stora och starka företagen mot kreativ konkurrens från mindre och nytänkande företagare. Det är en samhällskorkad utveckling. Folkets företrädare måste bli bättre på att motverka alla dessa lobbyisters särintressen som hindrar viktig konkurrensutsättning. Konkurrens är själva hjärtat i framgångsrika utvecklingsprocesser. Ett attraktivt och konkurrenskraftigt samhälle hittar en god balans mellan lagar och regler och en tillitsbaserad hållning.

Ann-Mari Lindgren skriver en mycket läsvärd gästkrönika i GP om varför regler behövs. De behövs bland annat för att skydda seriösa företagare från oseriösa företagare.

”Jo. Det finns faktiskt vissa anledningar till att det behövs regler i samhället, även när de kan kännas knöliga för enskilda personer.”
”Den aktuella kritiken mot missbruket av samordningsnummer – som ges personer som vistas i Sverige utan att vara folkbokförda – visar på det.”
”Det är helt sant att samordningsnumren ges utan tillräckliga kontroller. Det är lika sant att det beror på en avsiktlig strävan att göra processen enkel för de sökande. På samma sätt har lagstiftarna på olika sätt velat förenkla för småföretagare, bland annat genom ständigt sänkta krav på egna kapitalinsatser.”
”Båda strävandena, alltså serviceinriktade myndigheter och viljan att uppmuntra företagande, är förstås goda. Problemet är bara att alla människor inte är änglar.”
https://www.gp.se/ledare/alla-m%C3%A4nniskor-%C3%A4r-inte-%C3%A4nglar-1.22699859
Dagens besvikelse
HELT galet att sjuka människor inom sjukvården drabbas av falska sjuksköterskor! Och sannolikt en massa andra personer som saknar utbildning för det jobb de fått. Kanske är detta ett av många skäl till varför Storbritannien valde att lämna EU. Rädda oss ifrån liknande livsfarligt fusk! Jag tycker att liknande livsfarligt fusk måste straffas med extremt höga böter till länder som inte kan hålla rent från liknande fusk inom EU! Tills vidare borde tyvärr Sverige stoppa alla som söker jobb i Sverige inom sjukvården utifrån legitimationer och examensbevis från Rumänien.
https://www.svtplay.se/video/25271591/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-21-sjukskoterskebluffen-del-2?start=auto

Dagens stjärnor
Oppositionen i Sveriges riksdag. Januariöverenskommelsen är ett skämt! Det är dags för alla riksdagspartier att ta vår demokrati på större allvar.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-en-ohelig-allians-kor-over-regeringen
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/januariavtalet-ar-i-praktiken-dott/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar