måndag 11 mars 2019

Utvecklingsdriv och godhetspopulister

Den som slutar att utvecklas tappar konkurrenskraft
Det ständiga lärandet är inte bara en fantastisk möjlighet, det är en nödvändighet för alla som vill vara konkurrenskraftiga. I takt med den våldsamma farten i teknikutvecklingen blir snabbt gammal kunskap värdefulla referensramar men inte tillräckliga för att personligen och i grupp konkurrera framgångsrikt med individer och grupper som ständigt lär om snabbare. Eftersom det är denna verklighet vi befinner oss i borde arbetsmarknadens parter skrota grundregeln ”först in sist ut”. För enskildas skull och för vår gemensamma konkurrensförmågas skull ska rätt parametrar avgöra vilka som tyvärr då och då måste lämna en verksamhet på grund av vikande konkurrensförmåga. De personer och de grupper som håller sig konkurrenskraftiga behöver sällan frukta problemet med övertalighet.

Bifogad artikel är ”bara” ett fantastiskt exempel på alla tekniska framsteg som Bill Gates tror kommer att påverka många redan under 2019. Vi måste, och vi kan, hålla oss konkurrenskraftiga. Det förutsätter dock att vi har utvecklingsdrivande ledare. Vi har för få av dem inom politiken idag. Det drabbar särskilt våra svagaste i våra unika samhällen runt om i Sverige.
Bill Gates lista över 10 genombrottstekniker:
  • Robotars fingerfärdighet. Avancerade robothänder som får AI att utföra saker snabbare, men också gör det enklare att agera i obekanta miljöer.
  • Ny kärnkraftsvåg. Fissions- och fusionsreaktorer som genom sin utformning bidrar till minskade koldioxidutsläpp.
  • Att förutspå för tidigt födda barn. Ett blodtest som varnar för förtida födsel med stora potential att rädda många barns liv.
  • Pillersond. En sväljbar enhet som kan visa bilder från matsmältningskanalen och även ta vävnadprover.
  • Personaliserade cancer-vaccin. Behandling som använder kroppens eget immunsystem för att målsökande sätt angripa tumördrabbade celler.
  • Kofria hamburgare. Såväl växtbaserade som labbodlade köttalternativ som drastiskt minskar koldioxidutsläppen från livsmedelsindustrin.
  • Koldioxidfångare. Ekonomiskt gångbara tekniker för att absorbera koldioxid från luften och lagra den säkert.
  • EKG på handleden. Ger människor med hjärtfel förmåga att kontinuerligt övervaka sin hälsa och få tidiga signaler om problem.
  • Toalett utan kloaker. Fristående toalett som reducera sjukdomar och förbättrar levnadsvillkoren för en stor del av världens u-länder.
  • Självgående AI-assistenter. Nya framsteg inom språkområdet natural language processing, NLP, som banar väg för att digitala assistenter enklare kan fatta egna beslut.
https://www.va.se/nyheter/2019/03/01/bill-gates-gor-listan-10-breakthrough-technologies-for-mit-technology-review/?utm_campaign=VeckansAffärer_190303&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=62f1de1327e84755b09f54e2cec800be&elq=8d2acab78b9e45c28249f34266c558ef&elqaid=23186&elqat=1&elqCampaignId=16661
Dagens besvikelse
Godhetspopulister i Sveriges riksdag. Idag kan man i UNT läsa ett reportage om riksdagsledamöter från Uppsala som beklagar sig över hur enskilda migrationsärenden hanteras. Bland annat Marlene Burwick, Maria Gardfjell, Ilona Szatmari-Waldau och Solveig Zander. Trots att de, som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson tydligt påpekar, inte ska lägga sig i enskilda ärenden. De har ingen aning om enskilda ärenden och bland annat därför ska de inte rättsosäkert lägga sig i dem. Riksdagsledamöter ska bidra till så bra lagstiftning som möjligt, som därefter jurister tolkar, inget annat. Tjänstemän inom alla berörda verksamheter ska rättvist agera utifrån lagstiftningen och tydliga uppföljningsbara arbetsprocesser. Inget annat. När fel anses begås finns gott om advokater och ombud som säkerställer möjliga omprövningar.

I denna polariserade tid är ovan riksdagsledamöters utspel exempel på godhetspopulism. Sverige är inget globalt undantag. Vi måste ha en reglerad invandring. I vart fall alla som påstår sig vilja leva i ett samhälle med generellt högt välstånd måste erkänna att migrationssystemen måste förhålla sig även till den ambitionen. Och om barnens rätt ska stå i fokus är begreppet ”ankarbarn” ett besvärande faktum i ett land där flera partier återigen vill återinföra ”ömmande skäl” som subjektiv grund för att få uppehållstillstånd. Det vill säga rättsosäkert och väldigt beroende av vilken handläggare man får... Godhetspopulister är inte bättre än andra politiker som anses kommunicera enbart för att vinna röster. Jag efterlyser fler hållbarhetspolitiker med pragmatiska förmågor.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/politiker-upprors-over-utvisningsbeslut-5238551.aspx
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ankarbarn

Dagens stjärnor
Uppsalakvinnorna Ebba Busch-Thor och Cecilia Wickström. Genom sitt sätt att tydligt kommunicera vinner Ebba ett allt större förtroende blan Sveriges invånare. Ett högt förtroende är inte synonymt med att man får deras röst. Cecilia Wikström som rakryggad tar kampen för det hon anser rätt. Jag gillar inte girigheten inom politiken men i hennes fall tycker jag att det är mycket dåligt att partiet först inte har några invändningar mot att hon dubbelarbetar men två månader innan EP-valet ändrar sig. Hon får byta parti. Liberalerna är sannolikt inne på sista versen. Den duktiga Sabuni är nog inte så dum att hon låter sig charmas att bli ny partiledare. Hon värdesätter nog det enda liv vi har högre än så.
https://www.expressen.se/nyheter/folkets-fortroende-for-stefan-lofven-rasar-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar