söndag 30 juni 2019

Politikerveckan i Almedalen

Jippo på hög nivå
Än en gång är det dags för politikerveckan i Almedalen. Ett jippo på hög nivå i vårt lilla land högt uppe i de nordligaste delarna av vår värld. Tveklöst är Almedalsveckan fullt av skräp men samtidigt är det en vecka full av möjligheter att lära sig väldigt mycket om olika sakfrågor av väldigt kompetenta personer. Den som innan resan till Almedalen noggrant bestämmer sig för vilka sakområden man ska förkovra sig i, ett fåtal, kan kraftigt öka sina kunskaper inom det området på mycket kort tid. En av fördelarna är att man inte bara kan lyssna på kunniga personer, man får också chansen att ställa frågor som gör att man täpper till kunskapsluckor man gärna fyller med insikter.
I Dagens Samhälle bjuder Margit Silberstein på en "rolig" beskrivning av sina Almedalsminnen som är läsvärd.

"Brinnande pengar och Hitlers tokigheter lever kvar som minnen från Almedalen, liksom Göran Hägglunds tal om verklighetens folk, Håkan Juholts lansering av begreppet ”social demokrati”, Åsa Romsons beskrivning av vita medelålders män som miljöbovar och förre moderatledaren Bo Lundgren, som försvann valåret 2002. Lundgren åkte visserligen till Visby, men han höll inget politiskt tal. Enligt Moderaternas spinndoktorer skulle den dåvarande ledaren ”ransoneras” . Ingen kunde svara på var Bo Lundgren befann sig eller vad han gjorde. Ända tills en tidning hittade hela familjen på en badstrand."

"Sommaren 2006 hände också något som fick betydelse på riktigt. Det var första gången som de fyra borgerliga partierna gick till val tillsammans som en allians. En tidig morgon kallade de till presskonferens. Något stort och viktigt skulle presenteras. Alliansledarna var upprymda, inte minst Göran Hägglund, som sågs som vinnare av det som förestod. Alliansen hade gjort upp om att skrota fastighetsskatten. Socialdemokraterna fnyste. Men Göran Persson skulle senare hävda att det var den dagen, den 4 juli, som Socialdemokraterna förlorade valet. Han skrev i sina memoarer ett år senare att han skulle ha svarat med att frysa fastighetsskatten. Men att han inte orkade köra över Pär Nuder, som var finansminister."
Personligen hoppas jag att Nyamko Sabuni redan i sitt första Almedalstal tar avstånd från MP, V och Cs naiva och destruktiva migrationspolitik. Den delen av Januariöverenskommelsen måste stoppas. S fattar att den är destruktiv men prioriterade makten för nationens intressen. Eva Edwardssons debattartikel i SvD tycks äntligen ha öppnat ögonen hos fler!

Dagens besvikelse
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Ja, deras migrationsöverenskommelse är inte bara naiv, den är destruktiv. Innan Sverige uppvisat betydligt bättre integrationsframgångar är det mycket viktigt att inte kraftigt öka redan stora utanförskapsproblem. Tänk att de inte kan lyssna på en stor majoritet kloka svenskar som fattar denna enkla logik. Läs gärna Patrik Kronqvists reflektioner om denna naivism och dumhet nedan.

”Det uttalade syftet med reformen var att locka mer personal till bristyrken. Men migrationsforskaren Henrik Emilsson vid Malmö universitet har tidigare visat att invandringen främst ökade till sektorer där det redan fanns ett överskott av arbetskraft. Plötsligt fick Sverige invandring till yrken som tidningsutdelare, personliga assistenter och snabbmatspersonal. Reformen har också haft andra negativa effekter, visar Emilsson och Nahikari Irastorza i ett nyutkommet paper. Snittlönen för arbetskraftsinvandrare sjönk med 30 procent och matchningen på arbetsmarknaden försämrades; andelen som antingen var under- eller överkvalificerade för sina jobb ökade efter 2008.”

”Ett annat vanligt argument är att människor som försörjer sig själva bör få stanna. Men så enkel är inte kalkylen i en välfärdsstat. För att få arbetstillstånd kan det räcka med en månadslön på 13 000 kronor. Summan av de välfärdstjänster jobbinvandrare med låga inkomster mottar riskerar då att bli högre än skatteinbetalningarna, speciellt då de får ta med familjen och sysselsättningen bland medföljande vuxna är låg.”

”Efter snart elva år är det därför hög tid att regeringen förutsättningslöst ser över arbetskraftsinvandringen och framför allt formulerar vilka mål den vill uppnå med politiken. Men tyvärr innebär regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna locket på i frågan. Dagens regler ska ”värnas”, heter det i januariöverenskommelsen, även om vissa förbättringar för kvalificerad arbetskraft verkar vara på gång.”

”Även andra heliga kor borde ifrågasättas. Rut-avdraget har delvis sålts in som en integrationsåtgärd. Men i veckan visade nationalekonomen Johanna Rickne i en ny SNS-Studie att relativt få kvinnor i rut-företag har flyktingbakgrund. Andelen är faktiskt betydligt högre i traditionella städbolag utan subventioner. Däremot är kvinnor från andra EU-länder överrepresenterade i rut-branschen.”

”SNS-studien behöver inte vara ett grundskott mot rut-avdraget. Det har andra förtjänster, som att det har förändrat synen på svartarbete och att högproduktiva personer kan lönearbeta mer. Men resultaten borde beaktas innan man tar nya steg. Januarigänget väljer dock att storma vidare. Den här mandatperioden ska taket för rut tredubblas och dessutom ska avdraget utvidgas till att gälla även tvätt-, flytt-, hämt- och trygghetstjänster. När reglerna för asylinvandring har stramats åt med hänvisning till kostnader och påfrestningar på välfärden framstår det som både ologiskt och naivt att regeringen och dess samarbetspartier fortsätter att driva en politik för arbetskraftsinvandring som kan förvärra samma problem.”

”Att vi är ensamma om den politiken i hela västvärlden borde stämma till eftertanke.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/januariganget-ar-naivt-om-arbetsinvandringen/


Dagens stjärna
Svenska damlandslaget i fotboll. Imponerande spel mot Tyskland! Laget har lagkvaliteterna att bli världsmästare! Glömmer aldrig när de svenska herrarna vann brons. Glömmer inte heller när våra danska herrar otippat blev europamästare. Lagets kvalitet är avgörande för framgång. Som världens största sport är därför fotbollen en utmärkt metafor för hur framgångslag skapas.
https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/vm-bragden-ger-rejalt-miljonregn/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar