måndag 8 juli 2019

Sverigedemokraternas historielöshet

Alltid invandrarnas fel
Det är inte invandrarnas fel att en majoritet av svenska riksdagsledamöter under lång tid drivit en socialt- och ekonomiskt ohållbar migrations- och integrationspolitik. Precis som bland människor som i generationer varit svenskar utgör de laglydiga och hårt arbetande människorna bland invandrare minst 80% av totalen. Min uppskattning är att maximalt 20% är människor som har stora funktionshinder, har mycket låg utbildningsnivå eller har gått snett och ägnar sig åt kriminalitet i olika former. Oavsett om man är svenskättling sedan många generationer eller nyinvandrad. En av de saker jag tycker mest illa om med SDs generella beteende är att de generaliserar om hela kollektivet invandrare. Det är en enorm demografisk skillnad på människor som kommit till Sverige. Och invandrare i sig är aldrig ett problem för ett samhälle under förutsättning att de följer de lagar som gäller oss alla jämlikt och så länge de anstränger sig för att vara självförsörjande. Volymfrågor är väldigt viktiga att tala om. Inte av rädsla för annorlunda utan för samhällets förmåga att rimligt bra klara av samhällskontraktet i ett högskatteland som Sverige. Och i ett land där alla med rätt att vara här också har en massa dyra rättigheter som kräver tillräckligt många som bidrar till att de rättigheterna kan finansieras. Långt ifrån alla problem i Sverige är invandrarrelaterade! Det anser nästan alltid SD. "Read my lips"... som Bsuch-senior uttryckte det: Det är i stor utsträckning svenska politiker och av svenskar kontrollerade riksdagspartier som bär skulden för en ohållbar migrations- och integrationspolitik, inte invandrare. Enskilda människor som flyr från krig, extremt förtryck eller fattigdom kan aldrig klandras för att de försöker hitta en bättre livsmiljö. De som kan klandras för en socialt- och ekonomiskt ohållbar politik i ett enskilt land är ansvariga partier och politiker.

Sverigedemokraterna fick länge vara den enda nationella politiska kraft som lyfte problem med kulturella konflikter. Övriga partiers oförmåga, eller ovilja, att prata om dessa viktiga frågor har snabbt gjort SD till ett av Sveriges största riksparti. Större än C och L tillsammans. Nu har ett efter ett av övriga riksdagspartier börjat ta i migrations- och integrationsfrågorna på allvar. Det är bra. Men de saknar efter många års oförmåga och ovilja trovärdighet bland stora delar av invånarna. Så fort som det finns ett trovärdigt politiskt alternativ i Sverige som visar att man tar migrations- och integrationsproblemen på största allvar kommer SDs väljarframgångar vara över. Först då kommer deras övriga politik att ordentligt lyftas fram i ljuset. Det finns mycket i den som jag inte delar. Snart hoppas jag Sverige fylls av sakpolitik istället för en massa värdelös identitetspolitik.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jimme-akesson-haller-tal-i-almedalen

Med ovan sagt vill jag understryka, historiska fakta, är och fortsätter Sveriges styrka att byggas av invandrade och utvandrade krafter. Väldigt många av de stora stjärnorna inom näringsliv, armé, idrott, forskning, kulturliv och så vidare har haft och har invandrarbakgrund. Och som jag bloggat om tidigare kan du med fördel titta på SVTs serie på två delar om "De första svenskarna". Alla som först befolkade denna del av världen är invandrare. De som först började bruka marken i dagens Sverige kom enligt dokumentären i huvudsak ifrån Mellanöstern. För mig är en "riktig svensk" en person som på riktigt står bakom våra värdegrunder och som glädja över svenska framgångar. Det exkluderar inte att man även kan glädjas över andra kollektivs framgångar. Det finns gott om "svensk svenskar" som inte platsar in bland "riktiga svenskar". Nu lyckas jag säkert provocera ett antal personer som jag gärna möter i en debatt om "svenskhet".
Jag åker nu mellan några av världens mest kända platser. Platser fyllda av maktambitioner, myter, religiösa kopplingar och konflikter mellan folkgrupper. Lokala konflikter och geopolitiska konflikter. Konflikter där händelser för flera tusen år sedan påverkar vissa människors inställning till andra år 2019. Världen är full av goda handlingar och onda handlingar. Utförda av enskilda människor eller kollektiv av människor. Kampen mellan det "onda" och det "goda" kommer alltid att föras. Kampen mellan det egoistiska och det allmännyttiga kommer också alltid att föras. Många sätter ett likhetstecken mellan dessa två kampperspektiv. Kamper som kan uttryckas som politiska kamper när de organiseras i olika former. Vem som är ond och god kan vara enkelt att konstatera på individnivå. Det är betydligt svårare med kollektiv. En sak är dock alltid givet, varje individ och varje kollektiv utgår från sina egna perspektiv, ingen annans. Berättelserna som skapats och som skapas i Palestina och Israel bär på alla de perspektiv som präglar enskilda människors tillvaro på jorden. I Palestina/Israel får vi också möjligheten att bättre försöka förstå krafterna runt konflikter mellan folkgrupper.

Dagens besvikelse
Nils Karlsson. Betyg är viktiga, de ska inte väljas bort men användas rättvist och klokt.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/varfor-kan-man-inte-valja-bort-betygen-i-skolan-28596

Dagens stjärnor
USAs damlandslag i fotboll! Grattis till världsmästartiteln! Megan Rapinoe är uppfriskande kaxig. En amerikansk variant av Nyamko Sabuni. Ingen janteinställning där inte.
https://www.gp.se/sport/hela-guldlaget-kan-nobba-vita-huset-1.16097765

Jag brukar aldrig ge postuma (erkännanden till döda) under denna rubrik. Jag gör ett undantag. Yitzhak Rabin, mördad premiärminister i Israel. Han var en kunnig, erfarens och klok ledare som insåg att den bästa vägen framåt alltid är att försöka hitta goda och fredliga metoder för att samexistera trots olikheter. Tyvärr fick han betala med sitt liv för sin upplysta insikt. Krig tjänar nästan alltid enbart egoism och ondska. Samtidigt har vi lärt oss genom människans historia att vi måste vara snabba att slå hårt mot makter som använder sig av våld för att få som man vill. Med det sagt är det samtidigt viktigt att inse att våld för små och svaga är den enda metod som kan ge medialt utrymme för grupper som annars är helt chanslösa mot en övermakt. Inte minst tillkomsten av Israel bär på starka berättelser om hur judiska "befrielseröresler" bekämpade engelsmännen med våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar