onsdag 8 januari 2020

Det nya kontraktet

Eget ansvar
Nästan alla i Sverige börjar förstå att det egna ansvaret för sitt eget liv med nödvändighet kommer att öka i Sverige. Det är långt ifrån dåligt eftersom det alltid är klokt att inse att varje vuxen människa primärt har ett eget stort ansvar för sitt eget liv och sitt eget handlande. Samtidigt måste detta "ansvar" ställas i relation till samhällskontraktet som höga skatter och avgifter innebär. Verkligheten i Sverige utvecklas så dåligt, avseende tillgänglighet till vård, skolresultat, grov brottslighet kraftigt ökande försörjningsstödsbehov och så vidare, att allt fler ifrågasätter det höga skatte- och avgiftstrycket. Oavsett riksdagens sammansättning krävs snart ett nytt svenskt samhällskontrakt kopplat till vad vi generellt ska kunna förvänta oss för alla skattepengar. Vi kan inte längre förvänta oss lika mycket som förr för våra skattepengar. Både Karin Pihl, GP, och Lotta Gröning, Expressen, beskriver tydligt att det tidigare samhällskontraktet mellan det offentliga och många enskilda svenskar anses brutet. Vissa kallar det en systemkollaps. Vad kallar du det?

"Enligt en nyligen genomförd studie av Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget Bliwa anser 20 procent av alla svenskar att staten har det största ansvaret för ens egen privatekonomi i händelse av sjukdom eller arbetslöshet. Åtta av tio säger att de inte har så bra koll på vilken ersättning de har rätt till. Endast hälften av de tillfrågade säger att de har en så pass god ekonomi att de klarar av en längre sjukskrivning. Det är lätt att förstå den här inställningen. Sverige är ett högskatteland och vi förväntar oss att få välfärd för skattekronorna. Och visst är välfärden bra i Sverige. Men blickar man framåt finns skäl att ta ett större ansvar för den egna privatekonomin.
Ersättningarna i trygghetssystemen har relativt sett minskat under hela 2000-talet. Utöver inkomstskatt betalar arbetsgivarna sociala avgifter, som ligger på en tredjedel av lönen. Dessa avgifter är tänka att användas till sociala försäkringar som nyttjas vid exempelvis arbetslöshet och föräldraskap."


"Den offentliga välfärden utmanas också av rent sociologiska förändringar. För att upprätthålla ett system som bygger på solidaritet och höga skatter måste det finnas en legitimitet hos de som betalar. I den debattartikel i Dagens Industri varnar statsvetarprofessorn Tommy Möller att den av invandringen orsakade demografiska förändringen som Sverige genomgått under 2000-talet kan utmana den svenska välfärdsmodellen. ”Om inte integrationen av de nyanlända lyckas bättre riskerar i förlängningen det sociala kitt som gör ett demokratiskt välfärdssamhälle av vår typ möjligt att vittra sönder”, skriver han. Det kanske tycks drastiskt uttryckt. Men det är ändå empiriskt belagt att en lägre upplevelse av gemenskap i ett samhälle försvårar ekonomisk omfördelning."
"Ytterligare ett hot mot legitimiteten är den omfattande brottsligheten som riktar sig mot välfärdsstaten. Bidragsfusk och annan kriminalitet som mjölkar Försäkringskassan, Migrationsverket, CSN och Pensionsmyndigheten på pengar kommer enligt en uppskattning att uppgå till 275 miljarder (!) mellan 2018 och 2030. Vem vill betala in till ett system som läcker som ett såll till kriminella?"
https://www.gp.se/ledare/kan-vi-r%C3%A4kna-med-att-staten-fixar-v%C3%A5r-v%C3%A4lf%C3%A4rd-1.22053546
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/nu-kollapsar-valfarden-runtom-i-sverige/
Dagens besvikelse
Ledande beslutsfattare som inte är professionella nog att vara sakliga, faktabaserade och respektfulla i sin argumentation. Ann-Charlotte Marteus, Expressen, förpackar nedan ett exempel på hur korkade många av dagens "debatter" har blivit. Hon avslutar artikeln med att hon börjar förstå varför dagens regering är så usel när det är känslor och inte logik och fakta som får styra Sverige i nuläget.

"Det är ett märkligt svar, i flera avseenden. Men det mest slående är att Hanif Bali gör ett påstående kopplat till en teori - och att Strandhäll svarar med känslor och fördömanden. Tillspetsat så säger Hanif Bali: ”Män har mer sex än kvinnor” och Annika Strandhäll svarar: ”Hur understår du dig, din usla sexist!” Fast det var lite mer komplicerat än så. Bali tycks luta sig mot teorin att människan är programmerad att sprida sitt DNA på bästa sätt men att män och kvinnor har olika strategier på grund av sin biologi. Män har exempelvis gränslöst med spermier och riskerar ingen graviditet, därför kan de tänka kvantitet före kvalitet i sitt sexliv. Kvinnor har ett begränsat antal äggceller och ska dessutom husera mannens DNA i sin kropp i nio månader samt investera tid och bröstmjölk i slutprodukten. De bör tänka på kvaliteten hos spermaägaren." 

"Dessvärre har det blivit en sjuka i debatten att bemöta argument med moraliska fördömanden i stället för motargument. Som om fakta i sig kan vara onda och den som lyfter fram dem måste vara ondskefull."
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/vad-sager-ilskan-mot-hanif-bali-om-lofvens-regering/

Dagens stjärna
Widar Andersson. Andersson är en klok socialdemokrat. Läs hans ledarartikel nedan, den talar sitt eget tydliga språk. Sveriges invånare är blåsta av en dysfunktionell riksdag.

"I programmet angav S att Sverige - givet vår lands storlek - framöver inte klarar av att ta emot mer än 14 000 asylsökanden per år.  Jag nämner inte detta för att ironisera över hur de faktiska siffrorna ser ut, utan framförallt för att erinra om att kunskaperna om invandringens samhällspåverkande konsekvenser givetvis finns i ledningarna för alla seriösa politiska partier- Det är de politiska låsningarna i riksdagen som är orsaken till att Sverige fortfarande beviljar långt över 100 000 uppehållstillstånd per år. Det är nästan 40 år sedan antalet uppehållstillstånd låg på nivåer runt den socialdemokratiska målbilden på cirka 14 000."
"I en artikel på DN Debatt (5 januari) klargjorde de erkänt beprövade nationalekonomiprofessorerna Assar Lindbeck och Mats Persson hur landet ligger. Det är enligt Lindbeck och Persson tre faktorer som avgör varför invandring är gynnsamt för vissa länder men ogynnsamt för andra: Invandringens omfattning, invandringens sammansättning och mottagarlandets "förmåga att ta emot invandrarna på ett meningsfullt sätt." Assar Lindbeck och Mats Persson konstaterar att "tyvärr är dessa faktorer långt ifrån gynnsamma för Sveriges del."
"När det gäller Sveriges förmåga att ta emot invandrarna på "ett meningsfullt sätt" är professorerna mycket kritiska. Bostadsmarknaden "tvingar nyanlända att tränga ihop sig med andra invandrarfamiljer i så kallade ”särskilt utsatta områden” medan läget på arbetsmarknaden är sådant att Sverige  "näst efter krisländerna Grekland och Spanien, har den högsta arbetslösheten bland invandrade män."
Läget är allvarligt. De politiska låsningarna behöver bändas upp. Sverige behöver en socialdemokrati som genomför sitt program från 2018." 
https://mobil.folkbladet.se/opinion/politiska-lasningar-som-skadar-vart-land-om6451314.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar