lördag 13 juli 2019

Cybervalutor källa till nästa stora kris

När till annat än den svarta marknaden?
Hur balanssäkras en valuta i en tid där finansbolag och länder obegränsat tycks kunna låna ut ”billiga” pengar? Trots att räntemarginalen i många fall aldrig varit högre för långivare... Dagens penningsystem är svårt att förstå sig på. Att en normalbegåvad ekonom som jag har svårt att förstå robustheten i nuvarande ”sedelpressarsystem” brukar vara en god varningsklocka.

Du är säkert en duktigare ekonom än jag, vilka underliggande värden ”garanterar” till exempel dagens valutor? Oavsett om de är dollar, krona eller bitcoin? Är det inte så att vi utan att det syns har en stor inflation? Det kan vara ett av skälen till varför aktier fortsätter att locka.

Kryptovalutor är vår tids tulipaner. Extrem spekulationsekonomi utan underliggande värde i närheten av det värde som ”produkten” handlas för. Främst är kryptovalutor utmärkta för brottslingar i alla dess former. Som i tidigare blogginlägg förundras jag över att inte länder som USA, Kina och Tyskland går hårdare fram kopplat till denna spekulativa och mörka verksamhet. Missuppfatta nu inte min kritik som anti kryptovalutor. Jag tycker de kan vara bra men att de ska ges ut av seriösa och kända huvudmän.

https://www.di.se/live/bitcoin-rasar-efter-fed-oro-over-kryptovaluta/
https://www.libertysilver.se/kc/article?id=126
http://nationalekonomi.hannes.se/makroekonomi/pengar-valutor
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Penningteori

”När stora teknikjättar börjar med finansiella tjänster riskerar den finansiella stabiliteten att äventyras, anser den internationella bankorganisationen BIS.”


”Digitala valutor från företag som kontrollerar stora digitala plattformar kan hämma konkurrensen i det finansiella systemet och medföra integritetsproblem, varnar de nationella centralbankernas sammanslutning Bank for International Settlements (BIS) i sin senaste rapport enligt flera nyhetsmedier. BIS anser att regelverken behöver anpassas snabbt för att hantera de strukturella förändringar det innebär när stora teknikjättar ger sig in i det finansiella systemet.”
– Målet bör vara att svara på teknikjättarnas intåg med att ta vara på fördelarna samtidigt som man begränsar riskerna, säger Hyun Song Shin, analyschef på BIS, enligt The Guardian.
https://www.nyteknik.se/digitalisering/centralbanker-varnar-for-risker-med-facebooks-valuta-6962850
https://www.va.se/nyheter/2019/06/24/bitcoin/
Dagens besvikelse
Aftonbladets ledarsida. Den är enkel att ogilla. Vissa ledarskribenter tycker inte att politiker ska debattera mot ledarskribenter. Självklart ska vi det som en del av samhällsdebatten där ledarskribenter tar mycket utrymme. Det förvånar mig inte att Aftonbladets ledarredaktion dumförklarar våra yngre som i stora tal är mycket klokare än Aftonbladets ledarredaktion. Centerpartiet förtjänar cred för att partiet länge drivit behovet av lägre lönenivåer för yngre. Det är en rimlig ordning. En stor anledning till mycket missnöje inom offentlig sektor är att nyutexaminerade kan få liknande löner som dem som jobbat länge. Det är en oklok ordning. Jag, och många med mig, började med en låg lön jämfört med övriga och om vi presterade goda resultat kunde lönen snabbt utvecklas positivt. Det är en god ordning.

”En av tre unga anser att bidragsnivåerna skämmer bort deras generationskamrater så att de inte söker jobb. Det är lätt att förstå varför: personer med behovsanställning har lika stora ekonomiska svårigheter som arbetslösa. Att arbeta lönar sig alltså inte alltid.”


”Arbetarrörelsen har knappast örat mot marken. MUCF:s rapport visar tydligt att unga vill ha tryggare anställningsformer, men kan tänka sig lägre löner. Problemet är att LO kräver både bättre villkor och mer pengar i plånboken, utan att låtsas om att där finns en målkonflikt. Företagens personalkostnader måste ständigt vägas mot varandra. I bland handlar politik om att välja och inte att vilja, för att parafrasera Olof Palme.”
https://www.expressen.se/ledare/sluta-stampla-unga-som-hjarntvattade-aftonbladet/

Dagens stjärnor
De som ingår i den franska senaten. Som jag skriver i min bok ”En stund på jorden” är det inte rimligt att de globala techföretag som tjänar miljarder i land efter land inte betalar skatt i varje land.
https://www.di.se/live/franska-senaten-rostar-ja-till-skatt-mot-techjattarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar