torsdag 25 juli 2019

Vem skulle du prioritera

En vård som inte levererar enligt ”samhällskontraktet”
Fungerande sjukvård är det viktigaste i ett samhälle. Alla kan oavsett ålder drabbas av behov av mer eller mindre snabb vård. När behovet finns kan minuter eller timmar bli avgörande för om vi blir botade eller inte. Med tanke på sjukvårdens stora utmaningar redan idag måste vi ta ett mycket kraftfullare grepp för att organisera den smartare. Av naturliga skäl innebär allt fler äldre äldre invånare behov av mer sjukvårdsinsatser. Parallellt med det har väl Sverige nu flest skjutningar och knivskadade inom EU? Även om vi struntar i att räkna per capita... Det är hög tid att "sticka upp huvudet ur sanden" och börja lösa de strukturella problem vi har inom sjukvården.

Alla verksamheter måste prioritera bland begränsade resurser. Det gäller självklart även inom vården. Hur skulle du prioritera resurserna mellan en traumapatient som blivit skjuten i en gänguppgörelse eller en kvinna som precis parallellt skulle få en mycket viktig bröstcanceroperation där timmar har stor betydelse? Löjligt scenario säger vänsterdebattörer och naivister. Nej, verkligheten för dem som känner till den. Vad tror du händer när dessa prioriteringar måste göras? Traumafallet, nästan alltid yngre män, prioriteras.

Många kvinnor drabbas av bröstcancer. De måste snabbt få relevant vård. Val av insats och snabbheten kopplat till insatserna får stor betydelse. Många män drabbas av prostatacancer. Val av insats och snabbheten kopplad till insatsen får stor betydelse. Jag är less på alla debattörer som vägrar förstå konsekvenser av olika politiska beslut. För det kan väl inte vara så att de helt enkelt saknar förmågan att förstå konsekvenstänkande? Vi andra, som förstår, behöver oavsett källan till deras inkompetens räddas från att liknande människor får maktpositioner.

”Patienter med prostatacancer i Uppsala har bland de längsta väntetiderna i landet. Medianvärdet är 132 dagar innan operation sker, att jämföra med riktmärket på 46 dagar eller hela landets mediantid på 92 dagar.”

”Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige. Varje dag får 25 män diagnosen. Det nationella riktmärket är att patienter ska opereras inom 46 dagar efter det att diagnosen är ställd. Inga landsting når dock upp till detta.”

”Blekinge placerar sig bäst i Sverige, med 62 dagars väntetid. Bland de allra längsta väntetiderna har Region Uppsala där mediantiden för en prostatacancerdiagnostiserad är 132 dagar, enligt siffror från Prostatacancerregistret, utfall 2018.”
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/prostatacanceroperation-drojer-5368432.aspx

Dagens besvikelse
Ann-Charlotte Martéus har rätt. Omsorgen är dysfunktionell om en äldre i behov av stöd under en månad får hjälp av fler än antalet dagar i en månad.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/54-vardare-pa-ett-halvar-det-ar-ren-misshandel/

Dagens stjärnor
Sarah Sjöström. Hon är ofattbart duktig år efter år efter år.
https://www.expressen.se/sport/simning/efter-en-timmes-somn-sjostrom-nast-snabbast/

Hans Egnell. Ja, det är inte ovanligt på vår jord att människor försöker bli av med ”Svarte Petter” i ett spel fullt av begränsade resurser.
http://www.fristad.eu/2019/07/den-sociala-exporten/?fbclid=IwAR3xti8qq8RbIcyX0AbHcT1PQJD_p_Pi_lqbUnomldfpAPXMRrDfq2dMoDc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar