Vi ska nog vara lite tacksamma för att landet styrs av vänsterkrafter. Med tanke på hur svårt många offenliga arbetsgivare har att hitta kompetent personal borde lönerna rusa. Även om det är dumt. Eftersom även näringslivet lider av kompetensbrist är det imponerande att arbetsmarknadens parter ändå tycks tygla inflationstrycket. Ibland undrar jag om det är dumt att tygla inflationen. Ett sätt att kraftigt minska människors lånebörda kan vara att genom inflation minska lånetrycket. Men det skapar självklart andra ekonomiska bekymmer. Oavsett hur inflationen utvecklas är det bekymmersamt att vi i Uppssala och övriga Sverige har tiotusentals arbetslösa som inte har, eller saknar förmåga, att efter utbildning matcha kompetensbehoven.
https://www.riksbank.se/sv/penningpolitik/inflationsmalet/vad-ar-inflation/
https://www.dagenssamhalle.se/taggar/personalbrist
Det är brist på förskolelärare, brist på lärare, brist på undersköterskor, brist på sjuksköterskor, brist på poliser, brist på försvarspersonal och så vidare. Om vi struntar i kostnader så tar det flera år att gå från outbildad till färdigutbildad med de krav som de olika yrkena kräver. Visst vill vi att dessa kompetenskrav ska finnas? Vill du vårdas av en outbildad? Vill du att våra poliser ska vara ordentligt utvalda för att minska riskerna för korruption och dåligt bemötande?
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/november/personalbrist-haller-over-2600-vardplatser-stangda/
För att fixa de stora utmaningar vi har krävs nu ordentligt nytänkande. Hur gör vi för klara alla behov av insatser trots brist på kompetent arbetskraft? Många gånger går det säkert om vi tänker helt nytt. Var finns det helt nya tänkandet? Jag saknar alla reformförslag som krävs för att lösa dessa stora utmaningar. Våra barns positiva framtid står på spel. I vart fall alla miljoner barn som inte ärver miljoner från äldre släktingar. Och en sak är säker, räddningen är inte fler invånare som är mer eller mindre analfabeter.
Ett av många problem med den personalbristsituation vi har är att den i sig gör att de viktiga kompetenser vi har inte orkar med och lämnar sina yrken. Idag är det inte ”dålig lön” som skapar mest missnöje bland kompetenta offentligt finansierade, det är stress och otillräcklighet. En negativ cirkel som ansvariga arbetsgivare måste hitta lösningar på tillsammans med berörd personal.
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2015/november/personalbrist-leder-till-fler-incidenter-i-varden/
http://www.bt.se/ledare/etisk-stress-bakom-personalbrist/
För att klara de stora utmaningar Sverige har med att försvara den generella välfärden krävs flera parallella reformer. Allt fler äldre äldre och allt fler lågutbildade och långtidsarbetslösa utmanar kraftigt det generella välståndet i det särskilda samhället Sverige. Vissa liberalers önskemål om att avskaffa bidragen skulle inte bidra till den generella välfärden om det blev verklighet. Lösningen handlar om att äldre måste motiveras, och ses som den tillgång de är, att arbeta många fler år. Människor som får försörjningsstöd, som klassas som arbetsföra, måste göra arbetsinsatser och prestera resultat för att få bidrag. Näringslivet behöver stärkas. Skolan måste klara av att utbilda våra elever internationellt konkurrenskraftigt. Alla verksamheter måste tänka nytt för att möta behov på smartare sätt än idag. Självklart kan vi vända dagens negativa utveckling. Det kräver dock ett betydligt kompetentare politiskt ledarskap. Om vi gör oss attraktiva för de kompetenser som hela världen efterfrågar klarar vi att försvara det generella välståndet. Jag vill att vi blir så attraktiva. Det går, om man tänker på nya och moderna sätt. Vi vill väl att även kommande generationer ska ha några pensioner att leva på? Eller vill du att det ska bli ett ansvar för barnen, som i Estland? Hur går det då för alla barnlösa?
https://www.di.se/nyheter/experten-vara-pensioner-kan-raddas-om-staten-slutar-nalla/
Dagens besvikelser
De som inte stöttar att kommun och regionval skiljs från riksdagsval. Vart annat år kommun/regionval och varannat riksdagsval. Även om valdeltagandet sjunker till mellan 65-80 är det mycket bättre än nu.
Adam Cwejman på GP ger några värdefulla perspektiv som argumenterar för skilda valdagar. Om man vill rationalisera är det bättre att nationellt ha fem års mandatperioder och lägga riksdagsval och EP-val samtidigt, och inte blanda in kommunvalen. Riksdagen ägnar runt 70% av sitt arbete att anpassa Sverige till EU direktiv och lagar. Och i kommunerna spelar de politiska företrädarna mycket större roll än i Sveriges riksdag. I kommuner påverkar ledande politiker verkligheten varje dag, så är det absolut inte i Sveriges riksdag.
”I Sverige sker valen till riksdags, region och kommun samtidigt. Det låter praktiskt och ger säkert stordriftsfördelar för Valmyndigheten. Statsvetarna kan också glädjas åt högt valdeltagande.”
”På annat håll i Europa är valen helt åtskilda. Sverige hör snarast till undantaget. I Norge, Tyskland, Ungern och Österrike får inte valen hållas samtidigt. I Danmark, Belgien, Polen, Portugal och Irland kan teoretiskt valen hållas samtidigt, men ofta är datumen åtskilda.”
”Invändningen var, och består, att valdeltagandet riskerar sjunka om valdagarna skiljs åt. Men är inte ett lägre valdeltagande, som är en konsekvens av aktiva val genom skilda valdagar, att föredra framför ett artificiellt högt valdeltagande grundat i slentrianröstande? Och är det verkligen ett större demokratiskt problem med minskat valdeltagande än att väljarna inte hinner bilda sig en uppfattning om vad som står på spel i regionpolitiken?”
”Åtskilda valdagar innebär separata valrörelser. Vilket i förlängningen innebär mer medial bevakning, mer politisk debatt och att partierna är tvungna att ägna sig exklusivt år sjukvårdspolitiken under en avgränsad period. Alla de där synpunkterna och missnöjet som pyr kring sjukvården bland medborgarna kan då också kanaliseras i ett val i stället för att glömmas bort i tid till riksdagsvalet.”
”Ska lokalpolitiken verkligen betyda något behöver den faktiskt synas. Det räcker inte med att politikerna, som det så ofta efterfrågas, blir tydligare. Ingen tydlighet i världen kan kompensera för människans ändliga tid och uppmärksamhet.”
https://www.gp.se/ledare/vem-orkar-bry-sig-om-sjukvården-1.14246986De som driver miljö- och klimatförbättringsambitionerna utifrån en skapad ”vänstersanning”. Vi har tveklöst stora behov av att vårda vår planet bättre. Samtidigt är vänsterns och naivisternas lösningar okloka och i huvudsak känslo- och populiststyrda. Bifogad debattartikel skriven av tre forskare är läsvärd. Den är klok. Vad hjälper det när vänster- och naivistdrivna inte vill förändra sin etablerade sanning.
https://www.svt.se/opinion/klimatpanik-ar-det-storsta-klimathotet?fbclid=IwAR0y05Lqj-s2OzHaYXpNEJKLTfRIRsgww2FVwqIVBPx8R8btbhj7IzBDrRs
Dagens stjärna
Anna Ekström, utbildningsminister. Äntligen finns en tydlig regeringsambition att få till en rimlig studiemiljö för våra elever, och en anständig arbetsmiljö för våra lärare, på våra skolor. Inte en dag för sent. Det råder redan personalbrist i Sveriges skolor. Om lärarbristen inte ska bli ännu värre måste en ordentlig arbetsmiljöförbättring bli allvar.
https://www.regeringen.se/debattartiklar/2019/03/nu-ar-det-slut-pa-hoten-mot-larare/?fbclid=IwAR2c2rgMGofjWLRE49M7XKEeO3Y4-Qv3XVzqPHpNfJiFXU_rLlEZ84UOHZc