måndag 29 juli 2019

Ensamheten tär

Tillsammans mot något bättre
Ensamheten är upplevd större än någonsin tidigare, trots att vi umgås som aldrig förr på nätet. Och vi har aldrig tidigare bott så många i närheten av varandra. Varför känner sig ändå allt fler människor ensamma i en värld allt fullare av människor och när vi enkelt kan träffas digitalt? Efter årets Almedalsvecka är jag mer förvirrad än tidigare om detta ”motsägelsefulla” faktum. Vid flera ”seminarier” bjöds de närvarande in att dela med sig av sina upplevelser. Att äldre kan bli allt ensammare kan jag förstå i takt med att nära och kära dör. Till och med min morfar uttrycker att han känner sig betydligt mer ensam än förr. Trots en hord av barn, barnbarn och barnbarnsbarn och bekanta. Efter över 60 års löpande utbyte med mormor är det lätt att förstå att den ofrivilliga ensamheten då och då kryper sig på. Men det var många yngre och människor i 30 års åldern som uttryckte desperat vilja att få vänner under seminarierna i Almedalen. Trots att det finns appar som kallar till ”lär känna nya” träffar, singelträffar och massor av föreningar där man kan hitta andra med liknande intressen. Är det främst saknaden av att tillhöra något meningsfullt som skapar en känsla av ensamhet?

Oavsett skäl till känslan av ensamhet är det allvarligt för folkhälsan att så många lider av upplevd ensamhet. Det påverkar hälsan i mycket negativ utsträckning. Vi måste bli bättre på att generellt skapa mer inkluderande samhällen runt om i Sverige. Inkluderande samhällen inbillar jag mig bättre kan hjälpa många att känna sig mindre ensamma. Det är bra för dem och för samhället i stort när man inser ensamhetens negativa konsekvenser. Har du några idéer om hur vi bättre bryter många människors känsla av ensamhet?
https://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/sjuk-av-ensamhet-men-gemenskap-botar
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/ensamhet-ar-farligt-for-halsan
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv--halsa/psykisk-halsa/ensamhet-skadar-var-halsa/
Dagens besvikelse
Det finns allt för många farliga personer ute på våra svenska storstadsgator idag. Tryggheten är inte ”bara” upplevt mycket sämre än förr. Tryggheten och vår rörelsefrihet har kraftigt försämrats för alla (många) som inte lever i sina  förnekelsebubblor. Det behövs många konsekvenstänkadelektioner för många av Sveriges riksdagsledamöter. Och vet du vad en natt på ett HVB-hem kostar?
https://www.expressen.se/nyheter/sa-levde-19-aringen--fore-asap-rockys-attack/
https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/gw-lat-mig-beskriva-asap-rockys-offer/

Dagens stjärna
Mats Reimer. Läkare som vågar problematisera i terränger där rasistkort haglar. Det är viktigt att respektfullt kunna debattera om vilka verkligheter vi anser är riktiga för att förhoppningsvis till sist få en samsyn och därefter konstruktivare kunna lösa allvarliga problem. Är han rasist? Jag har ingen aning. Oavsett bör det inte diskvalificera honom ifrån att kräva en saklig debatt om fakta. Om hans observationer är korrekta är det inte ointressant om Sverige ska driva en socialt- och ekonomiskt hållbar migrationspolitik.

”Inom mitt område, barnsjukvården, finns andra exempel på hur migration leder till ökat vårdbehov; inte bara infektioner och blodsjukdomar, utan också olika funktionshinder är vanligare hos migranter. I grupper med kusingiften ses både mer utvecklingsstörning, missbildningar och ovanliga genetiska sjukdomar. Autism är av okänd anledning vanligare hos andra generationens invandrare, speciellt i den somaliska gruppen. Central pares är mycket vanligare hos utlandsfödda, som nu utgör 17 procent av alla barn med CP i Sverige, oftare med svårare funktionsnedsättning.”
”Dessutom har vi svårare att leverera god vård när patient och läkare har kommunikationsproblem. Alla som genomfört ett tolksamtal vet att de tar minst dubbelt så lång tid och ger ändå mindre information än patientbesök där språk och kultur inte försvårar kommunikationen. Och egenvården som är basen vid kroniska sjukdomar är svårare att klara för de med lägre utbildning. Vården står inför nya och stora utmaningar.” (Jag lyckas inte få bort versaler i alla tecken...)
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/migrationen-leder-till-ett-okat-vardbehov-28652

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar