söndag 21 juli 2019

Vi och inga andra

Någon annan
Du bär mest ansvar för ditt liv, inte någon annan. Det gäller i allra högsta grad när du blivit myndig. Är du av en annan uppfattning? Det är med andra ord ingen annans ansvar att se till så att ditt liv utvecklas rimligt bra. Visst är vi som kapitalsvaga och outbildade i stort underläge i förhållande till kapitalstarka och välutbildade. Då innebär det egna ansvaret att organisera sig för att rimligt rättvist få del av de värden som skapas i ett särskilt samhälle. Det egna ansvaret är centralt i ett fungerande rättssamhälle.
https://www.barnombudsmannen.se/for-dig-under-18/aldersgranser/

Det egna ansvaret för eget handlande är centralt för ett samhälle som vill fungera väl. Det egna ansvaret kan även inkluderas in i det demokratiska systemet. Där ska självklart de församlingar som fattar beslut också själva säkerställa finansieringen av sina beslut. Det är orimligt och farligt att ha en ordning som i Sverige där riksdagen fattar dyra beslut som ofinansierat tvingas på kommunerna. Vi måste få stopp på ett sådant beteende som leder mot ett ekonomiskt sönderfall. Jag anser också att det politiska egna ansvaret måste stärkas. Det görs bäst genom att vi väljare direkt får välja vem som blir en kommuns ordförande och Sveriges stadsminister. Att få till denna ansvarsordning i Sverige bör vara högt prioriterad. Riksdagens ofinansierade politik driver Sveriges kommuner in i ekonomisk kris. Ekonomisk kris i våra kommuner innebär ekonomisk kris i Sverige.
https://timbro.se/smedjan/sank-skatten-och-lagg-ned-landstingen/?fbclid=IwAR3-LndC97Aa_G1iPlHK9tvs9ODbCnSE3IRcesYtPKB8f3rwxVULzUqXHgI
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/kultur/mote-mellan-svenska-och-amerikanska-ud-angaende-asap-rocky
Jag delar också Björn Hasselgrens önskemål om att avveckla landstingen. Argumenten för det är många. Främst är att vi behöver en kommunreform där varje kommun måste ha ett befolkningsunderlag på minst 50.000 personer. Eftersom riksdagen mest jobbar med anpassningar av EU beslut kan dessa riksdagsledamöter med fördel arbeta med sjukvården och regionala utvecklingsfrågor. Politiken i Sverige, som har problem att attrahera tillräckligt många kompetenta politiker kan då fokusera på att bemanna EU, riksdagen och kommunerna. Ett onödigt demokratiskt forum kan med fördel avvecklas. Samtidigt stärker vi demokratin genom direktval av de högsta uppdragen, involverar invånarna mer direkt vid viktiga beslutsärenden och regionalt kopplade riksdagsledamöter får arbeta med att stimulera regionalt samarbete. Vad väntar vi på? Kommer dagens riksdagspartier driva igenom liknande förbättringar? Nej. Gång efter gång har det gjorts försök att genomföra olika förändringar från dagens läge. De misslyckas ständigt. Du och jag och många andra måste välja nya politiska alternativ som får mandatet från folket att göra det som blir bättre för oss invånare. Den förändringsmakten har vi så länge vi är en demokrati.

Dagens besvikelse
Donald Trump. Han är verkligen en mästare på att uttrycka sig mycket förnedrande mot oliktänkande. Tyvärr fungerar hans retorik på allt för många amerikaner. USA är i huvudsak skapat av migranter från hela världen. Det borde även Trump erkänna som en av framgångsfaktorerna till bland annat moderna amerikanska näringslivsframgångar. Inte minst många invandrade indier tillhör USAs IT elit. Det är sorgligt att konstatera att den så kallade ”fria världens” ledare, USA, har en sådan bedrövlig pilot i Vita huset. Visst har några av dessa kvinnor också uttryckt sig korkat. Det rättfärdigar inte Trumps beteende.
https://www.expressen.se/nyheter/donald-trump-slar-tillbaka-efter-rasistiska-attackerna/

Det är också anmärkningsvärt att Trump okunnigt lägger sig i ett enskilt rättsärende i Sverige. Visst lägger sig Sverige också i rättsfall i andra länder när svenskar anses felbehandlade. Det sköts då diplomatiskt. Att Trump sätter press på Sveriges regering på detta sätt är ett tecken i tiden. Små nationer och dess folk ska veta sin underordnade plats. Att Sveriges statsminister eller justitieminister inte har rätten att lägga sig i en rättsprocess som vi vill ska gälla alla jämlikt struntar han i. Att Löfven inte offentligt upplyst Trump och det svenska folket om denna ordning tycker jag är anmärkningsvärt. Jag anser att häktningen av ASAP Rocky är oproportionell. Det spelar ingen roll vad jag tycker, eller Trump, i Sverige ska svenska rättsregler och processer tillämpas jämlikt. Oavsett om du är en världskändis, miljardär eller en vit medelålders man som lever på försörjningsstöd.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/trump-jag-har-haft-ett-valdigt-bra-samtal-med-stefan-lofven

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Ja, tecknen är många om att Sveriges kommuner går en tuff tid till mötes. Sveriges  riksdag bär i huvudsak ansvaret för detta. Det är i huvudsak deras migrations-, integrations- och socialpolitik som starkt bidrar till den verklighet vi alla, förutom de ordentligt förmögna, kommer att känna av i sin löpande vardag. Tycker du att du redan känner av detta i bristande kvalitet kopplat till välfärdens kärnverksamheter? Det blir värre! Vi behöver välja nya demokratiska representanter som kan bidra till att vi efter nödvändig städning återigen kan få acceptabel utdelning för alla skattepengar.

”Det Lindesberg föreslog är en sorts motsvarighet till kanariefågeln i kolgruvan. Det är en förnimmelse om vad som kommer att hända när kommunernas framtida underskott glider in i nutiden: service som vi i dag tar som så självklar att vi inte ens funderar på den kommer att försämras, fördyras, eller helt enkelt försvinna, och de svaga kommer att lämnas i sticket av en välfärdsstat som en gång i tiden fyllde resten av världen av både avund och respekt, men som numera ter sig allt mer haltande och maläten.”
”En sak är tydlig: staten kommer att behöva gå in och ta över ansvaret för många av de välfärdssfunktioner som kommunerna över tid bara får svårare att mäkta med. Men något sådant görs inte på en fikarast; var i dag finns egentligen den politiska vilja och beslutsamhet som krävs för en sådan invecklad och riskfylld process?”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/filmjolk-till-lunch-ar-det-sa-mycket-att-braka-om-28640

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar