onsdag 22 januari 2020

Arbetsmiljöproblem

Konsekvenser av dåligt ledarskap
Fiskar ruttnar från huvudet, visste du det? Logiken i många organisationer är att de mest kompetenta ska sitta i toppen av olika verksamheter för att de är just kompetenta (kunniga och meriterade). Det finns många skäl till varför vi har allvarliga kompetensproblem på ledande roller i Sverige. Broilifieringen av politiken har en stor skuld. Eftersom politiker bestämmer anställningspolicy och vilka tjänstemän som får ledande roller, utan kvalificerad träning i urvalsarbete, bidrar det till att inte de bästa möjliga får uppdragen. Tro mig, politiskt tyckande om till exempel kön är inte ovanligt. Som du vet tjatar jag också om att ledare måste ha en balans mellan ”hjärna och hjärta” i sitt beslutsfattande. Alla ledande politiker förstår till exempel inte att det sannolikt har stor positiv betydelse om en ledande tjänsteman, med uppdrag att tjäna en viss befolkning, också är en del av den befolkningen.
https://detgodasamhallet.com/2016/09/16/fisken-ruttnar-fran-huvudet/

Igår fick vi se ett bedrövligt långt reportage i Aktuellt om hur illa det står till inom svensk sjukvård. Det politiska och det operativa ledningsarbetet för sjukvården har länge varit uselt. Och i Aktuellts inslag fick vi återigen se och höra hur stor skillnaden är om verklighetsuppfattningen mellan ansvariga politiker och verklighetens personal och berörda anhöriga. Allt fler multisjuka äldre, massor av nya invånare, skjut- och sprängskadade, misskött arbetsgivarpolitik, allt bättre behandlingsmetoder med mera får självklart stora konsekvenser. Lite coronavirus i Sverige på detta så spårar det säkert helt ur med akut hjälp för väldigt många i behov av snabb vård. Att sjukvården fungerar bra har mycket stor betydelse för att upprätthålla ett väl fungerande samhälle.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/laura-slog-larm-om-krisen-i-sjukvarden-nu-strommar-vittnesmalen-in
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/lakare-patienter-dor-i-onodan?fbclid=IwAR24qYXmsDfa1SY4P9vstZeSevPcqxa6_253dnUQ5cVNw4_wC9jgrV-CDlo

Jona Elings-Knutsson skriver i Dagens Samhälle om kvalitetsproblemen inom dagens svenska sjukvård.

"I kölvattnet av höstens stora varsel på Stockholmssjukhusen startades Sjukvårdsupproret. Medan politiker och sjukhuschefer i kör hävdade att patientsäkerheten inte är hotad började uppropet samla in vittnesmål från vårdpersonal. Det var som att öppna en dammlucka, det var ett me too för vården. Också jag har sett skada, tvingats skada, beskrev person efter person. Nu finns hundratals vittnesmål samlade på webben och det gör ont att läsa dem. Ont för att jag vet att bakom varje vittnesmål finns en patient som utsatts för extra lidande eller till och med dött, ont för att jag vet att patientens anhöriga oroat sig, gråtit och bubblat över av frustration, ont för att jag vet att bakom varje fall finns minst en kollega som tvingats agera mot sitt samvete, som brutit den viktigaste etiska principen: inte skada."

"Några kritiker menar att vittnesmålen inte är trovärdiga eftersom de inte finns avvikelserapporterade. Vad som än händer i vården ska det göras en avvikelserapport, som hamnar hos chefen och sällan renderar några åtgärder. Så varför görs inte fler? Precis som anmälningsbenägenheten vid våldtäkt varit låg handlar det ibland om en stark känsla av meningslöshet. I det redan extremt pressade arbetsschemat där lunchrast eller ens kisspaus inte alltid hinns med, hur hinna skriva avvikelser? Och vad leder de till? Men vad värre är att det avvikande blivit normalt. Vi har normaliserat haveriet och noterar inte situationerna där patientsäkerheten brister eller helt försvinner som något konstigt. Det har blivit vardag att åsidosätta den viktigaste etiska principen: inte skada."
"Nu finns dessa vittnesmål att ta del av, för den som mäktar med. Det är en oerhört smärtsam läsning. Vårdens makthavare vågar inte läsa, eller vågar inte ta konsekvenserna av vad de läst. För dem råder inga etiska principer. Inte ens den viktigaste."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/det-gor-sa-ont-att-lasa-vittnesmalen-fran-varden-30947
Dagens besvikelse
En ny livsfarlig smitta sprids igen. Den här varianten av smitta är lite annorlunda än SARs, coronaviruset, som nu sprids. Jag håller med om att det är märkligt att inget känt läkemedelsarbete pågår för att hitta ett vaccin mot detta. Enligt epedemiologer är det hög tid för en ordentlig pandemi. Det vill säga ett snabbt sjukdomsförlopp som sprider sig fort och dödar många.

https://edition.cnn.com/2020/01/19/asia/china-coronavirus-spike-intl-hnk/index.html?fbclid=IwAR2-JMPx_D3rLM_q0yb11tT21sXGUvyzKFoTZWmtpmCI6tfUpIHPmTs9H7w
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/pandemisk-influensa/
https://ki.se/forskning/fakta-om-epidemiologi-och-folkhalsovetenskap

Filmen ”Contagious” är hemsk men bra.”Bara” 1% av jordens befolkning dör av pandemin. Hur många människor är 1% av dagens befolkning på vår jord? 1% av Sveriges befolkning är 100.000 människor. Vi är mycket snart 7,8 miljarder människor på jorden. ”Bara” 1% blir 78 miljoner människor. Men varför ska epedemiologerna få rätt när finansmarknaderna fungerar enligt nya regler....
https://youtu.be/qDzYxXLdqyE

Dagens stjärna
Klaus Schwab. Grundaren av det årliga mötet i Davis som pågår, World Economic Forum. Se gärna bifogat program av Dokument utifrån, SVT. Schwab har helt rätt i att dialog och försök till att förstå andras perspektiv alltid är bättre än dumt ”bubbleri”. Tänk om alla kunde förstå något så enkelt, som borde vara självklart år 2020.
https://www.svtplay.se/video/25189278/varldens-viktigaste-forum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar