lördag 16 mars 2019

Ny omröstning

Vilka frågor lämpar sig för folkomröstningar?
Vår demokrati måste återvinna legitimitet. Den har förtroendekris, med all rätt. Partierna och de flesta av dess företrädare har tappat fokus. Fokuset är inte längre de invånare de ska tjäna. På tok för mycket fokus, bland allt för många politiker, är inåt i deras partier och på egennytta. Jag tycker inte att politik ska vara en karriär utan ett samhällsengagemang som i huvudsak kombineras med ett ”riktigt” arbete. Det är vare sig bra för demokratin eller för välståndsbygget med ledande politiska företrädare som saknar flera års arbetslivserfarenhet. Arbetslivserfarenhet som inte är politikerkopplad. Ta Sara Skyttedal som ett exempel. Hon är tveklöst stridslysten och en duktig retoriker. Men vilka företräder hon? Är det en relevant fråga? Jag tycker det i en representativ demokrati. Skyttedals CV innehåller främst ordförandeskap i KDU och som kommunalråd i Linköping sedan 2016. Mig veterligen utan anknytning till Linköpings kommun. Nu vill hon till Europaparlamentet. Du får gärna tycka annorlunda men jag anser inte att den representativa demokratin fungerar när vi har ”broilerpolitiker” som både saknar ordentlig arbetslivserfarenhet och personlig stark anknytning till dem man ska företräda. Den vitalisering av demokratin som behövs behöver utformas på ett sätt så att broilerkarriärer inom den representativa demokratin inte blir möjligt. Precis som i alla andra sammanhang borde uppdrag villkoras med rimliga erfarenhetskrav.

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/politisk-broiler
https://www.dalademokraten.se/artikel/kultur/broilerpolitiker-urholkar-demokratin
https://www.etc.se/val-2014/broilers-den-nya-generationens-politiker
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/de-broilers-som-styr-sverige-behover-livserfarna-kolleger/

Ett sätt att betydligt bättre än nu känna av invånarnas inställning i sakfrågor är genom folkomröstningar. Folkomröstningar som kan vara rådgivande eller beslutande. Rådgivande är enklare än beslutande trots att de kan upplevas som förpliktande av många invånare. Beslutande i komplexa frågor som till exempel BREXIT är mycket tveksamma. Den representativa demokratin är framförallt lämplig vid komplexa frågeställningar där det är rimligt att de som röstar ordentligt satt sig in i för och nackdelar kopplade till olika ställningstaganden. Britterna borde aldrig ha haft annat än en rådgivande omröstning. Däremot finns stora men betydligt enklare frågor som invånarna med fördel skulle kunna få besluta om. Svåra frågor men viktiga att seriöst ta i i en tid där vi behöver ett demokratilyft, ett Demokrati 2.0. Om nu britterna återigen får rösta om BREXIT eller ej är det djupt demokratiskt störande. Politikeransvaret behöver sannolikt lagligt stärkas i Demokrati 2.0. Hur gör man det i en verklighet där politikerna som sitter vid makten också är lagstiftare? Folket gör ”revolution” i en eller annan form. Framtiden är spännande.
https://www.expressen.se/nyheter/britterna-rostar-om-att-forlanga-brexit/
http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/folkomrostning/
Dagens besvikelse
Brenton Tarrant. Vilken fruktansvärd människa. Det är tragiskt att det finns liknande sjuka människor.  Det är inte bara vidrigt att agera på liknande sätt som Tarrant, det är mycket ointelligent. Tveklöst kan vi alla starkt ogilla andra människors beteenden och åsikter, men att till exempel generalisera utifrån hudfärg eller religiös övertygelse är korkat. Varje människa är unik. Och ska dömas unikt utifrån sina gärningar. Tarrant är ett avskum som inte gjort något annat än skada för oss alla.
https://www.expressen.se/nyheter/reste-varlden-runt-och-radikaliserades/
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/40-tal-doda-i-terrorattack-i-nya-zeeland
https://www.gp.se/ledare/terrorn-kommer-inte-att-segra-1.14017226

All extremism är destruktiv! All extremism ska motverkas.
https://www.expressen.se/ledare/ta-de-hogerextrema-terroristerna-pa-allvar/

Dagens stjärna
Adam Cweijman.
Innan vi börjar ”tulla” på alla våra äldres välbefinnande ska allt förutom välfärdens kärna avvecklas. Borde inte det vara en självklar prioritering för ett medmänskligt och respektfullt samhälle. I nästan alla kulturer runt om i världen har befolkningen stor respekt för de äldre och erfarna. Det är bara i delar av västvärlden som de äldsta ses som en belastning istället för en tillgång. När lågkonjunkturen slår till tvingas politiken prioritera. Vad prioriterar du?

”Mängden pengar som ska sparas är relativt många andra utgiftsposter i kommunen obetydlig. Men åtgärden drabbar de berörda väldigt hårt. Det handlar om sämre nattbemanning inom hemtjänsten, indragen träffpunkt för äldre och minskat stöd till kulturskolan för barn.”
”Låt oss betrakta dessa besparingar från de berördas perspektiv: Hemtjänsten är för många äldre livsviktig. Den möjliggör ett välfungerande liv utanför äldreboendet. Hur tänker dessa människor, varav vissa får minskad hemtjänst, när de uppdagas att exempelvis kommunala bolaget Got event brände bort 60 miljoner kronor i rena förluster på Ridsports-EM?”
https://www.gp.se/ledare/göteborgs-pensionärer-betalar-för-slöseriet-1.13997336

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar