söndag 17 mars 2019

Dumt att inte lyssna

Självgodhet
Adam Cwejman skriver klokt nedan. Partier som vill vara relevanta ska:
1) lyssna mycket på de invånare de ska tjäna
2) driva sin egen politik
3) inte idiotiskt förhålla sig till politiska motståndare som ger dem mer energi

Ett av skälen till många äldre partiers sammanbrott är att de agerat och agerar väldigt självgott.
https://www.synonymer.se/sv-syn/självgod

”Det som först krävdes var att övriga partier gjorde invandringspolitiken till en naturlig politisk sakfråga. Inte något som är ställt bortom det politiska samtalet. Det gäller egentligen oavsett vilken fråga som lämnats orörd av etablerade partier.”
”Politiken fungerar som en marknadsplats. Om många väljare efterfrågar en mer restriktiv invandringspolitik så ser de sig omkring bland de möjliga alternativen. Är tillgången dålig så vänder de sig sannolikt även till partier som de tidigare inte röstat på, inklusive högerpopulister, om frågan är tillräckligt viktig.”
”Dessa partier är givetvis inte sena att utnyttja övriga partiers tillkortakommanden på marknadsplatsen. De kammar sig, städar upp så gott de kan bland sina företrädare, och försöker framstå som respektabla.”
”Ska de högerpopulistiska partierna lyckas med denna resa, och inte bara skjuta upp som en raket för att därefter krascha till marken, krävs även övriga partiers passivitet. Senfärdigheten har av många väljare uppfattats som bristande lyhördhet och har följaktligen straffats.”
”Frågan är då om det finns en omvänd mekanism. Det vill säga, kan de högerpopulistiska partierna efter att ha uppnått betydande framgångar, dala och rentav göra sig irrelevanta? Det finns mycket som tyder på det, och Dansk Folkeparti är inte det enda exemplet.”
”Att möta "utmaningen" från högerpopulistiska partier handlar inte om att anamma deras politik av taktiska skäl. Det genomskådar väljarna. Partier ska driva politik grundat i vad de tror skapar ett välfungerande samhälle, inte på grund av vem det gynnar eller missgynnar parlamentariskt.”
”Framgången för de etablerade partier i Europa, som behållit sitt väljarstöd, bygger inte primärt på att de lyckats utmanövrera högerpopulister, även om det blivit konsekvensen, utan på att de lyssnat på sina väljare.”
https://www.gp.se/ledare/att-inte-lyssna-på-väljarna-straffar-sig-1.13974657
Dagens besvikelse
Peter Hjörne. Skriver ofta klokt och är klok nog att ha lämnat stödet till Liberalerna. Inga delar av Sverige utvecklas positivt med vänsterpolitik eller en politik som helt låter förhållandet till ett annat parti styra egna ställningstaganden. I Hjörnes bifogade tyckande om Wickström går han dock snett. Att på toppen av bubbellivet inom politiken sitta i två börsbolagsstyrelser kan knappast anses minska gapet till ”vanliga” invånare.

”Liberalen och ordföranden i 2104 års Demokratiutredning Olle Wästberg skrev i en debattartikel i Dagens Industri att "sidouppdrag berikar politiken". Han menar att professionaliseringen av politiken "medför isolering och elitisering. Det är en av förklaringarna till att klyftorna mellan väljare och valda ökar, något som vi kunde konstatera i Demokratiutredningen", skrev Wästberg.”
https://www.gp.se/ledare/det-ängsliga-sneglandets-väg-1.14020513

Jag tycker det är tråkigt att Wikström inte på något sätt visar ödmjukhet inför relevant kritik om hennes sidouppdrag. Att hänvisa till avundsjuka är ”magstarkt” när huvudkritiken handlar om att parlamentsuppdraget tveklöst kan fyllas helt med formellt arbete och riktig närhet till invånarna. Riktig närhet till invånarna genom ständiga invånarmöten i deras verkligheter. Det ger inga extra inkomster men bidrar garanterat till att minska glappet i verklighetsuppfattning. Det är genom att träffa och lyssna till många invånare, i många olika miljöer, som politiska företrädare kan göra en trovärdig företrädaruppgift.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/det-ar-det-ryggradslosa-ledarskapet-som-ar-trakigt-5244226.aspx

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Som vanligt härligt rak i sin kommunikation. Läs särskilt sista stycket nedan.

”Polisen står redan nu handfallen inför våldtäkter, gängbrottslighet och inbrott. Mer resurser krävs, såklart, men det räcker inte om de inte används på ett effektivt vis eller om påföljderna för unga fortsätter att ligga i ofas med samhällsutvecklingen. Kanske är det dags att sänka straffåldern till 13 år eftersom vi i dag vet att de kriminella karriärerna påbörjas allt tidigare och att samhället står rådvill inför problematiken?”

”Människor är rationella; om systemet, samhället, staten inte längre levererar det mest basala i form av trygghet och goda förutsättningar för ansvarsfulla människor att leva sina liv kommer kreativiteten att blomstra i försöken att kringgå det som inte fungerar. Segregation kan således uppstå både för att man kan och inte kan välja var man ska bo, eller för att man helt enkelt känner sig tvingad att leva avskiljt.”

”Politiken har i detta läge två val; antingen att lösa problemen så att människor slipper segregera sig eller att erkänna sitt misslyckande och acceptera ett allt mer uppdelat samhälle med konflikter som länge har varit främmande för det svenska samhället.”
https://www.gp.se/ledare/last-night-in-aspudden-nacka-björkekärr-södra-sandby-lund-1.14003821

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar