tisdag 21 januari 2020

Uselt ledarskap

Alltid för sent
Ledarskap handlar om att gå före och visa vägen. I synnerhet politiskt ledarskap borde definitivt innebära modet att få före och visa vägen om man är ett parti representerat i demokratiska församlingar med gott om insyn i vad som händer i vårt samhälle. Särskilt de stora partierna och de som tagit på sig att sitta i styrande roller förväntar jag mig av har modet att leda. Att landets kommuners politiska ledningar väntade till "fem över tolv" med att skrika ut sitt missnöje över hur regeringen och riksdagen sköter sina uppdrag imponerar inte. En "blind höna" borde för flera år sedan ha insett vad som väntade. Och nu visar återigen regeringen och dess kompisar C och L exempel på uselt ledarskap av landet. Expressen beskriver det väl i nedan bifogade ledarartikel. Och varför gör Januarigänget helt plötsligt en "budgetkorrigering"? Jo, för att en majoritet i Sveriges riksdag med bland andra M och V planerade att begära högre anslag till kommunerna. Se gärna intervjun med M och Vs ekonomiska talespersoner från senaste Agenda i SVT. Regeringen kan inte anses uppvisa framgångsrikt ledarskap på något sätt.
https://www.svtplay.se/video/25173858/agenda/agenda-19-jan-21-15?start=auto

"Yrvaket har även januaripartierna insett att välfärden och rättsväsendet behöver mer pengar. Det är under all kritik att de inte gjorde de nödvändiga satsningarna redan i höstbudgeten."


"Det var något djupt patetiskt över presskonferensen med januaripartierna under måndagen. Först lovprisades höstbudgeten i alla tonarter. Det fanns ingen ände på alla viktiga satsningar som nu görs på skolan, sjukvården och rättsväsendet. Denna enastående budget har nu varit i kraft i drygt 20 dagar. Ändå var det alltså dags att kalla till presskonferens för att berätta om de akuta förstärkningar som måste göras. Och det var förstås inte för att oppositionen driver på regeringen som man har kommit fram till denna slutsats. Nej, alls inte, det bara slumpade sig så. Budskapet flyger inte riktigt, om man säger så. Sanningen är att januaripartierna lade en usel budget i höstas. De var så upptagna med att bocka av punkterna i januariuppgörelsen att de inte såg utvecklingen i landet. De missade kraften både i kommunernas kris och i trygghetskrisen. Inte konstigt att väljarna har tappat förtroendet för samarbetet."

"Kommunernas kris är här för att stanna under många år. Då är det viktigare att hjälpa kommunerna på andra sätt - genom att dra ner på antalet riktade statsbidrag, som skapar stora problem ute i landet. Staten vältrar dessutom över alltfler utgifter på kommunerna. Etableringsersättningen betalas bara ut i två år trots att det tar betydligt längre tid för ens hälften av de nyanlända att komma i arbete. Snabbt stigande kostnader för ordningsvakter och arbetsmarknadsinsatser är andra exempel.
Så här regerar man inte ett land." 
https://www.expressen.se/ledare/sa-har-styr-man-inte-ett-land-drullpellar/
Det skulle inte förvåna mig om M, V och övriga som inte ingår i Januarigänget inom kort kommer med ett krav på ytterligare 6 miljarder i extra anslag till kommunerna. Om varje kommun i landet får lika mycket av dessa 6 miljarder motsvarar det 20,7 miljoner per kommun. Sannolikheten är noll att fördelningen blir på det sättet. Säg att varje kommun skulle få 600 kronor per invånare i extra "bidrag". Det skulle för Uppsala motsvara cirka 132 miljoner som kortsiktigt skulle rädda Uppsalas ekonomi. Täcker typ kortsiktigt skenande försörjningsstödskostnader. För Norsjö kommun skulle det innebära cirka 2,5 miljoner kronor mer. För Munkfors kommun cirka 2,3 miljoner mer. Staten måste ta ett större ansvar för de problem rikspolitiken skapat MEN samtidigt måste väldigt mycket reformeras i Sverige. Att tro att vi klarar av kraftigt höjda offentliga kostnader utan att de matchas av dagens skattenivåer från fler självförsörjande är dumt. Ledarskapet måste ha fokus på självförsörjning.

Dagens besvikelse
Riksdagen. Varför har de år efter år inte lyssnat på Polisen som gång efter gång påtalat att man måste vidta mer påtagliga åtgärder mot unga brottslingar? Och till och med Brå visar i sina officiella statistik att brotten inom skolan är omfattande. Regeringen fortsätter att uppvisa dålig ledarförmåga.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/staten-sviker-barnen-som-blir-offer-for-personranen/

Det talas allt mer om inkapacitering. Det vill säga att se till så att farliga människor hålls undan från oss andra. Det är inte utan att jag håller med många som senast efter nedan tragiska händelse kräver mycket hårdare straff för dessa få återfallsförbrytare som står för en mycket stor del av brotten i våra samhällen. Efter tre domar med en fängelsepåföljd på 2 år eller mer tycker en del att personen med fördel kan dömas till måååånga års arbetsinternering. Vad tycker du?
https://www.expressen.se/nyheter/svar-olycka-i-stockholm-fyra-personer-till-sjukhus/
https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-explosion-i-stockholm/

Dagens stjärna
Harry kunglighet. Jag kan förstå att man vill försöka komma bort från alla protokoll som måste följas när man är fånge i en kunglig ram utan rätt att få tycka som man vill. För ”allt smör i Småland” skulle jag aldrig vilja vara ”kunglig”. I Harrys fall är det sannolikt ”freedom of speach” han får. I övrigt lär han fortsatt få stor mediabevakning och gott om dyra säkerhetsvakter runt sig. Jag har för mig att hans farmors pappa abdikerade och flyttade till USA. Den abdikerade kungen var fortsatt intressant för skvallerpressen. Ja, ja att få rätten, friheten, att tycka och säga vad man vill är värd alla kungliga titlar i världen. Nu borde han kunna ställa upp som framtida premiärminister kandidat. Om han vill göra skillnad på riktigt är det ett intressant framtida maktdrag. I ett royalistiskt samhälle som det brittiska skulle han nog bli vald. I alla fall om några år efter att de kommit över att han lämnar något som förvånansvärt många verkar beundra och önska sig själva. Herr Harry visar onekligen ledarskapsförmåga.
https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/systern-meghan-rev-isar-familjen-som-en-tornado/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar