onsdag 6 mars 2019

Det svänger inom demokratin

Nollsummespel
Politik är ett nollsummespel. Det finns ett givet antal röster som partier tävlar om. De flesta partier är mer eller mindre duktiga på att rikta in sitt röstfiske mot de personer som ett partis politik lättast kan locka. Eller de personer som kan lockas av en viss profil på säljarna för ett parti. I nuläget har Uppsala-Ebba stora framgångar. Tidigare var det Centerpartiet som tog en och annan moderatväljare. Nu är det KD som attraherar en och annan väljare till KD nationellt. Ur lagperspektiv är det "kanibalisering" men självklart viktigt för de enskilda partierna hur mycket väljare de lockar. Det påverkar förhandlingskraften. Det påverkar partiekonomin. Det påverkar antalet poster ett parti får tillsätta. Ja, ja, det är tveklöst så att vi bevittnar ett mycket rörligt politiskt landskap. För var det Annie Lööf som var den lysande partiledaren, nu är det Ebba Busch-Thor. Men vad är det som händer inom svensk politik? En sak är säker, Socialdemokraterna har lyckats att strategiskt bryta Allianssamarbetet. När man lyssnar på flera av sosseministrarna kan man inte tro annat än att Socialdemokraterna faktiskt kommer att leverera på många av de överenskomna 73 punkterna. Varför gör de det, när det inte är i linje med deras politik? Självklart är det en del av ett maktstrategiskt tänkande. Och i den bästa av världar är det också ett uttryck för att de som pragmatiker tagit chansen att reformera vissa områden som de länge själva velat reformera men som tidigare ansetts omöjliga att ta i. Vi får se vad som händer. Många av punkterna är bra. Inriktningen i migrationspolitiken är kass. Det kommer med all sannolikhet vara stökigt på "dansgolvet" under lång tid framöver. Fältet är öppet för nya politiska initiativ som är mer nutidsorienterade än ”gammelpartierna”.
https://www.expressen.se/nyheter/rekordsiffror-for-kd-fortsatter-att-oka/
https://www.expressen.se/nyheter/lag-tilltro-till-demokratin-i-sverige/
Dagens besvikelse
Vi måste snabbare lära oss att bättre förhålla oss till Internets alla lockelser och fällor. Jag är övertygad om att nätet bidrar till att den psykiska ohälsan ökar. Ett av skälen är att våra barn och unga på grund av ständig nätnärvaron får för lite sömn.
https://www.expressen.se/ledare/ar-det-skarmarna-som-gor-allt-fler-unga-deprimerade/

Dagens stjärna
Emanuel Macron. Trots alla motgångar på hemmaplan, trots starkt parlamentariskt stöd, står han upp för att Europa måste skärpa sig och göra sig mer konkurrenskraftig. Precis som jag skriver i min bok är EU samarbetet geopolitiskt nödvändigt och fullt av möjligheter. Men samarbetet måste fokusera mer, jaga korruptionen och göra klubben mer folkligt legitim. På många sätt är Europaparlamentet maktlöst.
https://www.dn.se/debatt/for-en-fornyelse-av-europa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar