fredag 15 mars 2019

Var går gränsen

USA inget att vilja efterlikna
I USA vågar ingen ”normalt funtad” person längre ge medarbetare komplimanger. Rädslan för att anklagas för sexuella trakasserier har kraftigt förstört människors möjligheter att vara trevliga och kanske till och med snälla mot varandra. ”Vad fint du har klippt dig”, ”din nya frisyr klär dig”, ”vilka läckra byxor” och så vidare kan av vissa uppenbarligen tolkas som sexuella trakasserier. Det är en sjuk och asocial utveckling. I denna tid där allt fler män omotiverat känner ”Metoo-riskerna” för minsta möjliga som vill misstolkas går vi i amerikansk riktning. Det är djupt beklagligt tycker jag. Särskilt när liknande anklagelser används i olika maktkamper blir det mycket rättsosäkert. Det är inte ok. De som anser att de kränkts och utsatts för olagliga handlingar ska polisanmäla det och vara beredd att i domstol utan rimligt tvivel bevisa vad som hänt. De som vill testa var gränserna för övergrepp går ska göra det inom det demokratiska och professionella rättssystemet. Ryktesspridning på lösa grunder, och mediernas säljande rubrikjakt, leder oss in på en farlig väg. Ett transparent rättssamhälle är helt avgörande för att ett demokratiskt samhälle ska fungera jämlikt och rättvist. Inom ledarskapsträningsorganisationen JCI är en av grundvärderingarna ”Government should be of laws rather than of men”, typ ”land ska av lagar byggas”. #Metoo behöver kompletteras med #Nobullshit. Du som gärna vill misstolka mig, nej jag underskattar inte problemen som #Metoo representerar. Allt liknande maktmissbruk och övergrepp ska aldrig accepteras.
https://www.google.se/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKCN1ME2LG
https://www.expressen.se/tagg/organization/metoo/
https://www.gp.se/nyheter/sverige/bakgrund-ett-år-med-metoo-1.9904084

Dagens besvikelse
Facebook.
Nu har det snart gått en vecka då jag:
1) inte kan lägga upp länkar till mina dagliga blogginlägg
2) aldrig får någon återkoppling på mina skriftliga klagomål (som Centerpartiets partiledning)
3) även nu också hindrats ifrån att ge andra FB användare återkoppling
Med tanke på att Facebook återigen anklagas för att sälja våra personliga data börjar jag på allvar överväga att lämna den sociala plattformen.
https://www.va.se/nyheter/2019/03/14/facebooks-nya-blasvader-utreds-for-brott-nar-anvandardata-missbrukats--igen/?utm_campaign=VeckansAffärer_190314_UsernameFB&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=9265636e28b84897916abd79aad25ee1&elq=28ee162b16ad4ebdb556985d2b6db850&elqaid=23532&elqat=1&elqCampaignId=16917

Dagens stjärna
Jan Scherman.
En tidigare skicklig grävande journalist som också varit VD för TV4 sågar mediabranschen, särskilt DN, längs knäna för sin vidriga journalistik kopplad till Metoo-anklagelser. När falska anklagelser kan få dramatiska följder för enskilda utsatta personer måste lagstiftarna vidta åtgärder. Jag tycker det är mer än väl motiverat att medier som går över rimliga reportagegränser kraftigt ska bötfällas och att pengarna till 50% går till den drabbade och 50% till brottsofferfonden.
https://www.medievarlden.se/diskussion/2019/03/har-medierna-tappat-sin-pressetiska-kompass/?fbclid=IwAR0R1S1t2PjyDhNJkPEoSLBnpr3L5NuZJc2hqbsfJkDzQ2ji_8Hp6Ez5hAY#cookies

2 kommentarer: