lördag 25 januari 2020

Det personliga ansvaret

Jag tar befälet
I det militära fungerade överlämnandet av ansvaret för en grupp soldater med att man uttalade orden ”Jag tar befälet”. Orden innebar att man hade ledaransvaret för gruppens förmåga att lösa uppgifter och för dess säkerhet. Du var personligt ansvarig för det uppdraget och du fick personligen ta konsekvenserna av de beslut som fattades. Även bland politiker och ledande tjänstemän måste det personliga ansvaret stärkas. Gång efter gång får inte enskilda politiker, eller ledande tjänstemän, ta ett stort personligt ansvar när de misskött sitt uppdrag. Inte minst är det upprörande tydligt när inte ens allvarliga revisionsanmärkningar leder till åtminstone märkbara konsekvenser. Om vi kan återinföra mer av tjänstemannaansvaret och bättre säkerställa att enskilda politiker kan hållas personligt ansvariga för till exempel ansvarslöst slöseri med våra skattepengar kommer slöseri och dumhet att minska. Vare sig politiker eller tjänstemän ska kunna gömma sig bakom varandra när rimligt ansvarsutkrävande begärs. Makt och höga ersättningsnivåer ska starkt kopplas till goda möjligheter för invånare, aktieägare samt föreningsmedlemmar att utkräva kännbara påföljder när ledarskapet brister.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/_H7116
https://www.sydsvenskan.se/2018-04-16/aterinfor-tjanstemannaansvaret-det-handlar-i-forsta-hand-inte-om-att-identifiera-och-hanga-ut-ansvariga-tjansteman
https://lawline.se/answers/nar-togs-tjanstemannaansvaret-bort
Dagens besvikelse
Att det personliga ansvaret är för lite kopplat till ledande förtroendeuppdrag.

Vi invånare som drabbas av den sedan länge misskötta sjukvårdspolitiken måste kunna hålla ansvariga politiker och tjänstemän kännbart ansvariga för sina handlingar. Och oförmåga att handla måste också betraktas som handlingar. Om inte brott begåtts så kan med fördel system utformas som får personliga ekonomiska konsekvenser för dem som sköter sina förtroendeuppdrag, eller ledande tjänstemannauppdrag, uselt. En sak är säker och det är att dagens ledande politiker i till exempel Stockholm får, jämfört med de allra flesta invånare, höga ersättningar. Och många ledande tjänstemän får ännu högre ersättningar. Ur ett invånarperspektiv är det rimligt att det personliga ansvaret för dem som hanterar våra skattepengar skärps.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/vardas-i-matsalar-och-forrad-har-ar-laget-varst-31142

Tänk vad många som röstade på Centerpartiet och Liberalerna i valen 2018 som är djupt besvikna över partiledningarnas agerande efter valet. Många skulle verkligen vilja ställa enskilda politiker till svars. Jag själv fick uppleva en man från Västerås som körde till min bostad i Uppsala och krävde att jag måste stoppa Lööf från att släppa fram vänstern och naivisterna. Jag var naiv och sa till honom att jag inte trodde att Lööf, och övriga C riksledning, skulle svika sitt vallöfte att avsätta och ersätta Löfven. Han litade inte alls på att Lööf skulle äta upp sina skor. Han fick rätt. Jag fick fel. Svekfullt. Och nu blir det intressant att se om Centerpartiet ska börja samarbeta med Vänsterpartiet.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tva-tunga-bakslag-for-centerpartiet-pa-en-manad

Dagens stjärna
Carl Hellström. Ja, vi behöver lokala poliser som ingen central polisenhet kan prioritera bort. Jag skrev tidigare en debattartikel om detta som jag publicerade på min blogg. Kommunpoliser fanns förr och de behövs igen i modern förpackning.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/forr-eller-senare-far-vi-lokala-ordningspoliser-30462

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar