fredag 19 juli 2019

Stöld från kommande generationer

Överkonsumtion
Överkonsumtion av välfärd, av tjänster och anläggningar, som ska vara skattefinansierade innebär att dagens generationer ger sig själva mer välfärd än vi har råd med på bekostnad av framtida generationers välfärdsmöjligheter. Invandringens möjligheter och problem, den allt mer åldrande befolkningen, en kortsiktig spekulationsekonomi, allt för små reella pensionsavsättningar, en kraftig fortsättning av urbaniseringen, allt för billiga lån som driver upp attraktiva kommuners fastighetspriserna till orimliga nivåer och en västvärld som i panik pressar pengar som aldrig förr. Hur kan man tro att denna osunda ekonomiska verklighet plötsligt försvinner? Hur kan man tro att världen behöver en nyordning, ett nytt och hållbart samhällssystem. Inte det nuvarande kortsiktiga kapitalistiska, inte kinesernas statskapitalistiska, inte Ryssarnas oligarkkapitalistiska och inte Cubas socialistiska. Vem har en ny och hållbar samhällsmodell? Det kanske börjar bli hög tid för Devenismen! Tycker du att det är rätt av oss att idag överkonsumera välfärd på kommande generationers bekostnad? Snart är vi 8 miljarder invånare på jorden!
https://www.worldometers.info/world-population/
https://www.wwf.se/earth-hour/butiken/
https://www.nyteknik.se/miljo/larmet-overkonsumtion-av-kott-forodande-for-miljon-6876452

Dagens besvikelse
De som i riksdagen gjorde en Januariöverenskommelse. Det finns mycket i den demokratiskt märkliga överenskommelsen som ur mitt perspektiv är bra. I huvudsak är överenskommelsen dock i de mycket viktiga migrations- och integrations frågorna särskilt svekfulla mot våra svenska kommande generationer. Det finns gott om andra samhällen än de svenska som ser till sitt eget bästa. Sveriges riksdag ska i huvudsak se till svenskarnas bästa. Det innebär också kloka samarbeten med andra länders folk och humanitärt stöd till nödställda. Överkonsumtion av ”öppna hjärtan” kommer att leda till fler brustna hjärtan än hjälpta. Både i Sverige och ute i övriga världen.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/detta-vet-vi-om-s-mp-l-och-c-uppgorelsen

Mats Svegfors skriver läsvärt om Januariöverenskommelsen nedan. Vi får se vem som flyttar in i Sagerska palatset 2026 och bildar Sveriges nya regering med huvudkontor i Rosenbad. Jag tror det kan bli väldigt annorlunda från det många ser just nu. Vad tror du?

”Det är så trivialt men likväl så viktigt: allting tenderar att fungera utifrån sin egen verksamhetslogik. Mediernas rapporteringen om regeringsbildningen fokuserar på ”händelser och konflikter här och nu”. Politiska partier är å sin sida ”stigberoende”. Även om partierna vill ge företräde åt det allmännas intresse kan de inte bortse från sitt alldeles specifika partiperspektiv, d.v.s. egna traditioner och intressen, eller från egna väljares förväntningar på partiets uppträdande och ställningstaganden.”

”Ingen vet i dag vad som kommer att hända med partiernas opinionssiffror under mandatperioden. Ingen vet därmed vilka interna krafter i partierna som kommer att utlösas och som kan förändra spelplanen dramatiskt. Vem kommer att vara Liberalernas ledare när riktlinjerna våren 2021 ska dras upp för budget inför valåret 2022? Kommer Stefan Löfvén att vara partiledare hösten 2021? Är det oberoende av hur det går med opinionssiffrorna för Socialdemokraterna? Är det oberoende av vad som händer inom det parti som en gång hade hegemonisk makt? Kommer Moderaterna att bli et mer uttalat högerparti, ett ”Sverigedemokraterna light”? Alla vet vad Ulf Kristersson vill, men kommer han därvidlag att kunna råda över det som idag är hans parti?”

”Ett mönster med åtta olika och olikartade partier skapar möjligheter för det som i andra sammanhang har kallats en ”variabel geometri”. Föga förvånande har det tagit tid innan upplösningen av blocken har kunnat resultera i en nya geometrisk konfiguration i politiken. Partierna måste vänja sig. Detsamma gäller väljarna.”

”I Storbritannien råder politisk och inte minst partipolitiskt kaos. Partisystemet förtjänar inte att benämnas system. Politiska skiljelinjer skär på alla upptänkliga håll, inte minst inom partierna. Frankrike har inte längre några fungerande politiska partier över huvud taget. I Italien har partier ersatts av medieskapelser. Tyskland har haft ett tämligen robust partisystem efter andra världskriget som har klarat av växlande valresultat. Men nu riskerar det att krackelera. Ett intressant fall är Nederländerna, där partisystemet är extremt fragmenterat. Det tycks sakna all logik. Likväl har förmågan till samhällelig omställning varit betydande.”

”Förvisso har överenskommelsen aldrig syftat till att behandla all politik. Men om riktigt viktiga frågor inte finns med eller om de behandlas pliktskyldigt beror det endera på att parterna inte har kunnat enas eller på att frågorna inte har ansetts särskilt viktiga.”
https://www.globalutmaning.se/att-forverkliga-januarioverenskommelsen-mats-svegfors-om-regeringens-tilltrade/

Dagens stjärnor
Dagens stjärnor visar att det tveklöst finns klokhet utanför Sveriges riksdag som kan bidra till att Sveriges negativa utveckling kan brytas. Det går! Det finns stort framtidshopp om mer kunskap, erfarenhet och klokhet får vägleda Sverige politiskt framåt. Och Sverige är summan av oss alla som lagligt räknas in i vårt samhällsbygge! Oavsett bakgrund. Oavsett trosuppfattning. Oavsett bildningsnivå. Oavsett hudfärg. Oavsett bankkontots storlek. Oavsett sexuell läggning. Om jag får möjligheten att titta ett barnbarn djupt i ögonen tänker jag med rent samvete tänka ”jag gjorde allt jag kunde för att även din och dina klasskamraters verklighet skulle bli positiv”. It’s time for big changes! Gambatte!

Hamid Zafar. Vi kan så mycket bättre! Och att våra barn, alla, får en rimlig matchning att nå sin fulla potential är den viktigaste vägen mot fortsatt imponerande mänsklig utveckling. Zafar är kunnig, klok, handlingskraftig och värd att lyssna på!
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319495?programid=2071&fbclid=IwAR0Ascneh4e19J8D3NKBwkHqZ90SDsgZKO7HiwYmADSvAZoQAyxF09DQTGM

Håkan Boström. Nästan alltid mycket klok. Självklart måste vi sluta att dalta om vår värdegrund och entydigt stå upp för den i Sverige. Jag börjar med att citera hans kloka avslut i bifogad artikel som jag hoppas att du läser:

”I ett samhälle med tydliga normer, som agerar med styrka och självförtroende, kommer fler unga män att ställa sig på samhällets sida och färre att försöka riva sönder det.”

”1 av 76 kan tyckas som en låg siffra. Men då talar vi om hela befolkningen. Många undviker att utsätta sig för farliga situationer, som att gå ensam hem genom Göteborgsnatten.”

”Vad gäller brottsbekämpningen är det inte bara antalet poliser som måste öka utan även lagstiftningen som behöver skärpas. Det kan inte vara regeln att polisen griper brottslingar som nästan omedelbart släpps på fri fot. I det nu aktuella fallet var två av de misstänkta nyligen dömda för annan brottslighet.”


”Fattigdom eller ojämlikhet gör inte människor kriminella i sig (däremot kan ett starkt fokus på att berika sig individuellt i samhället ha en skadlig inverkan på moralen). Brottsligheten började gå upp i Sverige på redan 1960- och 1970-talen, från mycket låga nivåer, trots att jämlikheten då samtidigt fortsatte att öka. Vad som däremot minskade var den sociala kontrollen. Normer, inte minst inom familjen men även i grannskapet, spelar nämligen en avgörande roll för risken att hamna i kriminalitet, missbruk och andra sociala problem. Därför är offentliga insatser sällan särskilt effektiva om de inte utgår från att bygga förtroende och meningsfull gemenskap hos de ungdomar man försöker nå. I praktiken är det oftast bara något ett fungerande civilsamhälle kan klara av.”
https://www.gp.se/ledare/brottsbekämpning-kräver-ett-samhälle-med-självförtroende-1.16384270



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar