tisdag 19 mars 2019

Ansvar och befogenheter

Statens huvudansvar
Det är ingen hemlighet att riksdagen allt för länge bedrivit en ohållbar migrationspolitik. I den verkliga världen skulle även kraftig invandring av globalt attraktiv arbetskraft sätta ett samhälle under stor press. Särskilt ett samhälle fullt av regler som gör det trögt att även få in mycket kompetenta och erfarna människor på arbetsmarknaden. I Sverige har vi både haft en i förhållande till befolkningen kraftig invandring parallellt med att många invandrare är långt ifrån de kunskaper och kompetenser som arbetsmarknaden efterfrågar.

Jag blir alltid glad när ansvarsfulla tjänstemän vågar uttrycka sig tydligt och kritiskt mot idiotiska, och oansvariga, politiska förslag. Läs gärna generaldirektören för Migrationsverkets svidande kritik mot C, MP, S och Ls rättsosäkra, orättvisa och mycket dyra migrationspolitik. Sverige behöver en ansvarsfull politik. Socialdemokraterna visar tydligt att de driver på en politik de inte tror på enbart för makten och för att Centerpartiets Allianssvek ska bestå. Usch!
https://www.dn.se/nyheter/politik/migrationsverket-om-forlangd-asyllag-far-konsekvenser-vi-aldrig-tidigare-sett/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vm4prX/migrationsverket-kritiserar-regeringsutkast

Länge har jag ansett att staten, i förhållande till kommunerna, måste ta ett större ekonomiskt ansvar för de stora problem som migrationspolitiken skapar. Äntligen höjer även SKL (Sveriges kommuner och landstings samarbetsorganisation) rösten för att den ordningen måste bli verklighet. Befogenheter och ansvar måste starkt hänga ihop. Idag kan inte ens kommuner säga nej till mottagande av invandrare som anvisas av staten. Det borde i sig innebära ett ökat och mer långsiktigt ansvar för staten att kompensera berörda kommuner för de extra ansträngningar detta innebär i kommunernas verklighet. Det är en grundläggande ordning att befogenheter och ansvar tydligt ska följa varandra. Den under lång tid ohållbara migrationspolitiken är helt rikspolitikernas ansvar och därför ska de också stå för den kraftiga nota migrationspolitiken skapat. När vi talar om många analfabeter, från väldigt annorlunda kulturer, och inte kompetensinvandring är integrationsutmaningarna mycket större än vad väldigt många rikspolitiker fattar.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/mer-pengar-ensamkommande-26671
Nu öppnar också Uppsalas vänsterstyre i minoritet upp för att vissa socialt utsatta ska särbehandlas i Uppsala. De ska få tillgång till sociala bostäder, det vill säga återigen boenden som skattebetalarna betalar för. Och särskilt handlar detta om de ensamkommande som inkluderas i "gymnasielagen". En helt sjuk lag som både är orättvis och rättsosäker. Alla kostnader kopplade till dessa individer ska bäras av de partier som röstade igenom den, och av staten. Det är helt orimligt att till exempel Uppsala kommun ska särbehandla just denna grupp på detta sätt. Det är också anmärkningsvärt att den socialdemokratiska ordföranden för Socialnämnden också säger att de som enligt plan tillfälligt ska få bostad typ "inte ska förlora sin bostad efter ett år om de inte hittat ett eget boende...." Att slira på likabehandlingsregler är en väldigt korkad utveckling.
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/oklarheter-kring-vem-som-ska-fa-bostadshjalp-5244659.aspx

Dagens besvikelse
De som fortsätter att vägra inse vad en oansvarig migrationspolitik skapar för konsekvenser i våra lokala samhällen. Migration i sig är inget problem. Volym och kompetensprofiler kopplade till migration har däremot stor praktisk betydelse. Och särskilt besvärande är det när inte likabehandlingsregler tillämpas. Godtycklighet kopplat till "ömmande skäl" är en idiotisk miljöpartistisk och ohållbar väg framåt. En väg som tyvärr fler partier tycker är bra.... Återigen saknar godhetspopulisterna förmåga att inse konsekvenserna av sina ställningstaganden.
Karin Pihl bjuder nedan på sin frustration över hur illa svensk skolpolitik i kombination med annan dålig politik gått.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/rusta-lararna-med-auktoritet-i-en-allt-mer-valdsam-skola-26655

Dagens stjärna
Jan Larsson. Tidigare Socialdemokratisk statssekreterare, på regeringskansliet, samt ministerkandidat. Han är mycket kritisk mot Socialdemokraternas makthunger. Han är också mycket kritisk mot att inte kommuner och staten satsar mycket klokare på yrkesutbildningar. Trots att han talar i egen sak, har han rätt. De borde lyssna betydligt mer på vad han säger.
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/mitten-eller-vanster-gal-eller-tan-6951198?fbclid=IwAR1udQrS-c6MB-zH04Ds0kv5ENba7yRWk98cFw7gVmnbbbgEJdcQUQmetKc
https://www.di.se/nyheter/utbildningar-for-mangmiljardbelopp-blir-inte-av-kommunerna-behover-ta-ansvar/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar