tisdag 12 mars 2019

Teknikens under

Uppfinnare och ingenjörer
Jag har alltid imponerats av uppfinningsrika och duktiga ingenjörer. Historiskt har vi människor massor av förbättringar att tacka dessa människor för. En av många historiska fakta att vara stolt över som svensk är mängden uppfinnare och företagsamma per capita. Sverige har länge toppat rankingen av uppfinningsrika och företagsamma. Personligen tror jag det främst är tack vare vårt kalla och mörka väder stora delar av ett år, vad tror du?

Ann-Charlotte Marteus skriver nedan några rader om hur viktigt det är att vi anammar modern teknik även inom omsorgsvården. Det är inte bara värdefullt för att till exempel minska antalet arbetsskador och förbättra stödet till behövande människor. Det kommer att vara nödvändigt med tanke på den resursbrist som idag prognosticeras när allt fler människor i vårt samhälle kommer att behöva omsorgsstöd.

"Men västerlandets förhållande till robotar är spänt. Det fanns de som tyckte illa om Boomers begravning eftersom en försvunnen manick därmed tycktes jämställas med en stupad soldat. Och när det talas om att ersätta vårdpersonal med robotar i Sverige blir många illa till mods.
Det är inte en självklar attityd. Japaner har en mer avspänd syn på robotar än västerlänningar; det kan ha att göra med religiösa föreställningar. Inom shintoismen betraktas alla ting som besjälade, en sten såväl som en människa eller en robot. Människan har ingen upphöjd särställning."

"I väst, däremot, säger oss de religiösa underströmmarna att människan är Guds avbild, absolut inte att förväxla med flora, fauna eller plåt. Vi är skapelsens krona, oersättliga.
Vi har mycket att vinna på att tänka om. Robotarna blir alltmer avancerade och användbara; i Japan - förstås - utvecklar man vadderade vårdrobotar som kan lyfta människokroppar. Det är briljant.
Vuxna människor är helt enkelt inte fysiskt lämpade att lyfta varandra från golv till säng eller från rullstol till toalett, som man gör i vård och omsorg."

"Oavsett hur mycket jämställdhetstänk som integreras i kommuner och landsting, oavsett hur många studier som görs, bör vi kallt räkna med att mången vårdpersonal får bestående men av sitt tunga jobb."

"Den 20 februari år meddelade Södra Älvsborgs Sjukhus högtidligt att man som första sjukhus i Sverige ska börja använda en robot - för ”enkla och repetitiva administrativa arbetsuppgifter” så att vårdpersonalen kan ägna sig mer åt patientvård. Det är utmärkt, men låt det inte stanna där. Ta in robotarna i vårdarbetet. Det är högst humant."
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/med-fler-robotar-kan-varden-bli-manskligare/
https://www.bing.com/videos/search?q=robots+japan+hospital&view=detail&mid=F707145812C9BCD987BEF707145812C9BCD987BE&FORM=VIRE
https://www.bing.com/videos/search?q=robots+japan+hospital&view=detail&mid=2C03C4A9FA91941C43D52C03C4A9FA91941C43D5&FORM=VIRE
Dagens besvikelse
De vidriga människor som kan bete sig fruktansvärt mot andra människor. Man blir illamående av dessa rapporter om hur IS-terroristerna betett sig. Alla andra människor måste skyddas mot liknande galna människor.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fn-barn-korsfasts-och-begravs-levande
https://www.expressen.se/gt/de-fortsatter-att-bega-brott-pa-svensk-mark/

Nej, Sverige ska självklart inte vara en mjuk fristat för fruktansvärda mördare. Läs gärna nedan gästkrönika i GP skriven av årets svensk, Zafar.

”Mot bakgrund av det blir de svenska politikernas tafatta inställning till de hemvändande IS-terroristerna än mer obegriplig. Senfärdighet har präglat allt från lagskärpningar till det polisiära uppsökande arbetet. I Stockholm har man inte varit i kontakt med någon av de 40 individer som återvänt. Än mer häpnadsväckande är kommunpolitikernas förklaring. Bland annat läggs ansvaret på att skolorna i kommunen inte gjort orosanmälningar. Som om rikets och medborgarnas säkerhet är en fråga om bristande omsorg.”
https://www.gp.se/ledare/sverige-en-fristad-för-massmördare-1.13852900
Dagens stjärnor
Alla fantastiska forskare, ingenjörer, ”uppfinnarhens” och entreprenörer som ständigt, och ofta positivt, bidrar till ett bättre liv på jorden för människor. Särskilt de som verkar inom hälsosektorn och energisektorn imponeras jag av. De förbättrar och förlänger våra enskilda liv enormt mycket. Om du läser bifogad artikel sätter jag min tillit till bland annat människans framsteg. Jag vill gärna vara väldigt aktiv och engagerad till minst runt 80. Och tro mig, inga kompetenta och seriösa ledare kommer ifrån regelbundna perioder med hög negativ stressnivå.
https://beyondblindfold.com/retire-at-55-and-live-to-80-work-till-youre-65-and-die-at-67-startling-new-data-shows-how-work-pounds-older-bodies/?fbclid=IwAR1qgLT3NE3vvg5fN-SJ48i5k2iHWHsq3Wixf-xNGFxPclVKWKozfsN-i4U

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar