söndag 14 juli 2019

Brist på positiv framtidstro

Offer eller levnadsglad medmänniska
Sverige har stora demografiska utmaningar. Så stora att den generella välfärden på allvar är hotad. Under alla värdefulla seminarier i Almedalen fick alla som ville lyssna veta att antalet äldre äldre ökar kraftigt. Det innebär naturligt kraftigt ökade omsorgs och vårdkostnader jämfört med tidigare, om omsorgen och vården sköts som nu. Samtidigt har vi stor kompetensbrist på efterfrågad kompetens inom omsorg och sjukvård. Parallellt med det en misslyckad migrations- och integrationspolitik som kraftigt belastar samhällsekonomin utan att tillräckligt hjälpa till att lösa behovet av mer kompetens och fler som är självförsörjande. Allt fler barn ställer också stora ekonomiska krav på ett samhälle där alla har rätt till barnomsorg och skola. På toppen av det går cirka en miljon svenskar på psykofarmaka. Enligt företaget Kairos future är väldigt många av våra ungdomar idag mycket deppiga och ser mörkt på framtiden. Den psykiska ohälsan ökar särskilt mycket bland våra yngre. Vår framtid uttrycker stort missnöje genom sin sinnesstämning, det är mycket allvarligt. Det är minst sagt hög tid att ta välmående-, omsorgs- och vårdfrågorna (folkhälsa) på betydligt större allvar. Vi måste nu säkerställa att vi får den framtidstro, omsorg och vård vi behöver utan att folkhälsokostnaderna rusar. Det politiska systemet behöver ”opereras” om så att det bland annat inkluderar mer personligt ansvar.
https://www.expressen.se/ledare/minska-sjukskrivningarna-for-patienternas-skull/
Dagens besvikelse
Regeringen och många riksdagsledamöter som under många år inte ansvarsfullt representerat de invånare som de ska företräda. Många av de brister som nu skapats genom ansvarslös politik kan härledas till Sveriges riksdag och våra senaste regeringar. Det inkluderar alla ofinansierade rättigheter som riksdagen ofinansierat tvingar på kommunerna! Läs morgondagens blogginlägg, där tänker jag sakligt utveckla hur illa skött Sverige blivit. Och misslyckandet kan tydligt härledas till riksdagspartiernas övergripande partiprogram, oförmåga att agera ekonomiskt ansvarsfullt och ett misslyckat maktfokus. 
https://www.gp.se/ledare/var-ska-pengarna-tas-1.16246152

Dagens stjärnor
Rozh Shamals pappa. Ja, Stefan Löfvén, när ska regeringen visa ett politiskt ledarskap om hur kampen mot organiserad brottslighet och ökad knarkanvändning kraftigt förbättras? Läs gärna hans debattartikel bifogad nedan där han frågar Löfvén varför hans ledarskap är så uselt på att få stopp på det extrema våld som nu är mer vardag än undantag i Sverige. Och förövare som inte grips.
https://www.expressen.se/debatt/mordade-rozhs-pappa-vilket-sverige-vill-du-ha-stefan-lofven/

Hamid Zafar. Lyssna ordentligt på honom, Sveriges migrations- och integrationspolitik har varit och är misslyckad! ”Som man bäddar får man ligga”. Tycka synd om är ingen lösning för någon. Men det är dags för alla misslyckandeförnekare att fatta hur många som lever i Sveriges värsta utanförskapsområden. De är allt fler och de är många. De måste också motiveras och inkluderas i en positiv framtidstro och hoppfullhet. Det går men dagens partier klarar inte av att bygga den politik som tydligt erbjuder hopp för alla, oavsett socioekonomisk start i livet.

”Varför löper en ung kille tio gånger större risk att skjutas till döds i Sverige än i Tyskland? Polisen står handfallna utan några konkreta svar. Ekvationen går liksom inte ihop. Hur kan ett av världens mest välmående och mest jämställda länder ha så omfattande problem med skjutningar? Det är den svenska paradoxen. För att förstå problematiken måste man studera den förortsmiljö ur vilket denna kriminalitet föds.”


”I Sverige råder det omvända förhållandet och landet har tagit emot miljoner människor i förhoppningen om att vara en humanitär stormakt. Staten skulle enligt teorin ägna sig åt kulturexport riktat mot förorterna med syfte att assimilera invånarna. Den pådrivande faktorn i kolonialism är emellertid ekonomisk vinning. Att staten skulle hysa en dold kolonial agenda om att suga ut och göra vinst på förorterna är tämligen långsökt. Det är ju en kostnad, inte en vinst. Teorin gör gällande att svenska staten drivs av en civilisationsbörda. Vapnet är integration och vithetens vilja att assimilera de koloniserade. Att Sverige ägnat sig åt kulturimport och inte kulturexport blundar man för. Det är en statlig dogm att landet ska vara mångkulturellt och stora summor investeras i att de nyanlända och deras ättlingar ska få behålla sin kultur. Flertalet av dessa förortsrörelser är finansierade med statliga bidrag. I vissa akademiska kretsar har det länge funnits en förhoppning om en revolution i förortsbetongen. Den ska ledas av arga ungdomar som bryter sig loss från sina kedjor. Problemet är bara att det är en chimär. Det är inte ur offerskapet och den urbana vreden en emancipation genomförs. Frigörelsen sker vid skolbänken och i förortens bibliotek. Det är där förståelsehorisonten vidgas samtidigt som det är nyckeln in i samhället.”
https://www.gp.se/ledare/rörelser-som-odlar-offerskapet-i-förorten-hjälper-inte-till-1.16230576

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar