måndag 1 juli 2019

Miljöpartiet är minsta parti

Ett oppositionsparti
Miljöpartiet ska inte vara vid makten. MPs tal igår inleddes med tal om ”gatubilden” av en ungdomsförbundare. Verklighetsuppfattningen, eller snarare det politiska fokuset i andra frågor än miljöfrågor, avviker mycket mot mitt. De tycker sig vara godare än de flesta, men deras så kallade medmänskliga politik skapar splittring och allt negativare gatubilder. Hållbarhetstänkande måste även inkludera social- och ekonomisk hållbarhet i våra samhällen. Särskilt i våra svenska storstäder där de sociala problemen växer och växer i takt med främst MPs ansvarslösa migrationspolitik. Och oförmåga att stå upp för att i Sverige gäller svenska lagar alla jämlikt! Paralellsamhällen, nej tack!
https://www.gp.se/ledare/vi-löser-inte-miljöfrågorna-genom-att-vara-perfekta-1.15857143

Trots att Håkan Boström, GP, har viktiga poänger ovan i sin MP kritik höll Per Bolund ett bra tal så länge han höll sig till miljöfrågor. MP borde till 100% fokusera på miljöpolitik och lägga ner resten. Bolund lyfte med rätta upp att det är människans framfart på jorden som kraftigt försämrar den biologiska mångfalden. Han har självklart helt rätt att vi människor är helt beroende av vår natur. MP har självklart rätt att vi betydligt varsammare måste förhålla oss till vår extrema konsumtion. Vår rovdrift av ändliga resurser. Huvudproblemet med MPs miljöpolitik är att de inte bättre förstår hur lilla Sverige kan bidra till den globala omställningen. Kortsiktiga svenska omställningskostnader tar viktiga resurser ifrån att istället stärka innovationskraften bland svenska företagare och därigenom oändligt mycket bättre bidra till den nödvändiga globala omställningen. Eftersom MP är ett av våra partier som bäst förstår naturen förespråkar de självklart delningsekonomin. Delningsekonomin är tveklöst framtiden. Därom har jag många gånger bloggat. Köp och slitsamhället är miljödåligt. Det är också ekonomiskt idiotiskt för våra personliga ekonomier.

Apropå biologisk mångfald, du minns väl min film om ämnet för länge sedan? Enligt Bolund är en miljon arter påväg att dö ut, av cirka åtta miljoner. Filmens budskap ska tas på största allvar, även om det kommuniceras med lite humor.
https://m.youtube.com/watch?v=UXURaKefZg8
Miljöpartiet tycker jag inom miljöpolitiken gör positiv nytta i opposition, men absolut inte vid makten. Partiet förespråkar generellt en naiv och ansvarslös politik. Om MP styrde världen kunde deras drömmar och tidsplaner kanske göra positiv skillnad. Så är det inte. Långt ifrån. Och jag tänker aldrig sluta tjata om att det är viktigt att förstå vilka världsinvånare man företräder. MP tycks tycka att de företräder alla jordens människor. Det gör de inte. De har faktiskt ett svagt invånarstöd både i Uppsala och i Sverige som land. Det är verkligheten. I den verkliga världen är MP Sveriges minsta riksdagsparti. I Uppsala kommun är de näst minst i kommunfullmäktige. De är bara större än FI. Ändå tillåts de vara där de inte ska vara, vid makten, både i Uppsala och i Sveriges regering. Det tycker jag är en dålig demokratisk ordning. Och MPs nya utspel om 100% förnybart redan 2030 är ekonomiskt ohållbart. Att rimligt ekonomiskt kompensera människor som till exempel köpt en bil i god tro är väldigt mycket dyrare än MP tar ansvar för.

”MP vill dock öka de redan beslutade kvoterna efter 2020 och partiet har redan ett årtal för fossildöden i åtanke: 2030.”
– Vårt förslag är att vi ska anta en handlingsplan för att möjliggöra att all diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybar och vi vill ha en snabb takt för att genomföra det, sa Bolund.
– Nya regler ska sättas upp för diesel i bränslebytet där vi höjer inblandningen linjärt från 2020 upp till 100 procent år 2030, det vill säga enbart förnybara drivmedel till dieselbilarna år 2030. 
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-inleder-almedalsveckan

Dagens besvikelse
De som inte inser att viss marknadsanpassning av hyresprissättningen är bra för att frigöra befintliga boytor som har mycket låg nyttjandegrad. Du vet väl att vi svenskar hör till dem i världen som har mest boendeyta per person. Jag undrar vad Greta Thunberg och MP tycker om det. Om till exempel en central hyrestvåa på 55 kvm i Sthlm eller Göteborg kostar 12.000 kronor kommer sannolikt många sporadiska övernattningslägenheter komma ut på marknaden. Det blir helt enkelt billigare med t ex två helger på hotell. Som vanligt har vi mycket att lära av våra Nordiska grannar. I detta fall av Finland.
https://www.gp.se/ledare/finland-dödar-myterna-om-marknadshyror-1.15857817

Dagens stjärna
Johan Hakelius. Sabuni har tveklöst ett liberalt kompass. Hon var tveklöst bäst av alternativen. Och en stor majoritet Liberaler insåg att hon sannolikt var enda livlinan till riksdagen efter valet 2022.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-ser-nyamko-sabuni-som-ett-besvar-en-pinsamhet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar