fredag 12 juli 2019

Hyrpersonal inom vården

Patientsäkerhet och patientfokus
Ge mig tre goda argument för att det inte finns bättre metoder än hyrpersonal inom sjukvården för att både maximera patientnytta samtidigt som den viktiga vårdpersonalen erbjuds rimliga arbetsvillkor? Jag fattar inte att inte region- och rikspolitiker lyckas lösa ut denna fråga. Jag fattar inte heller att man inte självklart och bättre använder moderna kommunikationslösningar, digitala, i kontakten mellan patient och sjukvård. Det jag fattar är att landstingens/Regionernas trögrörlighet utmärkt utnyttjats av entreprenörer som dem bakom Doctor.se och kry.se med flera. Personligen anser jag att det redan nu borde vara så att alla som erbjuder digitala vårdcentraltjänster också måste ha personen listad till en egen traditionell vårdcentral. I dagsläget delar jag många läkeras åsikt att sjukvårdssystemet belastas med vardagssjukdomar och tappar miljarder på grund av ett dåligt hyrbemanningsläge och digitala vårdcentraler. Väldigt många människor förstår kanske inte att varje gång de ringer in till en digital vårdcentral får skattebetalarna, i den aktuella regionen, betala mycket.

Lisa Pellings nedan bifogade debattartikel om hyrpersonal är läsvärd. Som vanligt är det uselt tempo i demokratiska församlingars förmåga att åtgärda allvarliga brister.

”Rapporten visar att bemanningsföretagens priser inte främst återspeglar bristen på sjuksköterskor, utan snarare bristen på skarpa krav i regionernas ramavtal.”

”Politikerna har visserligen högtidligen lovat sina väljare att minska beroendet av den kostsamma hyrpersonalen, men vad ska de göra, läget är akut.”


”När ramavtalet väl är på plats blir det plötsligt mycket lättare att anställa hyrpersonal. Dammluckorna öppnas. Och det med ett avtal som gör att bemanningsföretagen kan erbjuda mycket attraktiva villkor, ibland löner som är uppemot det dubbla av det som kollektivavtalet ger. Avtal som inte ställer krav på kollektivavtal, på leveranssäkerhet, inte ens på lägre pris vid längre uppdrag. De fördelaktiga villkoren gör det lättare för bemanningsföretagen att locka över personal. En ond cirkel.”
”För den enskilda sjuksköterskan är givetvis bristen på vettig lön och rimliga arbetsvillkor det som är anledningen till att hon (det är ju oftast en hon) väljer att arbeta för ett bemanningsföretag. Lönen är högre, flexibiliteten större.”
”Problemet för vården i stort är att bemanningsföretagen varken förbättrar arbetsmiljön eller tillför mer resurser. Tvärtom. Att ständigt behöva introducera och handleda inhyrd personal innebär merarbete för den anställda personalen. Hyrpersonal är ett arbetsmiljöproblem i sig. Och resurser som hade kunnat användas för att höja allas löner går till några få. Vad värre är: resurserna läcker också till bemanningsföretagens marknadsföring och vinster.”
”Politikerna måste ta kontrollen, och börja ställa krav. Inte bara i vården. Osund användning av hyrpersonal sprider sig snabbt till andra delar av den skattefinansierade välfärden. Det finns redan hyrsocionomer och hyrpsykologer. Snart undervisas dina barn av en hyrlärare. Det gäller att agera innan dammluckorna öppnas.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/hyrpersonalen-en-dyr-och-ond-cirkel-27334

Även vården har begränsade resurser. Prioriteringar är alltid nödvändiga. Läs nedan läsvärda artikel i Expressen. Nuvarande system med dyr hyrpersonal samt allt för många digitala läkar- eller sjuksköterskebesök för ”snuva” och lite feber är felprioriterad användning av begränsade resurser.

”Svensk sjukvård klarar inte att uppfylla det politikerna lovar medborgarna. Bevisen är många: långa vårdköer, överfulla akutmottagningar och inställda operationer. Makthavarna har som regel två sätt att förhålla sig till verkligheten. Antingen lovar de mer resurser eller så väntar de sig att effektiviseringar ska lösa problemen. Vanligen kombineras strategierna.”
https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/varden-maste-ransoneras-battre/

Dagens besvikelser
Alla samhällssplittrare som alltid försöker förringa att det finns något relativt sett unikt som kan definieras som svenskt. Med tanke på vilket starkt generellt samhälle det svenska är har det kvaliteter att vara stolt över och ett samhälle värt att positivt utveckla. Det är ledsamt och uttröttande att ta del av alla påhopp på Ebba B-T som jag tolkar bara försöker säga just det. Tänk att så många vänster- och naivister alltid vill missförstå och misstänkliggöra som en del av sin låga debatteknik. I Sverige gäller svensk lag alla jämlikt. Oavsett vilken partibok man tror på borde alla demokratiska krafter stå upp för att vi alla ska vara jämlika inför lagen! Visst företräder KD en del mycket konservativa åsikter. De sakfrågorna kan motståndare gärna argumentera emot. Som vanligt är det dock värdefullt att se helhetsperspektivet på de utmaningar man har.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/EWKGqP/mangfald-kraver-gemensam-etik

Gustaf Fridolin. Det är bland annat på grund av Miljöpartiets ohållbara migrationspolitik som Alliansen ”köpte” 2013 som Sveriges kommuner idag brottas med allt större sociala och ekonomiska problem. De flesta av oss som länge varit emot denna socialt- och ekonomiskt ohållbara politik argumenterar för en rättvis och hållbar migrationspolitik. Fridolins debattartikel är korkad och tar inte ansvar för den grundpolitik de företräder som skapat detta oacceptabla kaos. Ja, det är bedrövligt att MPs politik även skapat många problem för enskilda personer. Nej, Fridolin och andra naivister är inte finare människor än de flesta av oss som efterlyser en socialt- och ekonomiskt hållbar politik. Det är skönt att inte behöva se honom varje dag i svensk press.

 ”Det handlar inte om principer. För dem som vill avvisa så handlar det om känslor. Känslan av att ha kontroll, och viljan att väcka rätt känslor hos dem som lyssnar. Signalpolitik kallas det.” 
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/rAVQba/ni-vill-skicka-ut-dem--men-hur?fbclid=IwAR3bmoBHoiD1Bl7q8y-ipslLKa_Fsi0MvIgu1EhllnOHhtzHQmf2Nq4Woyo

Dagens stjärna
Erik Torstensson. Det är rimligt att SKL erbjuder 100% öppenhet kopplat till sin verksamhet.

”Så är det naturligtvis, men är det rimligt att en samhällsviktig och offentligfinansierad organisation styrs under så ljusskygga former? De gånger jag har kontaktat SKL, exempelvis för att ta del av underlag inför eller efter viktiga omröstningar, har locket på-mentaliteten varit tydlig: ”Vi har ingen skyldighet att ge dig den informationen eftersom vi inte är en myndighet utan drivs som en ideell förening.””
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ar-det-rimligt-att-skls-arbete-ar-sa-hemligt-26272

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar