måndag 8 juli 2019

Verklighetsförankring efterlyses

Snabbare åtgärder för att lösa problem
Det är hög tid för folkets företrädare, politiker, att samlat snabbare fatta vad som händer i samhället och tidigare än hittills påbörja nödvändigt förbättringsarbete. Politiken ska främst handla om kampen om idéer och lösningsförslag på samhällsproblem. Verkligheten uppfattas olika, och kan beskrivas olika, av många människor som upplever samma sak. Därför är den respektfulla dialogen och debatten om den upplevda verkligheten central inom samhällsutvecklingen. Därför är det korkat att politiken inte bättre är organiserad för att djupare bryta dessa olika perspektiv och därigenom snabbare samla majoriteter bakom förbättringsperspektiv.

Under många år har kampen mot den organiserade brottsligheten varit naivt svag. Och rädd. Sluta acceptera naivisters och vänsterns ständiga etikettering av ansvarsfulla människor som ”onda”, ”bruna” eller ”okunniga”. Nu måste oviljan och oförmågan att respektfullt och sakligt debattera de stora samhällsfrågorna få ett slut. År efter år typ de senaste 10 åren har Södertäljes politiska ledning försökt få nationella politiker att ta utanförskapsproblem och organiserad brottslighet på största allvar. All heder till Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokrat, som år efter år vågat tala i klartext om problemen när de allra flesta tigit! Anna Dahlbergs Expressenartikel nedan är läsvärd.


Den synliga brottsligheten på gatunivå är bara toppen på ett isberg - eller snarare bottenplattan i en kriminell pyramid. Ovanför den finns den osynliga brottsligheten i form av bidragsbedrägerier och hela branscher som domineras av kriminella företag. Och längst upp finns den institutionella nivån - den systemhotande brottsligheten som försöker nästla sig in i politiken, myndigheter och kommunerna, exempelvis bygglovsenheten, för att påverka beslutsfattandet.
- Det här omsätter enorma summor. På många andra håll i landet har man inte orkat ta tag i det här än. Man har fullt sjå med den öppna brottsligheten. Men det är viktigt att man inte är godtrogen och naiv utan håller ögonen öppna, säger Max Åkerwall.”

”Södertälje brottas alltjämt med djupa problem. 36 procent av kommunens budget - cirka 2,2 miljarder kronor - består av statsbidrag för att kompensera för den låga skattekraften. De parallella samhällsstrukturerna är ett faktum. Men de ansvariga i Södertälje med Boel Godner i spetsen visar att det går att ta makten över sitt öde. Det går att förändra saker till det bättre genom att tala öppet om problemen och ta itu med dem. Andra kommuner bör lyssna och lära.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lar-av-sodertalje-i-kampen-mot-gangen/
Dagens besvikelse
De som inte förstår att vi som samhälle entydigt måste stå upp mot kriminalitet i alla dess former. I synnerhet i kampen mot den organiserade brottsligheten gäller ordspråket "enade vi stå, söndrade vi falla." Riskerna upplevs annars för stora på individnivå att ha det mod och det civilkurage som krävs för att trots samhällets ovilja att se verkligheten som den är våga säga "Stopp" mot allt mer våldsbenägna kriminella personer och grupper.
Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Nya krafter till Sverige måste betydligt bättre matchas mot självförsörjning. Allt annat är ohållbart. Och orättvist. Varför är svensk integrationspolitik så dålig? Det är hög tid att införa Inkluderingsjobb för att mycket snabbare än hittills klara lyckad integration och minska den organiserade brottsligheten.

”Att människor som kommit till Sverige från andra länder snabbt kan hitta egen försörjning är viktigt både för samhället och för de enskilda individerna. Utöver inkomsten som ett arbete ger är det en möjlighet att förbättra sina färdigheter i det svenska språket och att få kontakter i det svenska samhället. Men arbetslösheten bland utrikes födda är hög: Under årets första kvartal uppgick den till 15,3 procent. Det kan jämföras med motsvarande siffra för inrikes födda som är 3,2 procent.”

”Nu är en ny anställningsform på gång: etableringsjobb. Syftet är att nyanlända och långtidsarbetslösa ska få chansen till ett jobb utan utbildningskrav. Subventioneringsgraden – det vill säga den delen av kostnaden som betalas av staten – kommer vara drygt 50 procent.”

”Enligt en översikt som Arbetsförmedlingen gjort fick 14 procent av de som avslutade ett beredskapsjobb mellan januari och maj förra året ett icke-subventionerat jobb inom 90 dagar. Motsvarande siffra för de som avslutat en extratjänst var 8 procent. En låg utdelning för hundraprocentiga subventioneringar.”

”Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) saknas det 90 miljarder kronor till välfärden fram till 2026. Lösningen på problemet är knappast att låta skattemedelbekosta ineffektiva subventionerade anställningar, utan att få fler att arbeta och betala skatt.”
https://www.gp.se/ledare/satsa-på-riktiga-jobb-istället-för-ineffektiva-subventioner-1.16116493

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar