onsdag 31 juli 2019

Offerkoftan löser ingenting

Du och ingen annan
Vem bär på svaren om hur ditt liv kan utvecklas bättre? Till mycket stor del du. Är det en enskild människas fel att den ofta försöker få det bättre, oavsett skäl? Nej, det är det inte. Däremot fungerar inga familjer eller unika samhällen utan att det finns kollektiva förhållningssätt som inte alltid matchar enskilda människors ambitioner eller önskade livsstil. Kollektiva förhållningssätt kan upplevas som bra eller dåliga. Vad gäller till exempel asylregler och processer i Sverige är det enligt mig fel att bli upprörd på enskilda människor som försöker uppnå egna fördelar om man ogillar det som händer i det svenska samhället. Ilskan mot systemfel ska inte riktas mot enskilda som strävar mot något bättre, den ska konstruktivt riktas mot systemfelen. Och genom vår demokratiska process ändras om man lyckas få en majoritet att hålla med om behovet av systemförändringar.

Min tolkning av Fares Fares budskap i sitt sommarprat är att han är klok. Du kommer aldrig att lyckas om du väljer att sätta på dig en offerkofta. Oavsett upplevd orätt. Vad gäller rasism så finns rasister, och det är korkat. Det finns rasism i alla riktningar. Inte minst ser vissa invandrare ner på svenskar. Och rasismen mellan invandrargrupper är inte obefintlig. Oavsett vem som tycker att en viss grupp människor är bättre än andra grupper är det korkat. En klok människa dömer enskilda människor för deras handlande oavsett etnisk tillhörighet. Det handlar alltid om enskilda människor och deras beteenden. Det är dessa enskilda människors beteenden som ska värderas inte grupper av människor som beskrivs som helt lika. De flesta svenskar vet att det är stor skillnad mellan olika "svensksvenskar" på en ort. När två i en by på 1.000 stycken är kriminella eller korkade innebär väl inte det att alla i byn är kriminella eller korkade?
Dagens besvikelse
Dåligt ledarskapstränade ministrar i Sveriges regering. Särskilt dåligt ledarskapstränade statsministrar. Löfven hade varken valts i något politiskt allmänt val innan han blev statsministerkandidat eller haft ett riktigt operativt chefsjobb. Att vara facklig ledare är något helt annat än att vara operativ chef för en verksamhet som dagligen ska leverera med kvalitet och inom givna ekonomiska ramar. Löfven är ingen som offrade sig för Socialdemokraterna efter turbulensen med Sahlin och Juholt. Han ville ta chansen och tog den. Beklagligt för Sveriges befolkning. En stor majoritet av svenska väljare ville inte ha Löfven som statsminister. Trots det valde Centerpartiet och Liberalerna att släppa fram honom. Sveriges invånare förtjänar bättre, mycket bättre. Synd att inte Sabuni var Liberalernas partiledare redan sommaren 2018. Jag tror det hade haft stor positiv betydelse.
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/statsradsberedningen/stefan-lofven/cv-stefan-lofven/

Tänk dig en flygresa enbart full av människor från Ericsson, Nokia och Huawei. Planet är i luften. Samtliga piloter dör efter att ha förgiftats av terrorister. De tre grupperna passagerarna är tuffa konkurrenter. De gillar varandra lika lite som supportar till Barcelona och Real Madrid gillar varandra... Autopiloten fungerar inte trovärdigt och det är redan lite turbulent väder. Alla inser att någon/några måste ta över ledarskapet för planet. Efter en del mellanmänskliga konflikter är det klart att en Ericsson representant har flyglicens, en från Nokia och en från Huawei har lite militärträning inom flygvapnet. Tror du människorna från Nokia och Huawei låter Ericssonkompetensen ta ansvaret för deras liv? Det tror jag. Det borde vara på något liknande sätt inom politiken. Meritokrati har avgörande betydelse för hur en mänsklig verksamhet utvecklas.
https://www.synonymer.se/sv-syn/meritokrati
http://www.barometern.se/ledare/rattvisa-uppnas-med-meritokrati-inte-med-social-ingenjorskonst/

Expressens ledare har rätt, Löfven är en usel ”pilot” av ”flygplanet” Sverige under flygskamstider. Jag är helt övertygad om att en stor majoritet svenskar hade valt en mer meriterad ”pilot” om vi får välja statsminister i direkta val. Vi måste få till en förändring där vi har direktval till ”pilot”-uppdragen.

Misslyckandet är därmed monumentalt. Ansvaret faller på en man: statsminister Stefan Löfven. Hans oförmåga att styra sina ministrar riskerar att minska förtroendet för svensk säkerhetspolitik i både bundsförvanters och antagonisters ögon. Statsråd i Löfvens ministär har bråkat öppet förr. Regeringen Löfven I hade knappt tillträtt förrän vice statsminister Åsa Romson (MP) gicj ut i medierna och kritiserade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för vargjakten. Sådant beteende borde ha föranlett en reprimand, och en påminnelse om att regeringen fattar beslut gemensamt och därför inte kan driva olika linjer utåt. Men bara ett par månader senare gjorde Romson om precis samma sak – och sade att det var ”pinsamt” att två departement gjorde olika bedömningar. Det sistnämnda hade hon rätt i.”

”Ännu allvarligare är den dragkamp mellan försvarsdepartementet och utrikesdepartementet som har utspelat sig sedan 2017, i frågan om en ratificering av FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Utrikesminister Margot Wallström förlorade till slut mot försvarsministern, men först efter en utdragen process som skadat de svenska relationerna med viktiga länder som USA, Storbritannien och Frankrike. En regering kan inte driva motstridiga linjer samtidigt, och förvänta sig att komma framåt. Stefan Löfvens svaga ledarskap skadar Sverige.”
https://www.expressen.se/ledare/stefan-lofvens-svaga-ledarskap-skadar-sverige/

Att Sverige utvecklas negativt vittnar en usel svensk krona om jämfört med andra valutor. Eftersom 2019 är mitt omvärldsbevakningsår är svensk ekonomis misslyckanden särskilt tydlig. En usel krona innebär svagare köpkraft för alla svenskar utomlands, att importvaror blir dyrare, räntor i utländska valutor blir dyrare och det blir billigare för utlänningar att köpa svenska företag. Det sista behöver inte vara dåligt men varför ska dålig politik innebära att aktieägare får sämre betalt än nödvändigt? Kronans kraftiga försvagning gör oss invånare i Sverige till offer för usel politik och uselt offentligt ledarskap. Offerkofta? Nej, jag kämpar hårt för att Uppsala och Sverige ska utvecklas mycket mer socialt och ekonomiskt hållbart, gör du det?
https://www.gp.se/ledare/den-svaga-kronan-gör-svenskarna-fattigare-1.16685792

Dagens stjärna
Lotta Gröning. Riksdagens politiker skjuter med ”tomhylsor” när integrationspolitiken ska förbättras och den farliga segregationen motverkas. Oavsett om man vill ha stopp på all invandring eller ej borde en majoritet inom riksdagen kunna enas om hur vi bättre än hittills inkluderar alla som redan är här bättre. Till och med sverigedemokrater borde tycka att det är viktigt. De bryr sig väl om tillståndet i landet Sverige? Är alla invandrare, med eller utan uppehållstillstånd, offer? Nej. De är besvikna människor som tvingats lämna en farlig tillvaro och som mentalt tillfälligt söker lugn och trygghet. De är förhoppningsfulla människor som försöker få det socialt bättre än därifrån de kommer. Blir de som inte får uppehållstillstånd, för att de inte trovärdigt klarar de krav som likvärdigt och rättvist ska ställas, glada? Nej. Är det konstigt? Nej. Är någon annan ordning rättvis och socialt samt ekonomiskt hållbar? Nej. Är de som får avslag på rättvisa grunder offer? Nej. Är det beklagligt att väldigt många som fått uppehållstillstånd mår dåligt på grund av svenska systemfel kopplat till integrationsmetoder? Ja.

”Sverige är inget lyckoland, ofta lever asylsökande under svåra förhållanden och de har det tufft att komma in på arbetsmarknaden. Vi har genom en långvarig så kallad integrationspolitik skapat ett utanförsamhälle som skriker ut sin frustration över ett politiskt system som inte fungerar. Det är människor som är födda i landet, andra och tredje generationens invandrare som revolterar. Generellt sett är det inte rasister som protesterar, det är människor som ser den politiska tafattheten och kräver förändring.”

”Det är så sällan vi talar om helheten när det gäller asylsökande och integration. Vi tar helst en fråga i taget och politikerna talar hellre om fördelar än om problem som uppkommit. Ett vanligt politiskt konstaterande är att den svenska omsorgen inte skulle fungera utan invandrare. Det är sanning med modifikation. Jag är den första att tillstå att vi behöver nyanlända inom äldreomsorgen, men det förutsätter att de kan språket och har utbildning på området. Så är inte alltid fallet.”

”Återigen prioriterar politiken och ekonomin de snabba lösningarna. Det är med andra ord som vanligt, välkomna till Sverige men några idéer och lösningar för ett bra liv i det här landet har vi inte än!”


https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/sverige-ar-inte-ett-lyckoland-utanforskapet-skriker-i-frustration/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar