måndag 18 mars 2019

Balans

Inte bara åt ett håll
Ett litet samhälle som det svenska, i alla dess lokala former, har inte råd att missa möjligheterna att matcha varje invånare individuellt att nå sin fulla potential.

”I Stockholmsprovet får killar högre poäng än tjejer. Effektens storlek tyder på att var tredje pojke får för lågt slutbetyg i matematik, enligt forskare vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, som har jämfört slutbetyg och provresultat mellan åren 2012 och 2017. Till omfånget är det en liten studie, men fyndet är inte unikt, varken för Stockholm eller Sverige - det är ett internationellt fenomen.”

”En forskare vid MIT i Massachusetts konstaterade i en studie av 4490 elever att mellanstadielärare gynnade flickor när de satte mattebetyg. Tre år senare hade pojkarna gjort mindre framsteg än flickorna - och de flickor som fått för höga matematikbetyg var mer benägna att välja ett naturvetenskapligt spår i high school än andra. De hade fått god självkänsla.”


Förväntningar spelar roll, kort sagt. Om lärarna väntar sig föga av pojkarna, presterar pojkarna sämre. Och känner killar på sig att de diskrimineras är det förstås demoraliserande. Varje form av betygsdiskriminering i skolan är oacceptabel. Och pojkar som tappar sugen i skolan och inte utbildar sig är ett veritabelt samhällsproblem.”

”Vill man tänka utanför lådan kan man ju testa att sätta två betyg, ett på klassrumsinsatser och ett på kunskaper. Då skulle styrkorna, både hos de kloka och välorganiserade och de mer röriga men smarta, synliggöras.”

Den sista meningen ovan är viktig! Vi kan bättre än nu i Sverige. Vi måste kunna bättre än nu i Sveriges olika delar. Vår konkurrenskraft står på spel. Och när vi talar om hur viktigt det är att flickor och pojkar behandlas jämlikt måste vi också inse att det finns tecken på strukturell diskriminering även av pojkar.
https://www.expressen.se/ledare/konsdiskriminering-i-skolan-maste-tas-pa-storre-allvar/

Dagens besvikelse
Liberalerna. Jag håller med Lotta G om att det är viktigt att ha koll på verkligheten när partier kampanjar. Självklart har inte den avgående Björklund full koll på partiets annonskampanjer men detta klanteri borde de i nuvarande läge bjuda på. Eller så är det ett smart reklamtrick för att få massor av gratis uppmärksamhet om att man är ett utpräglat storstadsparti. Jag tillhör dem som hellre drar till Paris än till Piteå. Båda platserna börjar på P men stor-Paris är befolkat med fler människor än hela Sverige och bjuder på en härlig variation av det mesta. Utbudet av olika typer av människor, restauranger, kulturplattformar, nattklubbar, bildningsplatser och så vidare är ofantligt mycket större i Paris än i Piteå. Trots det kan man tycka att de som är representerade i Europa parlamentet för svenskar ska stå upp för ett väl fungerande Sverige.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/ls-annons-om-tag-till-pitea-slar-rekord-i-tondovhet/?fbclid=IwAR0Vf6xPWlcryBmu-XjvDWL_EUJE3_4vipFhWWoPMOypulPwnXes8BkjA4w
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/liberalernas-misstag-det-gar-inga-tag-fran-pitea

Dagens stjärna
Adam Cwejman. Nej, staten ska inte registrera vilken ras vi anses tillhöra. Miljöpartister går snett, igen. Homo sapiens sapiens är vi alla som kallas människor. Födelseland skulle kunna vara intressant att känna till kopplat till befintliga demografiska data. Då skulle eventuella kulturella särskiljande drag tydligare framgå. Som till exempel att människor från vissa kulturer är mer benägna än andra att bilda sig. Då skulle till exempel mer insatser kunna satsas på att särskilt uppmuntra människor födda i Norge om det visar sig att de är överrepresenterade bland de sämst utbildade. Det är lätt att förstå att de flesta svenskar idag tycker att Liberalerna och Miljöpartiet gjort sitt i den lagstiftande församlingen.

”Att en miljöpartist vill att staten ska registrera ras och etnicitet framstår möjligen inte som lika farligt som om exempelvis en nazist skulle kräva motsvarande (vilket de gör!). Det sker ändå med syftet, som Elmi uttrycker det, att motverka diskriminering och att arbeta för jämlikhet. Men vad spelar det för roll vad hennes avsikter är om de negativa konsekvenserna finns att beskåda i samtliga länder som använder sig av liknande statistik?”
”En stat som registrerar medborgares sexuella läggning, påstådda ras och etnicitet är en stat som inbjuder till att det används i politiken. Det blir en stat som måste avgränsa, kategorisera och ytterst vara ansvarig för att politik förs och utvecklas med den statliga databasen som grund. Hur kan en riksdagsledamot blanda ihop antirasism med statligt sanktionerad raspolitik?”
https://www.gp.se/ledare/släpp-raspolitiken-miljöpartiet-1.14060096

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar