Nyamko Sabuni är historisk. Hon är den första invandraren som blivit partiledare för ett riksdagsparti. Att hon dessutom kommer ifrån ett utomeuropeiskt samhälle gör symbolvärdet ännu kraftfullare. Även om vi alla bland jordens befolkning, baserat på dagens vetenskapliga slutsatser, härstammar från Afrika har inte alla förstått det. Alla jordens människor tillhör en och samma ras, homosapiens sapiens. Du som i ett populärformat vill lära dig lite mer om människans bakgrund kan läsa min bok ”En stund på jorden”. Sabuni är ”osvensk” i sitt sätt. Sabuni symboliserar tydligt att i Sverige har alla som kämpar hårt stora möjligheter att nå de mål de siktar på, oavsett vilken socioekonomisk bakgrund man kommer ifrån.
I sitt jungfrutal öppnade Sabuni med att hoppfullhet Inte är en naiv idé om att allt blir bra utan hårt förbättringsarbete. Hoppfullheten ska skapas och hoten mot liberala system, auktoritära system, ska bekämpas. Sabuni tog referens från sin egen afrikanska bakgrund. Ord räcker inte! Handling! Vi ska ”vända ångest till hoppfullhet.”
Jag gillade att hon tydligt tog avstånd ifrån identitetspolitik. Och att hon tydligt uttryckte att i Sverige gäller Sveriges grundlagar och rättspraxis. Och Sveriges lagar ska gälla oss alla jämlikt! Svenska flaggan är vår gemensamma flagga. Och den ska inte tillåtas kidnappas av några extremister.
Integrationen fungerar inte! Det tar allt för lång tid för allt för många invandrare att bli självförsörjande. Systemen måste förändras för att ändra på det! Vår tids största utmaning är att få till en generellt lyckad integration. Språkkrav för medborgarskap är en självklarhet. Hederskulturen har inget i Sverige att göra! ”Övergrepp mot barn tolererar vi aldrig.”
Företagarna är våra hjältarna. ”Sverige ska vara företagarnas förlovade land.”
Sabuni intog en ödmjuk inställning om sitt ledarskap och dess kommande utmaningar. ”Jag har mod och uthållighet.”
Ingenjörer kan och vill. De och entreprenörer bär på hållbarhetslösningarna. Näringsliv och samhälle hand i hand.
”Stor klyfta mellan politikens elit och verklighet.”!!!!!
Ska L flytta in i regeringens korridorer? Eftersom de ingått Januariöverenskommelsen är det inget konstigt med att kräva att några ytterligare politiska tjänstemän (L-märkta) belastar oss skattebetalare. I Ls fall både för att bevaka sina intressen kopplade till Januariöverenskommelsen samt för att ha kompetenskraft för att förnya Liberalernas politik. Det sägs ofta att dagens riksdagspolitiker blivit så demokratiskt dysfunktionella att de inte klarar av ett tillräckligt kvalitativt politiskt utvecklingsarbete utan tillgång till departementskraft. Det är självklart en usel utveckling.
https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/liberalerna-pa-vag-att-flytta-in-i-rosenbad/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/jdrA90/sabunis-besked-stanger-dorren-till-akesson
Torbjörn Nilsson, Expressen, har skrivit en lysande artikel om Liberalerna nedan. De har splittring som en del av sitt DNA. I detta nya läge för L delar jag Nilssons analys Centerpartisterna går en mycket tuffare framtid till mötes.
”I detta parti där de inte håller med varandra om någonting är de överens om att Jan Björklund körde sönder partiet, och att det förklarar allt.”
”Återigen, den partiledare som det här partiet nu har valt sig är ingen nykomling, hon har i tjugo års tid varit del av den gruppering som styrt partiet.”
”Istället ställdes två före detta halvmisslyckade integrationsministrar mot varandra. Man kan fråga sig hur det ens blev så. Varför blev det inte Birgitta Ohlsson mot Erik Ullenhag, som många såg framför sig i början av 2000-talet? Eller Birgitta Ohlsson mot Nyamko Sabuni? Jan Björklund, är svaret.”
https://www.expressen.se/nyheter/qs/almedalen/bjorklund-brande-allt-och-baddade-for-sabuni/
Dagens besvikelser
De som förespråkar än mer misslyckad centralstyrning. Det är hög tid att stärka den lokala makten, inte tvärt om. Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Tycker du staten skött rättssystemet bra? Tycker du de skött Försvaret bra? Hur tycker du våra högre lärosäten styrs? Har migrationspolitiken varit imponerande?
”Visst kan det synas orättvist att undersköterskan i Dorotea i Västerbotten har en kommunal skattesats på 35,15 medan kollegan i Österåker klarar sig undan med 29,18 kronor per hundralapp. Men de ska ju bo också. Och där skiljer sig kostnaderna markant.”
”Visst kan man diskutera att sätta statliga tak för skattehöjningar på lokal nivå, liksom justeringar i utjämningssystem. Men den kommunala beskattningsrätten är en demokratisk grundsten. Utan den förvandlas lokalpolitikerna till semistatliga tjänstemän - kapabla sådana lär inte vara lättrekryterade.”
https://www.expressen.se/ledare/persson-och-dn-har-fel-om-kommunalskatten/
Linda Nordlund. Skärp dig! Sabuni har varit partiledare i några dagar. Hur modig du än är skulle det bara vara korkat att redan igår leverera personliga reformförslag. Att vara partiledare ger stora möjligheter att påverka men i Sverige är ändå inte partiledaren en diktator.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/vet-nyamko-sabuni-inte-om-att-hon-har-vunnit/
Dagens stjärnor
Svenska damlandslaget. De föll med flaggan i topp! Minister Ygeman fick äran att stå bredvid mig under matchen och vi var båda överens om det. Trist att vi missade guldmöjligheten. Nu tar vi brons istället!
https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/hon-var-bast-av-de-svenska-spelarna-1/
Jesper Sandström. Man ska alltid ifrågasätta nyttan för skattebetalarna av olika skattefinansierade kostnader. Det är mycket viktigt att ständigt ifrågasätta hur våra skattepengar används! Alltid! Till exempel en kommunal budget är alltid ett resultat av hur prioriteringar av begränsade resurser gjorts. Att ifrågasätta kommuner och regioners närvaro i Almedalen är viktigt. I år är det påtagligt färre människor än tidigare år efter ett valår. De höga priserna börjar ge negativa resultat för arrangemanget. Kanske även ett tecken på reformidé torka. Det är viktigt att det görs ordentliga utvärderingar av nyttan per satsad krona. Till exempel budskapet ”Uppsala växer” känns rätt misslyckat i en tid där alla kommuner med en stad i Mälardalen, Västra Götaland och Skåne växer befolkningsmässigt.... Jesper Sandström, GP, skriver klokt om att ifrågasätta deltagandet i Visby. Personligen tycker jag dagarna i ”Almedalen” är mycket värdefulla ur kompetensuppbyggnadsperspektiv och för nätverksbyggande. Trots det måste nyttan av X alltid ställas i förhållande till vad man skulle kunnat satsa på istället.
https://www.gp.se/ledare/varför-slösar-göteborgs-stad-pengar-i-almedalen-1.15934351
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar