tisdag 16 juli 2019

Nytänkande om stadscentrum

Att tänka fritt är stort men tänka rätt är större
Det är hög tid att börja tänka fritt och stort om hur vi i den moderna tiden gör stadskärnorna attraktiva när allt fler av de tidigare hyresgästerna tappar kraft och ändrar form. Bara i Uppsala har jag nära följt utvecklingen och tydligt märkt hur svag förmågan att tänka nytt varit inom politiken och bland många tjänstemän. Mest uttrycker det sig i krav på alla nya fastigheter att på bottenplan ha verksamhetslokaler. Traditionella butiker, posten, systembolaget och banker var tidigare inslag i det centrala rummet. Posten är sedan länge borta. Systembolagen är färre. Butikerna ställer om till allt mindre ytor och blir mer och mer utställningsplatser och kanske ordermottagare och distributionsplatser. Vad tror du händer med bankerna? Om femton år har jag svårt att se att en bank finns på ett dyrt gatuplan i ett A-läge. Varför ska de sitta där för dyra kostnader när +90% av kunderna sköter sina bankaffärer genom en app? Och deras servicepersonal kan med fördel sitta utanför A-läge eller i vart fall inte på markplan.

Det är hög tid för stadsplanerarna att tänka vitaliserande nytt för att framtidens stadskärnor ska vara attraktiva. Det inkluderar att vara rimligt trygga. E-handeln har länge utmanat de traditionella handlarna. Nu är dock konkurrensen från Amazon och till exempel Zalando mördande. Vissa påstår att de inte "ser" butiksdöden. Jag ser många som får lägga ner mindre butiker som inte parallellt lyckas sälja på nätet. Jag ser att allt fler efterfrågar allt mindre lokaler. Det är lokalyta som måste användas till något annat än butiker och banker.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/stoppa-butiksdoeden-bri-vara-stadskaernor-5736
https://www.di.se/ditv/ditv/sweco-konsulten-butiksdod-ser-vi-inte/
Väldigt många har blivit upprörda över orden som finns ingraverade ovan ingången till aulan till Uppsala universitet. Även jag i min ungdom. Idag vet jag dock att det är kloka ord. Den fria tanken är alltid stor och människans utveckling behöver många fria och vilda tankar som prövas. Den judiska kulturen tycks särskilt bra på kreativa tankar. Men bara för att en tanke prövas, i den akademiska världen i en hypotes, kan den många gånger inte styrkas som korrekt. Bara om den kan styrkas som bevisat korrekt är tanken rätt. Visst kan vi väl vara överens om att det är en bra ordning?
Kommuner, som har planmonopol, borde samtala mycket mer med bostadsrättsföreningar som har hyreslokaler. Jag tror att de samlat ger en korrektare marknadsbild än stora fastighetsbolag. Varför tror jag det? Därför att stora fastighetsbolag alltid har ett makrointresse av att inte själva bidra till en sämre marknad. Bostadsrättsföreningar kan dock må ekonomiskt illa om de tappar några viktiga hyresgäster på ytor som föreningarna inte får använda till annat än verksamhetslokaler. Kanske kan Uppsala lära något av Tel Aviv. Tel Aviv bjuder på mycket livligt stadsliv och det finns fortfarande gott om mindre fristående handlare. Och tro det eller ej, både i Jerusalem och i Tel Aviv kan de säkra ren vattenförsörjning till många fler än dem som bor i Uppsala.

Dagens besvikelse
Regeringens och Uppsala kommuns slösaktiga ”plakatpolitik”. Exempel på detta oacceptabla skatteslöseri i Uppsala är investeringen i det svindyra cykelgaraget vid Uppsala resecentrum. Vi får också se hur hyresintäkterna, underhållskostnaderna och tryggheten i garaget utvecklas när det öppnas....

”Riksrevisionen konstaterar att regeringen har gett en missvisande rapportering till riksdagen när det gäller Klimatklivet. Naturvårdsverket, som administrerar anslaget, rapporterar både för- och nackdelar med programmet till regeringen. I sin presentation av detta till svenska folkets representanter har regeringen sedan utelämnat kritiken mot kronjuvelen i deras klimatpolitik.”
”Av uppenbara skäl är detta anledning nog för en lysande varningslampa. Men det ger även fog för att fråga sig varför en regering som säger sig ha klimatet som en av sina viktigaste frågor, vilseleder riksdagen om det som enligt Isabella Lövin är det ”centrala programmet för att minska Sveriges utsläpp”.”
”Klimatklivet har fått mängder med kritik. Inte bara från meningsmotståndare, utan även från expertmyndigheter. Riksrevisionen var senast i raden att ansluta sig till samma utlåtande som gjorts av Konjunkturinstitutet – Klimatklivet är inte kostnadseffektivt.”
”När man tar i beaktning hur det samverkar med andra styrmedel innebär programmet högre marginalkostnader än vad som redovisas - för höga för att vi ska kunna nå klimatmålet för 2030. Stödet är tänkt att ge maximal utsläppsminskning per investerad krona. Ändå säger myndigheterna att pengar går till åtgärder som sannolikt skulle ha inträffat även utan miljardregnet av skattepengar.”
https://www.di.se/ledare/regeringens-klimatkliv-ar-ren-kapitalforstoring/?fbclid=IwAR1opW1TdZyXmaz4adzvJMrmqnl2sOYiUs17cayiNLpAGicAGXBdYevQpQg

Dagens stjärna
Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunalråd i Göteborg. Hon har rätt och vågade kräva ett slut på att oviljan att se verkligheten som den är. ”Kejsaren är naken”. Läs hennes viktiga krönika nedan publicerad i GP. Även Uppsala behöver ”byggas ihop” igen. Du som inte än läst min bok ”En stund på jorden” kommer förstå hur viktigt det är med ett tydligt värdegrundsbaserat ledarskap.

Det som hänt i Göteborg de senaste åren är att vi på vissa ställen inte längre gör gemensam sak. Olika fundamentalistiska krafter – religiösa, politiska, kulturella – drar isär samhällsgemenskapen. Nazister sprider sitt gift. Antisemitismen växer. Religiös extremism frodas. Hedersförtryck får fäste. Parallella strukturer sätter rättssamhället ur spel.”


”En annan person som betonade medborgarskapet var Martin Luther King. Han återkom ständigt till att det är med gemensamma krafter, i samarbete, som vi bygger det demokratiska samhället starkt. Inte med separatistiska metoder. Det innebär att vi alla företräder varandra även när vi inte delar etniska, religiösa eller kulturella erfarenheter.”
”Det som hänt i Göteborg de senaste åren är att vi på vissa ställen inte längre gör gemensam sak. Olika fundamentalistiska krafter – religiösa, politiska, kulturella – drar isär samhällsgemenskapen. Nazister sprider sitt gift. Antisemitismen växer. Religiös extremism frodas. Hedersförtryck får fäste. Parallella strukturer sätter rättssamhället ur spel. Detta är oanständigt. Jag är orolig för de unga kvinnorna. Jag är orolig för andra som utsätts. De är alla göteborgare. Med sina medborgerliga rättigheter. Vi måste alla stå upp för deras frihet. Var och en har rätt att göra sina val. Vare sig det gäller religion, politik eller kultur. Rätt att slippa hat. Rätt att slippa kontrolleras. Rätt att slippa övergrepp. Deras frihet är allas vår frihet.”
”Frihet är också klassisk socialdemokrati. Innan vi i likhet med andra partier gick vilse i identitetspolitik och kulturrelativism. Arbetarrörelsen var en frihetsrörelse som gjorde gemensam sak med andra goda krafter för att bygga demokratin stark i Sverige.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar