torsdag 28 mars 2019

Målkonflikter

Vi måste alltid välja och välja bort
Alla som kan tänka vet att livet ständigt handlar om olika val. Vi gör dagligen många val och det inkluderar att även välja bort. Vissa av oss människor väljer att göra riskfyllda val, andra gör mycket försiktiga val. Vi är alla unika. Några få av de mest riskbenägna tillhör våra rikaste. De flesta som väljer lagom riskfyllda vägval sover sannolikt bäst om nätterna.

Det har den senaste tiden återigen varit mycket tal om svenskarnas låneberoende. Det är "hälsosamt". Bland annat lyfts att amorteringskravet och insatskravet skapat mycket lägre prisuppgångar än tidigare. Självklart är det så eftersom bankerna inte bara kan fokusera på sitt fantastiska räntenetto utan tvingas att förhålla sig till enskilda människors ekonomiska hållbarhet. Insatskrav, amorteringskrav och en individuell hållbarhetskalkyl som ska klara 7-8% ränta borde kyla av marknaden. Ändå gör den inte det. Priserna sägs fortfarande stiga, även om det är betydligt lägre ökningar än tidigare. Borde inte detta innebära att det finns oseriösa långivare på finansmarknaden som går runt de nya kraven och fortsätter sätta många enskilda människor i ekonomiskt sårbara situationer? Har ansvariga myndigheter koll på detta? Lösningen på behovet av fler bostäder måste vara att det byggs fler prisvärda bostäder, fler bostäder som det stora flertalet har råd med. Oavsett om det är bostadsrätter eller hyresrätter. Inte att fortsätta att bygga upp en allt större skuldsituation som till sist riskerar att bli ett stort samhällsproblem. Och som jag skrivit om förr har många byggherrar inte sänkt några priser på nya bostadsrätter, de har bara sänkt det direkta priset per lägenhet och istället mycket ofta lagt skillnaderna i bostadsrättsföreningens samlade skulder.
https://www.di.se/nyheter/skuldbomben-du-inte-har-raknat-med/


Det är intressant att en effekt av att det blivit både dyrt att köpa bostäder i storstäder, och svårare att låna, får allt fler att söka sig till mindre orter utanför storstäderna. Ur ett "levande landsbygdsperspektiv" borde det vara ljuv musik för partier som vill stärka våra livskraftiga landsbygder, i huvudsak landsbygder i radier om säg 10 mil runt en storstad. De nuvarande amorteringskraven, insatskraven och hållbarhetsprövningarna kopplat till räntan bidrar till mer intresse för kransortsutveckling. Om dessutom ränteavdraget under säg 20 år helt avvecklas kommer intresset för kransortsutvecklingen få mycket positiv näring. Vad väntar de som bryr sig om landsbygdsutvecklingen på?
Dagens besvikelser
Stefan Löfvén. Han lyckades spräcka Alliansen och får bo kvar i Sagerska palatset. Good for him... Den som inbillar sig att Socialdemokraterna ”mår bra” har inte särskilt bra koll på läget. De tappar mark överallt runt om i landet och särskilt på orter där de länge dominerat stort. Både Socialdemokraterna och Moderaterna får jämsides med MP och L klassas som partier i kris. Att C i det läget, och med massor av pengar i ”stridskassorna” inte lyckas attrahera många fler väljare är mycket anmärkningsvärt.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/lofven-i-agenda-en-studie-i-verklighetsflykt/

Riksbankens ledning. Det är minst sagt besvärande att Sverige nu har minusränta, en redan mycket svag krona och nu rullar in i lågkonjunktur. Vilka instrument ska nu Sverige och övriga västvärlden använda för att försöka parera effekterna av en lågkonjunktur? Elda på med ännu mer billiga pengar med -500% ränta.... (ironisk). Shit, det är ett allvarligt ekonomiskt läge samtidigt som det i väst redan är politiskt turbulent. Tänk att det ska vara så svårt att driva en ansvarsfull politik i tid som minskar kraften i dåliga tider : (. Den långa och korta räntan i USA är på samma nivåer och Tysklands ekonomi bromsar kraftigt in. Snart kommer agnarna skiljas från vetet... Vi behöver kompetenta, erfarna och nytänkande politiska ledare med positiva framtidsvisioner. Framtidsvisioner som kan ”bära” oss igenom en mer eller mindre lång lågkonjunktur.

Dagens stjärnor
De som bestämmer i Rockland county i New-York state, USA. Vissa liberala varianters anhängare får ursäkta men i målkonflikten mellan den enskildes fria val och flockskyddet mot allvarliga sjukdomar som smittar lätt väljer jag flickskyddets väg. Jag har flera gånger historiskt bloggat om problemet med att allt fler väljer att inte vaccinera sig. Ska nej till vaccinering bland vuxna matchas mot nej till gratis sjukvård om de drabbas? Målkonflikter inkluderar ofta ekonomiska aspekter, även om vissa varianter av liberaler inte anser det moraliskt relevant att ”ta i”. Politiker har ansvar för skattebetalarnas pengar. En begränsad ekonomi innebär massor av målkonflikter. Det finns gott om partier som låtsas som att dessa målkonflikter inte finns. Det är oklokt och oseriöst att rösta på sådana partier.
https://omni.se/ovaccinerade-barn-i-new-york-forort-stoppas-fran-att-vistas-pa-offentliga-platser/a/op3bmB
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/27/new-york-forort-forbjuder-ovaccinerade-barn-att-vistas-pa-offentliga-platser
https://www.synonymer.se/sv-syn/målkonflikt

De huvudägare som tog sitt ägaransvar och krävde att Swedbanks VD nu fått sparken. Även bankens ordförande borde få sparken. Årsarvodet för att vara ordförande i Swedbank är mycket högt, till exempel runt fyra gånger så högt som det arvode jag får för att företräda Uppsalaborna. Bankens styrelse och högsta ledning har kraftigt skadat aktieägarna genom att inte sköta det förvaltningsuppdrag de har på ett professionellt sätt. I en mycket reglerad bransch. Jag hoppas att de ansvarsförsäkringar, som de flesta styrelseledamöter har i välbetalda styrelseuppdrag, långt ifrån täcker de ekonomiska straff som sannolikt kommer att riktas mot bland annat VD och ordföranden. Hela idén med det personliga ansvaret är att det ska göra ordentligt ont om man missköter sig. Det är en enorm aktieägarskada som återigen drabbat Swedbanks ägare. Och massor av oro bland kunder och Swedbanks personal. Målkonflikten mellan kortsiktig bonustörst och långsiktigt ansvarstagande är en styrelses uppgift att hantera ansvarsfullt.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bonnesens-nya-bakslag-storagarna-rostar-nej-till-ansvarsfrihet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar