onsdag 17 juli 2019

Vänsterpolitik leder inte mot en bättre framtid

Sanning eller konka
Det finns ett ordspråk som lyder: ”Den första generationen bygger, den andra förvaltar och den tredje fördärvar.” Som alla ordspråk uppstår de som konsekvenser av historiska berättelser om exempel efter exempel som lagt grunden för ett ordspråk. Personligen strävar jag efter att ständigt utvecklas men också att försöka bidra till att nya generationer får det bättre än tidigare generationer. Min morfars generation byggde grunden för det generella höga välståndet i Sverige. Min mammas generation förvaltade det generella välståndet rimligt bra även om de tillät det offentliga att växa sig allt för stort och vildvuxet. Mycket talar för att den tredje generationens politiska ointresse tillät det generella välståndet att avvecklas. Linda Nordlunds nedan bifogade ledare är relevant. Många nuvarande eller tidigare ledande politiker, i min ålder och yngre, borde skämmas över sin oförmåga att generationsrättvist stärka istället för att försvaga det generella välfärdssamhället. Botten på denna svenska nedgång kommer i nästa lågkonjunktur. Därefter tror jag svenskarna kommer att rösta på erfarna och ansvarsfulla ledande politiker som åter kan göra Sverige till det höga generella välståndsland vi kan vara.

Som vanligt i Sverige är många samhällsdebatter för kortfattade och de utelämnar för många misstankar om bristande verklighetsförankring. Nordlunds nedan reflektioner kopplade till bostadsmarknaden är bra men de, och många utredningar, negligerar en viktig verklighet. De svindyra andrahandshyror som många i storstäder betalar. Andrahandshyror som många gånger enligt hyresregleringarna inte är tillåtna. Andrahandshyror som berikar redan välbeställda eller felaktigt ekonomiskt gynnar 1a handshyresgästen som enligt hyresregleringen formellt i centrala stadsdelar betalar den marknadsmässigt allt för låga hyran. En andrahandshyra som bland annat gör det omöjligt för de flesta yngre att inom säg 5-10 år spara ihop nödvändig insats till ett bostadsköp. Ett bostadsköp som om det var möjligt många gånger skulle innebära en lägre boendekostnad per kvadratmeter än kostnaden för andrahandskontraktet. Sverige har en usel bostadspolitik som särskilt drabbar våra yngsta vuxna. Inte ok!

”Tidigare kunde medelklassföräldrar köpa villor och radhus i storstädernas förorter – priserna var lägre, ränteavdragen högre och inflationen åt upp lånen. Det är svårare i dag. Snittpriset för en villa på 120 kvadratmeter i Stockholm ligger på 6,7 miljoner kronor. Enligt en uträkning från Mäklarhuset krävs det därmed en kontantinsats på omkring en miljon kronor och en årsinkomst på nästan 1,3 miljoner kronor för att undgå det extra amorteringskravet. Även för par med bra jobb och hyfsade löner är det alltså svårt att få kalkylerna att gå ihop. Särskilt om man inte har kunnat göra en bostadskarriär.”

”Bostäder har för många varit en sedelpress de senaste dryga tio åren, men det är inget man kan räkna med i framtiden”, sa Swedbankekonomen Arturo Arques till Dagens industri nyligen. För den som inte hade ett eget förstahandskontrakt steg hyran under samma period. Enligt Blockets statistik har andrahandshyran för en etta stigit med 37 procent i Stockholm sedan 2014, och med 25 procent i riket. Samtidigt höjde politikerna trösklarna till den första bostadsrätten. Med krav på 15 procent i kontantinsats och sedan både ett första och ett andra amorteringskrav kändes det som att målsnöret hela tiden flyttades fram, snabbare än man kunde spara och gneta för att nå det.
Det är nämligen inte bara otur som gör unga föräldrar till losers i lånekarusellen. Det är decennier av direkt oklok bostadspolitik.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/varfor-ska-vi-unga-fa-det-samre-an-vara-foraldrar/
Dagens besvikelse
Att inte staten och Svenska kyrkan kan ge tydlig upprättelse till alla kvinnor som på 1600-talet mördades runt om i Sverige. Staten drev Trolldomskommissionen och Kyrkan verkställde häxjakten och dess straff. All idiotisk ”häxjakt” inom dagens sociala medier är vidriga men dåtidens var mycket värre. Varje organisation ska göra upp med sitt fula förflutna som en del i arbetet att undvika ny idioti.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Häxprocesser_i_Sverige

Dagens stjärnor
Unga moderater som kraftigt kritiserar Liberalernas kraftiga vänstersväng i dagens UNT. Uppsala kommun leds inte av något ”mittenstyre”. Uppsala leds bristfälligt av ett vänsterstyre som leder invånarna mot en sämre framtid.

”Är det vårt ursprung, att vi alltid varit ett tydligt alternativ till våra motpoler, som avses?” frågade sig Liberalernas kommunalråd Mohammed Hassan efter att hans parti kallades vänster. Under Hassans ledning valde Liberalerna att spräcka Alliansen i Uppsala och inleda ett aktiv samarbete med Socialdemokraterna och därmed gå emot partiets egen kampanj under valrörelsen.”
”På scener poserade Hassan glatt med Allianskollegor, i intervjuer pratades det om varför ett Alliansstyre behövdes i Uppsala och i debatter kritiserades Socialdemokraterna av Liberala företrädare. Sedan kom kappvändningen och ett “mittenstyre” i Uppsala blev ett faktum. Det var en dyster utveckling som såg de tydligt icke-liberala krafterna inom det gamla folkpartiet ta över. 
Nu står det klart att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna har valt att inleda budgetsamarbete med Vänsterpartiet. För att få igenom hela sitt nya budgetpaket har de styrande partierna gjort sig beroende av Vänsterpartiet och gett dem oinskränktbart inflytande.
Att ett parti som slår sig för bröstet för frihet och öppenhet väljer att sätta sig vid middagsbordet med ett parti som vill avskaffa privat ägande, går inte ihop.
Hassan påpekade att det ligger i Liberalernas DNA att “slå vakt om marknadsekonomi, företagsamhet och frihandel”, men som vi redan sett under det rådande vänsterstyret är detta inte fallet. Oviljan att sälja ut överflödiga kommunala verksamheter, otillräckligt med reformer för näringslivet och en ovilja att sänka skatten klingar väldigt fel med Hassans tidigare utlåtande. När budgetsamarbetet nu inkluderar Vänsterpartiet kommer denna utveckling bara fortsätta. Hur Liberalerna och Hassan tänkte där förundrar vi oss fortsättningsvis över. Så vad har detta budgetsamarbete kommit fram till? ”
”Uppsalas problem är sedan långt tillbaka påtagliga. Att vänsterstyret fortsättningsvis väljer att inte ta tag i dem är en björntjänst för hela Uppsala. Vi i Moderata ungdomsförbundet beklagar oss över Liberalernas vurmande för vänsterpolitik och ser med sorg på när Uppsala nu får ett helt renodlat vänsterstyre med en helt renodlad vänsterbudget.”
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/ett-renodlat-vansterstyre-med-vansterbudget-5363967.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar