fredag 29 mars 2019

Vem får inte mat

Utan mat blir vi hungriga
Mat är helt nödvändigt för vår överlevnad. Som barn minns jag mycket väl en Asterix & Obelix film där de sjöng ”Äta bör man annars dör man, äter gör man ändå dör man”. Se gärna youtubeklippet nedan som snart kanske blir olagligt att länka till...  Ja, ja visst är det så att vi alla dör men fram tills dess lever vi och då vill de flesta av oss äta god och hälsosam mat. Att kunna frossa i mat som vi svenskar i nuläget kan göra är dock ingen självklarhet för hundratals miljoner andra människor på vår jord. Vår matförsörjning är av central betydelse för vårt välbefinnande och vi får vare sig vara miljöovänliga eller naiva när vi säkerställer förmågan att matförsörjning våra nu 10 miljoner invånare. Både i fredstider och under tider av väpnade konflikter. Du som vill förstå vad som annars händer kan ta del av till exempel allt hemskt som drabbar civilbefolkningen i Yemen. Inte minst många barn far mycket illa på grund av matbrist.
http://www.millenniemalen.nu/blog/tag/matforsorjning/
https://youtu.be/GHayaMoTg1c

Under det senaste kommunfullmäktige debatterade Uppsala kommun mitt önskemål om att revidera målsättningen om 100% ekologiska matinköp inom Uppsala kommun. Målsättningar ska vara ambitiösa och kloka men inte felaktiga och okloka. 100% målet är oklokt, till och med ansvarslöst och bör omformuleras. Nedan referat från den artikel jag nyligen fick publicerad i UNT.

"Ingen människa ifrågasätter att mat och dryck är bland våra viktigaste energikällor. Det är livsavgörande energikällor. Människans klimatpåverkan måste tveklöst begränsas för att avvärja en planetär katastrof i takt med att vi snart blir tio miljarder människor på vår jord. Efterfrågan på mat förväntas öka med drygt 50 procent till år 2050. År 2050 kämpar också flera lokalt aktiva partier för att Uppsala ska ha över 100 000 fler invånare. På endast 30 år får Uppsala kommun ett ännu svårare civilförsvarsuppdrag än i dag då 325 000 munnar i krissituationer ska kunna mättas, i stället för 225 000."

"Och Sveriges befolkning ska vara världens testmiljö för att ställa om. Det är inte alltid klokt. Svaret från MP:s Rickard Malmström, kopplat till en debatt 25/3 om att revidera målsättningen i Uppsalas kommunfullmäktige, vittnar om partiets oförmåga att också se till närsamhällets bästa. Jag är mycket stolt över att Uppsala kommun länge haft en bred politisk enighet om höga förbättringsambitioner inom miljö- och klimatpolitiken. Redan under alliansens ledarskap fick Uppsala 2013 Världsnaturfondens (WWF) erkännande som Sveriges bästa klimatstad, och vi blev nästan världens bästa. Den breda politiska enigheten om det ambitiösa miljö- och klimatarbetet fortsätter och 2018 fick vi åter erkännandet av WWF som bäst i Sverige och lyckades också utses som bäst i världen."
https://www.unt.se/asikt/debatt/global-matforsorjning-och-civilforsvarsformaga-5251818.aspx

Hur mycket är ett människoliv värt? Hur många färre munnar kan mättas på vår jord om vi driver "ekologiskt" jordbruk till absurdum? Och på vilket sätt är det klokt att ha kvar okloka målsättningar inom Uppsala kommun?
Dagens besvikelse
En god vän som missbrukat mitt fulla förtroende.

Dagens stjärna
Linda Nordlund. Ja, eftersom jag mest får kalla mig ideologiskt liberal är det ett tecken i tiden att Liberalerna är usla på att fånga upp den stora potentialen av liberala väljare. Jag törs påstå att över 60% av svenskarna i någon form är mest liberaler. Hur kan det gå så illa att inga partier som gärna vill förknippas med en liberal inriktning inte lyckas bättre? Skälen är många men främst har de blivit inåtvända och självupptagna politiska verksamheter. Därutöver har de tappat förmågan att bra kombinera ideologiskt kompass med pragmatism kopplat till verklighetens problem. Ja, Björklund, vilka är dina ursäkter?

”Har de så svårt att hitta kandidater som lockar väljare att de prompt måste ha kvar en som konstaterats olämplig?”

Liberalerna har två mandat i Europaparlamentet. Det ska mycket till för att de ska få behålla ens ett. I den första opinionsmätningen fick de bara fem procent, nästan en halvering av valresultatet 2014, och farligt nära spärren. Sammantaget befinner sig Liberalerna i ett riktigt uselt läge”

”Hur kan man köra ett parti så fullständigt i botten? Fråga Jan Björklund.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/hur-kan-man-kora-ett-parti-sa-fullstandigt-i-botten/

P.S Bara 473 miljarder kronor som engångskostnad för att lämna EU. Det var mycket lägre kostnad än jag trodde.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/50pox1/eu-kraver-473-miljarder--for-att-fortsatta-forhandlingarna?fbclid=IwAR20TB2-gBA29V1Wi1KtR4quLonuK0AxtVFZrAOwJCHGajY8IhKcZpjUTWU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar